Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Naar inhoud springen

De slechtste chauffeur van Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De slechtste chauffeur van Nederland
Alternatieve titel De allerslechtste chauffeur van Nederland
De slechtste chauffeur van Nederland VIPS
Genre Amusement
Informatief
Autoprogramma
Speelduur per afl. 40-50 min (S3 t/m S14)
70 min (S15)
Presentatie Gijs Staverman (1-2)
Ruben Nicolai (3-5)
John Williams (6-heden)
Jury Olav Mol (1)
Fraukje Dekker (3)
Michael van der Maas (3)
Karin Elshout (3-4)
Matthieu Stam (4-5)
Tom Coronel (4-heden)
Barbara Nanninga (6-7)
Patricia Nijman (8-12)
Tim Coronel (9-heden)
Beau Luijten (13-heden)
Robert Doornbos (15-heden)
Voice-over Eric Corton (3-4)
Domien Verschuuren (5)
Cees Geel (6-heden)
Regie Jan Gitsels
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Opname­locatie Circuit Zandvoort, Enschede Airport Twente, Lelystad Airport, Utrecht, Amersfoort, Hilversum, Bunschoten-Spakenburg, Wijk bij Duurstede, Drachten
Productie
Producent Skyhigh TV
Uitzendingen
Start 19 mei 2003
Afleveringen 110 (5 juni 2024)
Seizoenen 16 (incl. VIPS)
Netwerk of omroep Yorin (1-2)
BNN (3-5)
RTL 5 (6-heden)
Streaming­dienst Videoland (6-heden)
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

De slechtste chauffeur van Nederland, voorheen De allerslechtste chauffeur van Nederland, is een Nederlands televisieprogramma dat wordt geproduceerd door Skyhigh TV en gepresenteerd door John Williams.

In 2003 en 2004 werden twee seizoenen uitgezonden door Yorin die gepresenteerd werden door Gijs Staverman.[1][2] Hierin maakten de afvallers kans op een auto.

Het programma werd van 2011 tot 2013 uitgezonden door BNN en werd toen gepresenteerd door Ruben Nicolai. In 2014 werd het programma door RTL gekocht. Het is het sindsdien te zien op RTL 5, met John Williams als presentator.

In 2018 verscheen het programma met een eenmalig seizoen met bekende Nederlanders als deelnemers onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Alle seizoenen van RTL verschenen tevens op hun video on demand-dienst Videoland.

In dit programma draait het om automobilisten die op onverklaarbare wijze een autorijbewijs hebben gekregen, maar toch grote problemen hebben met het besturen van een personenauto. Door middel van vele proeven, waarvan de meeste niet in een normale rijopleiding voorkomen, wordt getracht de kandidaten bewust te maken in het verkeer en controle te krijgen over hun auto. Vanaf seizoen 15 wordt na iedere proef een tweetal theorievragen aan de kandidaten gesteld. De kandidaten zijn opgegeven door kennissen. De redenen om hen op te geven variëren van jongeren die niet (willen) begrijpen hoe gevaarlijk ze rijden, tot mensen die heel lang niet meer gereden hebben en daarom bang zijn en/of veel fouten maken. Het is de Nederlandse versie van een programma dat ook in verschillende landen werd vertoond, zoals Britain's Worst Driver in 2002 in het Verenigd Koninkrijk en Y'a pas pire conducteur in 2007 in België. De opnames van het programma vinden voor het grootste deel plaats op Twente Airport. Wie zich voldoende verbetert mag naar huis; het duurt vaak enkele afleveringen voor de eerste deelnemer naar huis mag. Halverwege wordt een tussentijds examen gehouden, en bijna aan het eind van het seizoen een echt examen met de resterende deelnemers. In eerste instantie werd het rijbewijs van de "winnaar" doorgeknipt; in latere seizoenen niet meer. De "winnaar" krijgt een grote beker, die meestal al vele keren kapot gereden of gevallen is, en een aantal rijlessen. Het resultaat daarvan wordt nooit bekendgemaakt.

