Erik Bye (1926–2004)

Fra lokalhistoriewiki.no
(Omdirigert fra «Erik Bye»)
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Bye (til venstre) sammen med Claes Gill under et tv-program i 1962.
Foto: Johan Brun (Dagbladet)/Norsk Folkemuseum.

Erik Erikssøn Bye (født 1. mars 1926 i New York, død 13. oktober 2004 i Asker) var kringkastingsmedarbeider, forfatter, visekunstner og lyriker. Utdannet i USA, med fjernsynsopplæring fra Storbritannia, ble Bye en av NRKs mest kjente og populære medarbeidere i etterkrigstiden.

Familie

Erik Bye var sønn av operasanger, senere forretningsdrivende Erik Ole Bye (1883–1953) og Rønnaug Dahl (1889–1980). Han ble gift i 1953 med politiker Tove Billington Jørgensen (1928-2008).

Liv og virke

På begynnelsen av 1930-tallet etablerte Erik Byes foreldre Byes Pensjonat i en opprinnelig sanatoriebygning i Vingolfveien 12 på Nordstrand i daværende Aker herred, og familien bosatte seg også her. I dag er det leiligheter i bygningen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2012)

Bye ble født i Brooklyn i New York, der faren, som var sanger, arbeidet. Familien flyttet tilbake til Norge da Bye var rundt seks år gammel.

Først bodde familien på Ringerike, før foreldrene i første halvdel av 1930-årene overtok en opprinnelig sanatoriebygning, senere husmorskole, i Vingolfveien 12 på Nordstrand i det daværende Aker herred, hvor de etablerte Byes Pensjonat. Familien bosatte seg også her. Byes Pensjonat ble drevet av familien fram til Erik Byes far døde i 1953, bygningen huser i dag leiligheter. Erik Byes farmor, Gunda Augusta Bye, hadde for øvrig drevet Fru Byes Hotel ved Egertorget i Oslo.

Under krigen kom Erik Bye med i motstandsarbeid, og på slutten av krigen måtte han reise til Sverige. Der kom han med i de norske polititroppene. Tilbake i Norge etter krigen tok han examen artium og tjenestegjorde i Garden. Med utdannelsesstipend fra USA studerte han engelsk, journalistikk og drama ved Midland College i Nebraska, hvor han tok en bachelorgrad i 1949, og i 1953 ble han Master of Arts i engelsk litteratur og drama ved University of Wisconsin.

Bye kom tilbake til Norge i 1953, hvor han arbeidet som journalist for Associated Press og fikk spesielle oppdrag i NRK. I 1955 reiste han til London, hvor han i tre år arbeidet ved BBC Overseas Services. I 1958 var han tilbake igjen i Norge, hvor han fikk fast stilling i NRK. Han arbeidet med varierte oppgaver, fra allround nyhetsreporter til leder av underholdningsprogram.

Etter 1960 gikk Bye fra radio til fjernsyn. Han fikk sin egen stab, og var underlagt fjernsynssjefen direkte. Slik fikk han en fri rolle hvor han fortsatte å lage varierte programmer, fra reisereportasjer til familieunderholdning.

Bye ga ut både diktsamlinger, biografier, reportasjebøker og essaysamlinger. Han gjorde også en rekke plateinnspillinger fra 1958, først på merket Rondo, deretter på merket Philips. Hans faste musikalske ledsager var pianisten Willy Andresen.

Erik Bye var fra 1964 til sin død bosatt i Villa Blåveis, Hvalstadåsen 50, i Asker kommune, en trevilla fra 1925. Han døde i villaen.

Ettermæle

Erik Bye og kona er gravlagt på Asker kirkegård.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)

I en kommentar i Aftenposten 22. oktober 2004, samme dag som Erik Bye ble bisatt fra Trefoldighetskirken i Oslo, beskrev Jan E. Hanssen ham slik (utdrag):

Han var en bauta. Erik Bye hadde statur til å være det. Hans kroppslige velde var som skulpturert av et fjellmassiv. Det er lett å beskrive, fordi det var lett å se: Han ruvet i rommet, kom deg i møte som under brede seil, buldrende, med favnen full av seg selv, never du kunne drukne i, tåkelur i lungene, vårt lyriske slagskip, et lokomotiv på prærien. Selv i åpne landskap var Erik Bye plasskrevende. Furet, værbitt, men urokkelig over sjø og land. En slitestyrke hinsides helsedirektiver.

Erik Bye ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden i 1978. Han fikk Fritt Ords pris i 1989, ble æresmedlem i Redningsselskapet samme år og fikk den nybygde redningsskøyta RS 113 «Erik Bye» oppkalt etter seg i 1997. Han fikk Peer Gynt-statuetten i 1974 og Norsk Kulturråds ærespris i 1992.

En byste av Erik Bye utført av Nils Aas (1991) er reist ved NRKs minnelund ved kringkastingshuset i Oslo. Bysten står nær minnesmerkene over Otto Nielsen og Alf Prøysen (en grønnmalt benk og en steinrøys).

Erik Bye er gravlagt på Asker kirkegård sammen med kona. På gravminnet finnes påskriften Tilbake til sangene, hentet fra et av hans dikt.

Kilder og referanser

Erik Bye er hedret med en byste i en minnelund ved NRK-huset på Marienlyst i Oslo sammen med Otto Nielsen og Alf Prøysen.
Foto: Stig Rune Pedersen (2013)