Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

Bas van Toor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Bas van Toor
Bassie in 2016
Bassie in 2016
Algemene informatie
Volledige naam Bastiaan van Toor
Geboren Maassluis, 17 september 1935
Land Vlag van Nederland Nederland
Bijnaam Bassie
Werk
Jaren actief 1955-2018
Beroep circusartiest, acteur, clown, acrobaat, zanger
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Bastiaan (Bas) van Toor (Maassluis, 17 september 1935) is een Nederlands artiest. Hij is bekend van Bassie en Adriaan en The Crocksons samen met zijn broer Aad.

Bas van Toor was een oorlogskind. Zijn vader werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gedood en het ouderlijk huis werd gebombardeerd. De ambitie om artiest te worden was volgens hem een grote revanche op de jaren van armoede en achterstelling.[1] Toen Van Toor negentien jaar was, besloot hij met een Belgisch circus mee te gaan als tentbouwer en daar het vak te leren als acrobaat. Maar het enige wat hij in dat jaar leerde was een salto. Thuis gekomen haalde hij zijn jongere broer Aad over, die toen dertien jaar was, om samen met hem een acrobatennummer te beginnen: The Crocksons

Samen met Aad trad hij meerdere malen op in de Rudi Carrell Show. In 1971 schreef Bas van Toor voor Sjakie Schram het liedje 'k Heb niks gezien. Hierna schreef hij nummers met Aad voor André van Duin, het Cocktail Trio en Conny Vink.

Zijn grootste succes hierna kende Van Toor als clown Bassie in het duo Bassie en Adriaan, eveneens met zijn broer Aad. Naast clown speelde hij ook de rol van boef Vlugge Japie in de televisieseries rond het duo (en verschillende kleine rollen). In de periode 1980-1982 had het duo in samenwerking met Joop van den Ende, producent van de eerste vier televisieseries, zelfs een groot eigen circus genaamd Circus Bassie en Adriaan. Van Toor had hierbij in eerste instantie de taak van pers en publiciteit, maar door tijdgebrek van Van den Ende kwam hier al snel ook de tourneeplanning bij.

Vanaf 1983 produceerden Bas en Aad de voorstellingen, televisieseries en merchandising zelf, maar de andere werkzaamheden waren gescheiden. Bas was vooral de drijfveer achter het organiseren van de tournees door het land en het regelen van rekwisieten voor de televisieseries. Hiernaast heeft hij tussen 1996 en 2004 drie mondharmonica-cd's uitgebracht.[2] In de jaren negentig had Van Toor zijn eigen radioprogramma Bassie op de zondagochtend tussen 7.00 en 8.00 op Radio Noordzee (Nationaal).

In 1997 kreeg Bas van Toor samen met Aad een koninklijke onderscheiding en werden zij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

In 2002 werd Van Toor veroordeeld tot 24.000 euro boete voor belastingfraude.[3]

In 2004 ging Aad met pensioen en begon Bas samen met goochelaar Sylvia Schuyer een nieuwe theatervoorstelling Magiclandshow: The Beauty and The Clown.[4] Wegens tegenvallende kaartverkopen werd de show na 2 maanden gestopt.[5] Aan het einde van het jaar toerde hij met zijn schoonzoon Evert van den Bos (als aangever) bij Circus Althoff. In 2005 begon hij de theatervoorstelling Bassie en zijn vriendjes samen met Van den Bos en goochelaar en buikspreker Peter Grooney.[6] Hierbij werden ook twee nieuwe televisieseries geproduceerd: Bassie en de reis van Zwarte Piet en Bassie en de speurtocht naar Charly en een regionaal studioprogramma.[7] Nadat Grooney eind 2007 de groep verlaten had werd de theatervoorstelling voortgezet onder de titel De Bassie lachspektakelshow. Op 1 december 2013 gaf Van Toor zijn laatste theatervoorstelling als clown Bassie.[8] Hiernaast trad Van Toor van 2011 tot en met 2016 in discotheken op met DJ Kicken.

In 2008 kwam Van Toor in het nieuws omdat een vrouw beweerde zwanger te zijn van hem.[9] Verschillende roddelbladen en De Telegraaf pakten groot uit met dit nieuws.[10] Uiteindelijk bleek dit een reclamestunt te zijn van een verzekeringsmaatschappij.[11] De roddelpers was woedend en wilde Van Toor aanklagen.[12] De reclame werd uiteindelijk genomineerd voor de Gouden Loeki.

