Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Dagzoom: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Correctie
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
 
(10 tussenliggende versies door 8 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
Een '''dagzoom''' is de plek waar een [[gesteentelaag]] of andere [[geologie|geologische]] structuur aan het [[aardoppervlak|oppervlak]] ligt. Waar een [[gesteente]] aan het oppervlak komt, wordt het oppervlaktegesteente genoemd en zegt men dat het gesteente "dagzoomt". Als er geen vegetatie, [[bodem]] of recent [[zand]] en [[grind]] (bijvoorbeeld als [[colluvium]]) overheen ligt, zegt men dat het [[ontsluiting (geologie)|ontsloten]] is. Een dagzoom is daarom niet altijd overal ontsloten.
Een '''dagzoom''' is de vorm van een [[geologie|geologisch]] gesteentelichaam op een [[geologische kaart]], dat wil zeggen, de tweedimensionale projectie van het snijvlak van een driedimensionaal lichaam met een vlak (de [[topografie]]).


Een [[geologische kaart]] is een tweedimensionale projectie. De vorm van een dagzoom op een kaart is het snijvlak van een de geologische laag of structuur met het oppervlak.
Waar een [[gesteente]] aan het oppervlak komt zegt men dat het "dagzoomt". Als er geen vegetatie of recent [[zand]] en [[grind]] overheen ligt, zegt men dat het [[ontsluiting (geologie)|ontsloten]] is. Een dagzoom hoeft dus niet ook ontsloten te zijn.


[[Categorie:geologie]]
[[Categorie:Geologie]]
een dagzoom in de praktijk zien ?
[http://http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=ae5ecb22-e043-46cf-8c99-1dff24504b08]

Huidige versie van 30 jul 2023 om 10:37

Een dagzoom is de plek waar een gesteentelaag of andere geologische structuur aan het oppervlak ligt. Waar een gesteente aan het oppervlak komt, wordt het oppervlaktegesteente genoemd en zegt men dat het gesteente "dagzoomt". Als er geen vegetatie, bodem of recent zand en grind (bijvoorbeeld als colluvium) overheen ligt, zegt men dat het ontsloten is. Een dagzoom is daarom niet altijd overal ontsloten.

Een geologische kaart is een tweedimensionale projectie. De vorm van een dagzoom op een kaart is het snijvlak van een de geologische laag of structuur met het oppervlak.