Serigrafi er en grafisk skabelontryksteknik, hvor trykformen er et fintmasket væv af nylon, silke eller lignende, som er spændt ud over en ramme.
De dele af billedfeltet, som ikke skal trykke, afdækkes med fx lak, en skabelon eller ad fotografisk vej. Der fremstilles én ramme til hver farve, som skal trykkes. Med en skraber (rakel) trækkes trykfarve hen over vævet og presses igennem de frie masker til det underliggende trykmodtagende materiale: papir, glas, tekstil, metal eller lignende. Også aftrykket betegnes "et serigrafi".
Serigrafi er en videreudvikling af en japansk skabelontrykketeknik. Herfra kendes fra 1600-tallets slutning de første væv, som bestod af blade limet på et væv af menneskehår. Efterhånden anvendtes silke som væv, deraf navnet silketryk.
Den merkantile udnyttelse af serigrafi begyndte i Europa i 1800-tallets anden halvdel, men fik sin store udbredelse efter 1945. Denne trykketeknik udgør i dag en væsentlig del af den grafiske produktion, idet den kan anvendes på stort set alle produkter: emballage, etiketter, hårde hvidevarer, cd'er, skilte, stearinlys m.m. Den kunstneriske anvendelse begyndte i USA i slutningen af 1930'erne.
Kommentarer
Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.
Du skal være logget ind for at kommentere.