Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Volwassen gebit: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Geen bewerkingssamenvatting
Labels: Bewerking via mobiel Bewerking via mobiele website
Regel 11: Regel 11:
Zie ook de [[internationale tandnummering]].
Zie ook de [[internationale tandnummering]].


Het [[melkgebit]] telt slechts 20 tanden. De eerste tanden van het volwassen [[gebit]] die uitkomen zijn de eerst definitieve molaren rond de leeftijd van zes jaar. Ze komen net achter de laatste melkmolaren uit, en er vallen op dat ogenblik nog geen melktanden uit. Pas nadien gaan de eerste melktanden gewisseld worden, namelijk de centrale melksnijtanden vallen uit en worden dan vervangen door de definitieve snijtanden. Op dat ogenblik spreekt men van een [[wisselgebit]]. Volwassen
Het [[melkgebit]] telt slechts 20 tanden. De eerste tanden van het volwassen [[gebit]] die uitkomen zijn de eerst definitieve molaren rond de leeftijd van zes jaar. Ze komen net achter de laatste melkmolaren uit, en er vallen op dat ogenblik nog geen melktanden uit. Pas nadien gaan de eerste melktanden gewisseld worden, namelijk de centrale melksnijtanden vallen uit en worden dan vervangen door de definitieve snijtanden. Op dat ogenblik spreekt men van een [[wisselgebit]].


[[Categorie:Gebit]]
[[Categorie:Gebit]]

Versie van 6 sep 2017 18:07

Tanden in volwassen gebit
Tanden in melkgebit
Afbeelding
Volwassen gebit
Volwassen gebit

Een volwassen gebit, van voren bekeken.

Portaal  Portaalicoon   Tandheelkunde

Het volwassen menselijk gebit (dentitie) heeft 32 blijvende tanden en kiezen (16 per tandenboog). Per tandenboog of kaak heeft de mens :

Zie ook de internationale tandnummering.

Het melkgebit telt slechts 20 tanden. De eerste tanden van het volwassen gebit die uitkomen zijn de eerst definitieve molaren rond de leeftijd van zes jaar. Ze komen net achter de laatste melkmolaren uit, en er vallen op dat ogenblik nog geen melktanden uit. Pas nadien gaan de eerste melktanden gewisseld worden, namelijk de centrale melksnijtanden vallen uit en worden dan vervangen door de definitieve snijtanden. Op dat ogenblik spreekt men van een wisselgebit.