In 2009 was hij mede-initiatiefnemer van de kinderzender Pebble TV. In 2010 speelde Van Toor in een vierdelige documentaire over de gebroeders Misset, van de gelijknamige uitgeverij, als Cees Misset. Deze documentaire werd in opdracht van het VWS gemaakt.[13]

Van 2014 tot en met 2016 was Van Toor actief voor Omroep Vlaardingen.[14] In juli 2017 verscheen Allememaggies, een bundeling van columns en andere anekdotes van Van Toor over zijn carrière.

In 2018 stopte hij definitief met zijn alter ego clown Bassie, omdat zijn fysieke gesteldheid het niet meer toeliet. Hij had net een lange periode van revalidatie achter de rug.[15]

Op zijn 86e verjaardag in 2021 kreeg hij een defilé voor zijn oude huis van mensen die hem feliciteerden bij een draaiorgel.[16]

Op 26 juni 2024 werd Bas van Toor benoemd tot ereburger van Vlaardingen.[17]

Gezondheidsproblemen

[bewerken | brontekst bewerken]

In de loop van 2016 kreeg Bas van Toor steeds meer gezondheidsklachten. In het voorjaar werd hij geveld door een hevige longontsteking. Eind juli 2016 werd hij opgenomen in het Erasmus MC, waar de ziekte van Bell werd vastgesteld.[18] Eind augustus werd Van Toor opnieuw opgenomen in het ziekenhuis; door een auto-immuunziekte kreeg hij last van uitvalsverschijnselen. In een interview met Shownieuws gaf hij aan over euthanasie te denken, omdat zijn benen ook verlamd waren. Nadien stapte hij weer van dit idee af.[19] In november 2017 werd hij opnieuw opgenomen in het ziekenhuis. Na een operatie aan zijn halsslagader ontstonden er verschillende complicaties waaronder een slijmophoping, waardoor hij dreigde te stikken en een hartstilstand.[20][21] Ook kreeg hij in 2017 een beroerte.[22] Van januari 2018 tot en met begin mei 2018 verbleef Van Toor in een revalidatiecentrum.[23][24] Vanaf mei tot juli 2019 verbleef Bas van Toor opnieuw in een revalidatiecentrum nadat hij door een val uit zijn rolstoel zijn schouder brak.[25] Eind augustus 2019 kreeg hij last van grote nierstenen. Deze werden in mei 2020 operatief verwijderd, nadat de operatie eerst moest worden uitgesteld als gevolg van de coronapandemie.

  • Van Toor was 35 jaar bevriend geweest met Paul Wilking, beter bekend als Pistolen Paultje.[26][27][28] Naar aanleiding daarvan werd enige tijd overwogen om Wilking de rol van de Baron te laten spelen.[29] In 1999 kocht Van Toor een cowboypistool voor de Bassie en Adriaan-voorstelling in Duitsland, waarbij hij een alarmpistool met losse flodders kocht op verzoek van Wilking voor Herman Brood.[30] Een aantal dagen later kwam Brood in het nieuws door met het pistool uit een trein te schieten.[31]
  • In de aflevering Achter de wolken schijnt de zon van Bassie en Adriaan speelt Bas van Toor een scène met zijn moeder (vrouw die moet oversteken).[32] Zijn dochter Liesbeth is te zien als kassameisje in de laatste aflevering van De plaaggeest en zijn dochter Cindy is te zien in Duitse aflevering van De geheimzinnige opdracht als meisje dat een brief geeft aan Bassie en Adriaan. Zijn schoonzoon Evert speelt agent in Het geheim van de schatkaart en is als 'Evert' te zien in de aflevering Een vergissing is menselijk. Zijn kleinzoon is te zien in het liedje Klein klein kleutertje. Zijn kleindochter is te zien in het liedje Alles in de wind in Liedjes uit Grootmoeders Tijd.[33]
  • Naast zijn dubbelrol als Vlugge Japie heeft Bas van Toor ook een aantal andere kleine rollen gespeeld in de televisieseries. Zo is hij te zien als kermisbaas in Bassie krijgt een lesje,[34] als visser in Zeg het met bloemen,[35] als eigenaar van de waterscooter in Het geheim van de sleutel, als taartenbakker (de aflevering in Italië) en als een van de fairy's in De geheimzinnige opdracht (de aflevering in Ierland), als kapitein van het piratenschip in Bassie en de reis van Zwarte Piet en als muzikant in Bassie en de speurtocht naar Charly (aflevering Een echte slagroomtaart).
  • Van Toor werd tot maart 2005 geïmiteerd in het radioprogramma Jensen in de Middag. De imitatie was zo treffend dat Van Toor er zelf op werd aangekeken. Robert Jensen besloot daarom te stoppen met het typetje nadat Bas van Toor zijn beklag had gedaan.[36] De uitspraken van deze namaak-Bassie, Frank Evenblij, waren namelijk erg grof van aard.
[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Bas van Toor van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.