Presentator S1 S2 S3 S4 S5 S6 VIPS S7 S8 S9 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Gijs Staverman
Ruben Nicolai
John Williams
Presentator S1 S2 S3 S4 S5 S6 VIPS S7 S8 S9 S10 S11 S12 S13 S14 S15
Olav Mol
Fraukje Dekker
Michael van der Maas
Karin Elshout
Matthieu Stam
Tom Coronel
Barbara Nanninga
Patricia Nijman
Tim Coronel
Beau Luijten
Robert Doornbos
  • In de achtste aflevering van seizoen 3 werden presentator Ruben Nicolai en een cameraman aangereden door de uiteindelijke "winnaar" van het programma. Ze moesten in het ziekenhuis worden opgenomen.
  • In de eerste aflevering van seizoen 4 botste een kandidaat met hoge snelheid op een oldtimer. De eigenaar van deze Volvo PV544 was een ritje aan het maken toen de auto geramd werd. De schade lag rond de 10.000 euro.
  • In de eerste aflevering van seizoen 5 werd een kandidaat staande gehouden door de Koninklijke Marechaussee, omdat hij te hard reed. Tevens werd in zijn bagage een grote hoeveelheid wiet gevonden. Uiteindelijk kwam hij ervan af met een verantwoordelijkheidscursus op eigen kosten.
  • In de tweede aflevering van seizoen 8 liepen de gemoederen tussen een kandidaat en de rest van de groep dermate hoog op, dat deze kandidaat door de productie uit het programma werd gezet.
  • Aan het begin van seizoen 12, in 2021, liepen de gemoederen tussen een kandidaat en rest van de groep dermate hoog op dat de kandidaat los van de groep moest rijden.
  • In seizoen 2023 ramde een kandidaat in volle vaart een lege geparkeerde auto op het "les-circuit". De deelnemers waren vooral geschrokken. Deze kandidaat eindigde als "gedeelde winnaar".
  • Bovendien zijn er ieder seizoen vele aanrijdingen met de obstakels die de kandidaten nu juist moeten zien te ontwijken. Deze zijn vooral van piepschuim, maar de schrikreacties zijn er niet minder om. Dat draagt bij aan de bewustwording, want veel kandidaten zijn er van overtuigd dat ze uitstekend kunnen rijden.

De slechtste chauffeur van Nederland VIPS

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 verscheen eenmalig het programma met enkel bekende Nederlanders als deelnemers.[3] Elke bekende Nederlander heeft een familielid, vriend(in) of collega als bijrijder.[4] Dit seizoen verscheen onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland VIPS.

Nr Kandidaat Beroep / bekend van Opmerking
1 Michella Kox Realityshows zoals Dames in de Dop en Echte meisjes Winnaar[5]
2 Henk Westbroek Zanger van Het Goede Doel Eindigde als tweede in de finale
3 Gerda Havertong Actrice uit Sesamstraat Eindigde als derde in de finale
4 Shady Mohamed Temptation Island en Oh Oh Daar gaan we weer Afgevallen in aflevering 6
5 Bobbie Bodt Presentatrice van Concentrate Afgevallen in aflevering 4
6 Esther Oosterbeek Zangeres bij de Dolly Dots Afgevallen in aflevering 2

Het theorie examen

[bewerken | brontekst bewerken]

Voorafgaand aan het dertiende seizoen in het voorjaar van 2022 werd een speciale aflevering uitgezonden onder de naam De slechtste chauffeur van Nederland: Het theorie examen. In deze aflevering werden acht duo's uit eerdere seizoenen uitgenodigd voor een herkansing, onder wie Michella Kox en Henk Westbroek uit de VIPS-editie van 2018. De acht duo's moesten gezamenlijk een mondeling theorie-examen afleggen onder leiding van presentator John Williams. Het duo dat dit theorie-examen het slechtste maakte moest deelnemen aan het dertiende seizoen van het programma.[6]

Michella rijdt door

[bewerken | brontekst bewerken]
Michella rijdt door
Genre Amusement
Speelduur per afl. 12 minuten
Presentatie Michella Kox
Patricia Nijman
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 10 april 2018
Afleveringen 4
Seizoenen 1
Netwerk of omroep RTL
Zender RTL XL
Streaming­dienst Videoland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Michella rijdt door is een online televisieprogramma van RTL XL en Videoland. Het programma draait om realityster Michella Kox die een van de deelnemers was van het eerste seizoen De slechtste chauffeur van Nederland VIPS. Zij was uiteindelijk de eerste bekende Nederlander die uit de strijd kwam als de slechtste chauffeur, hierdoor kreeg ze de prijs: 20 uur aan rijlessen bij jurylid en rijschoolhoudster Patricia Nijman.

Doordat Kox meerdere malen de media haalde door haar rijstijl in De slechtste chauffeur van Nederland, besloten de programmamakers van RTL haar een spin-off-serie te geven onder de naam Michella rijdt door.[7] In de serie konden de kijkers zien hoe het met Kox' rijvaardigheden gaat na De slechtste chauffeur van Nederland en hoe de gewonnen 20 uur aan rijlessen bij jurylid Patricia Nijman verliepen. Aan het einde van deze serie moest Kox opnieuw rijexamen doen bij een onafhankelijke rij-instructeur om te kijken of ze nu wel aan de eisen zou voldoen; ze wist uiteindelijk niet te slagen, desondanks behield ze wel haar rijbewijs.

Het programma bestond uit vier afleveringen en duurde per aflevering circa 12 minuten. De serie was alleen online te zien op de video on demand-diensten van RTL genaamd RTL XL en Videoland.[8][9]

De beste slechtste chauffeur van Nederland

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2023 kwam er wederom een spin-off die verscheen onder de titel De beste slechtste chauffeur van Nederland, daarin kregen enkele eerdere deelnemers opnieuw de kans om hun rijgedrag op een beter niveau te krijgen. Voor één deelnemer was dat de derde keer dat hij meedeed; deelnames aan twee seizoenen achter elkaar waren onvoldoende. De "winnaar" van 2023 is er ook bij.[10] