Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Klompenpad

Lokale gemarkeerde wandelroutes

Klompenpaden zijn lokale gemarkeerde wandelroutes. Het is een initiatief uit 2002 van Landschap Erfgoed Utrecht en Stichting Landschapsbeheer Gelderland om het gebruik van oude en nieuwe voetpaden te stimuleren door ze met elkaar te verbinden. Klompenpaden zijn alleen te vinden in Gelderland en Utrecht. Kijk op de website www.klompenpaden.nl of download de gratis app.

Klompenpad Wekerom
Videoverslag over het Doesburgermolenpad

Een klompenpadroute gaat zoveel als mogelijk over kerkpaden, jaagpaden, tiendwegen of veenkades die vaak al eeuwenlang in het landschap aanwezig zijn. Ze hebben dikwijls hun oorspronkelijke functie verloren en dreigen te verdwijnen. In de provincies Utrecht en Gelderland zijn door landschapsbeheerders in samenwerking met gemeentes en landeigenaren een aantal van deze paden ingericht voor recreatief gebruik.

Op 31 mei 2017 werd in Renswoude het honderdste klompenpad in gebruik genomen. Deze mijlpaal werd gevierd met een wandelmeerdaagse.[1] Inmiddels zijn er 158 klompenpaden (April 2024), het laatst geopende pad is het Hallsekerkepad rond Hall. Naast de 'gewone' klompenpaden zijn er ook speciale kids versies. Kijk in de app of op de website.

Omroep Gelderland heeft inmiddels drie seizoenen online staan van Klaas op klompen. Klaas Drupsteen loopt diverse paden en ontmoet bijzondere mensen.

Ommetje

bewerken

Gelijksoortige wandelroutes zijn als Ommetjes uitgezet in de provincies Groningen, Overijssel en Noord-Brabant door provinciale cultuur- of milieuorganisaties.

Ommetje is tevens de naam van een mobiele app die is ontwikkeld in opdracht van de Hersenstichting om mensen te stimuleren elke dag een of meerdere korte wandelingen in de eigen omgeving te maken om hersenactiviteit te stimuleren. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft zich aan de Hersenstichting verbonden om voorlichting te geven die in teksten en video's te zien is bij gebruik van de app.

Zie ook

bewerken
bewerken