Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Limburg (Nederland)

provincie van Nederland
Bestemmingen > Europa > Benelux > Nederland > Zuid-Nederland > Limburg (Nederland)

Limburg[] is een provincie in Nederland. Het is de enige provincie van Nederland met noemenswaardige hoogteverschillen. Met 322 meter is de Vaalserberg in het uiterste zuidoosten het hoogste punt van Nederland. Met de Belgische/Vlaamse provincie Limburg vormt het min of meer één grensoverschrijdende regio en ook zijn er onder andere regioverbanden met het aangrenzende Duitse Noordrijn-Westfalen.

Regio's

bewerken
Regio's van Limburg
Noord-Limburg
In deze streek is vooral veel veeteelt. De grootste stad in dit gebied is Venlo.
Midden-Limburg
Dit waterrijke gebied wordt gedomineerd door de Maasplassen en is derhalve een geliefde plaats voor de watersport. De historische bisschopsstad, koopstad en Hanzestad Roermond is de grootste stad in dit gebied en absoluut een bezoekje waard. Ook Weert is een grote plaats in dit gebied.
Zuid-Limburg
De enige streek in heel Europees Nederland met noemenswaardige hoogteverschillen, waaronder de Vaalserberg die 322 meter hoog is. Deze streek is erg geliefd bij wandelaars. Met grote plaatsen als Heerlen, Sittard en provinciehoofdstad Maastricht is deze streek ook het meest verstedelijkt van de drie Limburgse regio's.
  • Maastricht — provinciehoofdstad.
  • Gulpen — bekend om het Gulpenerbier
  • Heerlen — bekend om de mijnbouw
  • Kerkrade — grote plaats in het zuiden
  • Roermond — Limburgse bisschopsstad en koopstad, tevens Hanzestad.
  • Vaals — drielandenpunt
  • Valkenburg — bekend om zijn ondergrondse gangenstelsels en de kasteelruïne uit 1087.
  • Venlo — grootste plaats in Noord-Limburg
  • Weert — bruisende stad omringd door natuur

Andere bestemmingen

bewerken
  • Epen — aanrader voor wandelaars
  • Heuvelland — heuvelachtige groene landschappen, fotogenieke dorpen, kastelen en boomgaarden.
  • Maasplassen — geliefde plaats voor watersporters

Binnen Nederland is Limburg een vreemde eend in de bijt. Tot aan de Franse tijd vormde het gebied een ingewikkelde lappendeken van stukjes land van de Nederlandse Republiek, Oostenrijk, Pruisen, het Prinsbisdom Luik en kleine onafhankelijke heerlijkheden. Vandaar dat er in Limburg zoveel kastelen en kasteelboerderijen te vinden zijn. In de Franse tijd werd het gebied al in 1795 ingelijfd bij Frankrijk, de rest van Nederland pas in 1810. Na de Franse tijd in 1815 vormden Nederland en België één land. Dit duurde tot 1839, toen beide landen weer splitsten. Maastricht en het gedeelte van Limburg ten oosten van de Maas is echter bij Nederland gebleven en dit werd de Nederlandse provincie Limburg.

Ook in landschap is Limburg anders dan de andere streken in Nederland. Limburg is namelijk veel heuvelachtiger dan de andere provincies in Nederland. Dat geldt met name voor het zuiden, waar heuvels van ruim 300 meter voorkomen, terwijl het in andere Nederlandse provincies ophoudt bij 110 meter of nog veel lager.

In veel delen van Limburg (met name het midden en zuiden) spreekt men van oudsher Limburgs: een sinds 1997 officieel erkende streektaal met een Nederfrankische basis, die in het overgrote deel van Belgisch- en Nederlands Limburg, de Platdietse streek (Provincie Luik) en aangrenzende gebieden in Noordrijn-Westfalen gesproken wordt. Het Kerkraads wordt door taalkundigen als een Duits/Ripuarisch dialect beschouwd.

Vrijwel alle Limburgers spreken naast hun eigen taal ook Nederlands. Als men in Limburg alleen Nederlands of nog een andere taal spreekt, is dat vooral rond 'Parkstad' en omgeving, waar in de twintigste eeuw werknemers van buiten de provincie werden geworven om te komen werken in de mijnindustrie.

Arriveren

bewerken

Per trein

bewerken

Limburg is per trein vooral goed bereikbaar vanuit de regio's Amsterdam/Schiphol, Utrecht, 's-Hertogenbosch en helemaal vanuit Eindhoven:

Verder is er een stoptrein van Nijmegen via Venlo naar Roermond. Vanuit België rijdt een trein vanuit Luik naar Maastricht. En ten slotte heeft Venlo een treinverbinding met onder andere Düsseldorf Hbf (Duitsland) en is Heerlen bereikbaar vanuit Aken (Duitsland).

Rondreizen

bewerken

Bekijken

bewerken
  • bisschopsstad Roermond
  • historische hoofdstad Maastricht
  • mergelgroeves bij Valkenburg
  • wit stadje Thorn

Met name het zuiden van Limburg is een geliefde regio voor wandelaars, fietsers en ruiters. Plaatsen als Roermond en de hoofdstad Maastricht zijn prachtige historische steden die de reiziger veel historie te bieden heeft.

Asperges, het witte goud

Limburg staat bekend om de vlaaien en de Asperges.

Uitgaan

bewerken

Veiligheid

bewerken

Kijk uit wanneer u vlak langs de rand van heuvels loopt, fietst of rijdt. Verder moet u in Maastricht, net als in andere grote steden, beducht zijn op zakkenrollen en fietsendiefstal.

Dit artikel is nog geheel in opbouw. Het bevat een sjabloon, maar nog niet genoeg informatie om bruikbaar te zijn voor een reiziger. Duik erin en breid het uit!
Provincies van Nederland

Groningen · Friesland · Drenthe · Overijssel · Gelderland · Flevoland · Utrecht · Noord-Holland · Zuid-Holland · Noord-Brabant · Limburg · Zeeland