Vormstrategie
Zie voor meer informatie: Waarom staat mijn artikel op de beoordelingslijst. Voel je vrij het artikel te bewerken.
Haal de pagina echter niet leeg en verwijder deze boodschap niet voordat de discussie gesloten is.
Vormstrategie omvat het proces waarbij de inzet en de onderlinge verhouding van verschillende beeldelementen en beeldaspecten de corporate identity van een bedrijf of merk visueel definieert.
Goede voorbeelden van vormstrategie zijn huisstijlen en merkstijlen waarbij is getracht een beeldtaal te ontwikkelen die de ware en gewenste identiteit van een organisatie visualiseert, zodat deze bijdraagt aan de strategische doelstellingen van de organisatie via het creëren en/of bijsturen van het imago.
Vormstrategie houdt zich met name bezig met het vertalen van de non-verbale aspecten van de bedrijfscultuur, zoals uitstraling, sfeer en mentaliteit, in een beeldtaal met als doel om de non-verbale boodschap bij iedere communicatie uiting van het bedrijf over te dragen. Vormstrategen geloven dat deze non-verbale boodschap de ‘kernemotie’ van een organisatie (de zogenaamde ‘Why'belichaamt.[1] belichaamt.
Opbouw
Vormstrategie valt uiteen in de volgende stappen:
- Het ontdekken van het visuele kapitaal van een bedrijf of organisatie en dit vastleggen in een huisstijl.
- Het faciliteren van middelen waardoor de huisstijl door alle medewerkers van de organisatie bij elke communicatie uiting kan worden ingezet.
- Het bewaken van de consistentie van de vormstrategie.
- Huisstijl life-cycle management: het begeleiden en updaten van de huisstijl aan het tijdsbeeld en veranderende omstandigheden binnen de organisatie.
Punten 2 tot en met 4 worden ook wel design management genoemd.
Motivatie
Vormstrategie kan worden ingezet vanuit verschillende behoeftes:
- Identiteitsgedreven: het vastleggen van de corporate identity in een huisstijl om de doelstellingen van het bedrijf te versterken.
- Marketing/sales gedreven: het aantrekken van nieuwe klanten via effectievere beeldtaal.
- Financieel gedreven: het besparen van kosten die voortvloeien uit het ontbreken van een duidelijke vormstrategie. Een voorbeeld is de verandering van de huisstijl bij de gemeente Amsterdam in 2014, waardoor door de invoering van één logo kosten bespaard werden.[2]
- Reputatiemanagement: het aanpassen van de huisstijl onder druk van consumenten of de veranderende tijd. Zo gaf McDonalds zijn logo een groene kleur om zijn imago een duurzame impuls te geven.[3]