Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Wikipedia:Deelblokkade: verschil tussen versies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Verwijderde inhoud Toegevoegde inhoud
Encycloon (overleg | bijdragen)
hier wel alle drie
Encycloon (overleg | bijdragen)
deelblokkade ipv beveiliging apart, lijkt me duidelijker
Regel 13: Regel 13:
;Deelblokkades kunnen worden opgelegd in een van de volgende situaties:
;Deelblokkades kunnen worden opgelegd in een van de volgende situaties:
# na een uitspraak van de [[Wikipedia:Arbitragecommissie|Arbitragecommissie]];
# na een uitspraak van de [[Wikipedia:Arbitragecommissie|Arbitragecommissie]];
# als volgens de richtlijnen voor moderatoren [[Wikipedia:Richtlijnen_voor_moderatoren#Een_IP-adres_blokkeren|een IP-adres volledig mag worden geblokkeerd]] of [[Wikipedia:Richtlijnen_voor_moderatoren#Een_geregistreerde_gebruiker_blokkeren|een geregistreerd gebruiker volledig mag worden geblokkeerd]], maar de uitvoerende moderator een volledige blokkade een te zware maatregel vindt. Daarbij geldt:
# als volgens de richtlijnen voor moderatoren [[Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren#Een IP-adres blokkeren|een IP-adres volledig mag worden geblokkeerd]] of [[Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren#Een geregistreerde gebruiker blokkeren|een geregistreerd gebruiker volledig mag worden geblokkeerd]], maar de uitvoerende moderator een volledige blokkade een te zware maatregel vindt. Daarbij geldt:
#* de deelblokkade kan bij aanhoudende schadelijke bewerkingen worden omgezet naar een volledige blokkade met dezelfde eindtijd als de deelblokkade.
#* de deelblokkade kan bij aanhoudende schadelijke bewerkingen worden omgezet naar een volledige blokkade met dezelfde eindtijd als de deelblokkade.
# als volgens de richtlijnen voor moderatoren [[Wikipedia:Richtlijnen voor moderatoren#Een pagina beveiligen|een pagina beveiligd mag worden]], maar de uitvoerende moderator beveiliging voor alle gebruikers een te zware maatregel vindt. Daarbij geldt:
#* de deelblokkade kan indien nodig alsnog worden omgezet naar een beveiliging met dezelfde eindtijd als de deelblokkade.
# in geval van structureel verstorend gedrag in een of meerdere naamruimtes en/of op een of meerdere pagina('s). Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
# in geval van structureel verstorend gedrag in een of meerdere naamruimtes en/of op een of meerdere pagina('s). Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
#* de betreffende gebruiker moet reeds op het verstorende gedrag zijn aangesproken.
#* de betreffende gebruiker moet reeds op het verstorende gedrag zijn aangesproken.

Versie van 4 mei 2020 11:28

Overzicht beheerpagina's
Pagina's met betrekking tot Wikipedia-richtlijnen en beleidsvoorstellen

Zie ook Artikelen bewerken
Zie ook Regels en richtlijnen

Met een deelblokkade wordt bedoeld het gedeeltelijk blokkeren van de bewerkingsrechten van een gebruiker. Door het instellen van een deelblokkade kan een gebruiker niet meer bewerken op specifieke plekken binnen de Nederlandstalige Wikipedia. Deelblokkades zijn net als volledige blokkades toepasbaar op gebruikersaccounts en ip-adressen/ranges. De functie stelt een moderator in staat om de gebruikersrechten van een gebruiker te beperken in een of meerdere bepaalde naamruimten en/of op een of meer artikelen.

Een deelblokkade kan voor een gespecificeerde tijd, voor onbepaalde tijd of permanent worden opgelegd.

De volgende handelingen zijn door middel van een deelblokkade uit te schakelen
  • een of meer specifieke pagina('s) bewerken (dus ook de eigen gebruikerspagina en/of overlegpagina);
  • alle pagina's binnen een of meer naamruimte(n) bewerken;
  • e-mailen naar andere gebruikers.
Deelblokkades kunnen worden opgelegd in een van de volgende situaties
  1. na een uitspraak van de Arbitragecommissie;
  2. als volgens de richtlijnen voor moderatoren een IP-adres volledig mag worden geblokkeerd of een geregistreerd gebruiker volledig mag worden geblokkeerd, maar de uitvoerende moderator een volledige blokkade een te zware maatregel vindt. Daarbij geldt:
    • de deelblokkade kan bij aanhoudende schadelijke bewerkingen worden omgezet naar een volledige blokkade met dezelfde eindtijd als de deelblokkade.
  3. als volgens de richtlijnen voor moderatoren een pagina beveiligd mag worden, maar de uitvoerende moderator beveiliging voor alle gebruikers een te zware maatregel vindt. Daarbij geldt:
    • de deelblokkade kan indien nodig alsnog worden omgezet naar een beveiliging met dezelfde eindtijd als de deelblokkade.
  4. in geval van structureel verstorend gedrag in een of meerdere naamruimtes en/of op een of meerdere pagina('s). Daarbij gelden de volgende voorwaarden:
    • de betreffende gebruiker moet reeds op het verstorende gedrag zijn aangesproken.
    • voor geregistreerde gebruikers kan alleen via de optie 'beoordeling door meerdere moderatoren' tot een dergelijke deelblokkade besloten worden.
    • een eerste deelblokkade kan voor een periode van hoogstens drie maanden worden opgelegd; daarna is de gebruikelijke verhogingsregel van toepassing.
  5. als een geregistreerd gebruiker zelf een verzoek doet op de verzoekpagina.
Voor bezwaren tegen deelblokkades geldt dezelfde procedure als voor gewone blokkades
  • een blokkade, ongeacht de duur, kan worden besproken met de betreffende moderator;
  • een blokkade vanaf drie dagen kan worden voorgelegd aan de gemeenschap in een zogeheten blokpeiling. Hierin kan besloten worden de blokkade te handhaven of direct te laten vervallen;
  • een blokkade van meer dan drie dagen kan worden voorgelegd aan de Arbitragecommissie.

Als een gebruiker een voor de gebruiker geblokkeerde pagina wil bewerken, krijgt die een melding te zien met de reden van de blokkade, de blokkerende moderator, de eindtijd/datum en een overzicht van de geblokkeerde pagina('s) en/of naamruimte(n).