Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Pietro Allatta: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Kattenkruid (overleg | bijdragen)
behouden bij sessie
Geen bewerkingssamenvatting
 
Regel 5: Regel 5:
Later werd Allatta actief in de voetbalwereld. Zo was hij onder meer de manager van [[RSC Anderlecht|Anderlecht]]-doelman [[Silvio Proto]]. Hij wordt ervan verdacht samen met de [[Chinezen (volk)|Chinese]] zakenman [[Zheyun Ye]] spelers en trainers te hebben omgekocht, waarschijnlijk in opdracht van de Chinese [[gokken|gokmaffia]].
Later werd Allatta actief in de voetbalwereld. Zo was hij onder meer de manager van [[RSC Anderlecht|Anderlecht]]-doelman [[Silvio Proto]]. Hij wordt ervan verdacht samen met de [[Chinezen (volk)|Chinese]] zakenman [[Zheyun Ye]] spelers en trainers te hebben omgekocht, waarschijnlijk in opdracht van de Chinese [[gokken|gokmaffia]].


Nadat het schandaal in België losbarstte, vertrokken hij en Ye naar [[Finland]], waar hij werkte voor [[AC Allianssi]]. Hij was vervolgens verbonden aan de toenmalige [[Griekenland|Griekse]] tweededivisionist [[Ethnikos Asteras]]. Tegen hem werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op [[20 maart]] [[2006]] meldde hij zich in [[Brussel (stad)|Brussel]] bij de politie.<ref>[http://www.hbvl.be/cnt/oid388377/archief-gerecht-houdt-makelaar-pietro-allatta-aan Gerecht houdt makelaar Pietro Allatta aan], Het Belang van Limburg, 21 maart 2006</ref> In het proces over de Zaak-Ye werd hij in 2014 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.<ref>[http://www.rtbf.be/info/regions/detail_football-jugement-attendu-ce-vendredi-dans-l-affaire-des-matches-truques?id=8291072 Matches truqués: prison ferme pour Zheyun Ye, Pietro Allatta et Paul Put], RTBF, 13 juni 2014</ref>
Nadat het schandaal in België losbarstte, vertrokken hij en Ye naar [[Finland]], waar hij werkte voor [[AC Allianssi]]. Hij was vervolgens verbonden aan de toenmalige [[Griekenland|Griekse]] tweededivisionist [[Ethnikos Asteras]]. Tegen hem werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op [[20 maart]] [[2006]] meldde hij zich in [[Brussel (stad)|Brussel]] bij de politie.<ref>[http://www.hbvl.be/cnt/oid388377/archief-gerecht-houdt-makelaar-pietro-allatta-aan Gerecht houdt makelaar Pietro Allatta aan], Het Belang van Limburg, 21 maart 2006</ref> In het proces over de Zaak-Ye werd hij in 2014 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.<ref>[http://www.rtbf.be/info/regions/detail_football-jugement-attendu-ce-vendredi-dans-l-affaire-des-matches-truques?id=8291072 Matches truqués: prison ferme pour Zheyun Ye, Pietro Allatta et Paul Put], RTBF, 13 juni 2014</ref> In hoger beroep werd de straf fors verhoogd: in december 2015 werd hij tot 8 jaar cel veroordeeld.<ref>[http://nos.nl/artikel/2075955-straffen-belgische-matchfixingzaak-flink-verhoogd.html Straffen Belgische matchfixingzaak flink verhoogd], NOS nieuws, 18-12-2015</ref>


{{Appendix|2=
{{Appendix|2=

Huidige versie van 18 dec 2015 om 16:02

Pietro Allatta (1948 ?) is een Belgisch voetbalmakelaar van Siciliaanse afkomst met een Togolese makelaarslicentie. Hij wordt ervan beschuldigd een centrale figuur te zijn in het omkoop- en gokschandaal in het Belgisch voetbal.

Allatta maakte in de jaren '80 deel uit van de entourage van Carmelo Bongiorno, die veroordeeld werd wegens het organiseren van de moord op journalist Stéphane Steinier.[1] In 2000 werd Allatta tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld in een groot koppelbazenproces. Hij had zich schuldig gemaakt aan belastingfraude.

Later werd Allatta actief in de voetbalwereld. Zo was hij onder meer de manager van Anderlecht-doelman Silvio Proto. Hij wordt ervan verdacht samen met de Chinese zakenman Zheyun Ye spelers en trainers te hebben omgekocht, waarschijnlijk in opdracht van de Chinese gokmaffia.

Nadat het schandaal in België losbarstte, vertrokken hij en Ye naar Finland, waar hij werkte voor AC Allianssi. Hij was vervolgens verbonden aan de toenmalige Griekse tweededivisionist Ethnikos Asteras. Tegen hem werd een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd. Op 20 maart 2006 meldde hij zich in Brussel bij de politie.[2] In het proces over de Zaak-Ye werd hij in 2014 veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf.[3] In hoger beroep werd de straf fors verhoogd: in december 2015 werd hij tot 8 jaar cel veroordeeld.[4]