Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Bulkenaar

buurtschap in de Brabantse gemeente Roosendaal, Nederland

Bulkenaar is een buurtschap [1] in de gemeente Roosendaal in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het ligt een kilometer ten zuidwesten van de stad Roosendaal aan de spoorlijn naar Bergen op Zoom. Het is grotendeels een agrarisch gebied (een voormalig beekdal) dat wordt ingesloten door drie wegen (de Bulkenaarse straat, de Huijbergse weg en de snelweg A58). Langs deze wegen is een niet aangesloten lintbebouwing van vrijstaande woningen en boerderijen met schuren en loodsen. De landbouwgrond wordt actueel nog hoofdzakelijk benut voor akkerbouw (teelt van frites aardappelen, cichorei en suikerbieten en het verbouwen van snijmais). Ook is er een middelgrote varkenshouderij (bijna 1000 varkens) gehuisvest en worden op meerdere percelen paarden gehouden.

Bulkenaar
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Bulkenaar (Noord-Brabant)
Bulkenaar
Situering
Provincie Vlag Noord-Brabant Noord-Brabant
Gemeente Vlag Roosendaal Roosendaal
Coördinaten 51° 31′ NB, 4° 25′ OL
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ziekenhuis

bewerken

In 2019 werd bekend dat de gemeente Roosendaal en het bestuur van het Bravis-ziekenhuis deze locatie in beeld hadden voor de nieuwbouw van het Bravis-ziekenhuis (ter vervanging van de te sluiten huidige locaties in Bergen op Zoom en Roosendaal. Planmatig start de bouw op locatie Bulkenaar in 2023. In 2025 moet fase 1 van de nieuwbouw zijn opgeleverd en gaat de zorgfunctie van het voormalige ziekenhuis Lievensberg (nu Bravis ziekenhuis genaamd) in Bergen op Zoom over naar locatie Bulkenaar. Planmatig in 2030 verhuist de Bravis locatie Roosendaal naar het gebied Bulkenaar.

De aan- en omwonenden van de Bulkenaar en de wijk Tolberg hebben zich vanaf de bekendmaking van de plannen positief-kritisch opgesteld tegen de voornemens tot bouw van deze regionale zorgcluster op locatie Bulkenaar. Aanvankelijk werd gesproken over de bouw van een nieuw ziekenhuis. Inmiddels spreekt men over een zorgcluster waardoor in dit ontwikkelen gebied op termijn veel meer zorggerelateerde activiteiten zullen worden geconcentreerd. Vooral de te verwachten toename van verkeersbewegingen (meer dan 500.000 per jaar waarvan een groot deel door en direct langs de nabij gelegen woonwijk Tolberg) was voor veel omwonenden een driver om de inspraakavonden te bezoeken.

De actuele gemeentelijke plannen voor de ontsluiting van Bulkenaar in combinatie met de zuidelijke ontsluiting van de wijk Tolberg en een groene buffer nabij de Tolbergvijver hebben inmiddels (oktober 2020) de weerzin tegen het “plan Bulkenaar” grotendeels weggemasseerd.

Argwaan

bewerken

Wat veel omwonenden nog wel met de nodige argwaan volgen is de plannenmakerij van het bestuur van het Bravis ziekenhuis. De COVID-19-pandemie heeft namelijk aan het licht gebracht dat de voorziene grootte (vierkante meter vloeroppervlakte) van het nieuwe ziekenhuis naar boven moet worden bijgesteld. De opties zijn dan: hoger bouwen, meer ondergronds bouwen en/of meer grondoppervlak bebouwen. Nu ook het openbaar vervoer door COVID-19 in de knel zit en het bezit en gebruik van de auto weer toeneemt moet ook opnieuw kritisch gekeken worden naar het benodigde aantal vierkante meter voor parkeerdoeleinden en de mogelijke toename van autoverkeer.

Bodemvondsten

bewerken

In de dagen voor de jaarwisseling 2020-2021 zijn enkele personen (volwassenen en jeugd) met metaaldetectoren op zoek gegaan naar bodem vondsten. Al snel werden WO2 munitieresten gevonden (waaronder twee onontplofte granaten, vermoedelijk 50 ponders). Na een melding aan de politie Roosendaal werd de gevaarlijke munitie door EOD-specialisten opgehaald en elders tot ontploffing gebracht. Direct na de jaarwisseling is een grote groep mensen op zoek gegaan naar meer bodemvondsten. Ook zij waren succesvol en vonden naast kleinere metalen voorwerpen zoals musket kogels ook zeer oude zilveren en gouden munten. Mogelijk zijn deze laatste bodemvondsten op Bulkenaar terecht gekomen met middeleeuws huisafval. Foto’s van de bodemvondsten volgen nog. Op basis hiervan kan een betere datering van de bodemvondsten worden uitgevoerd.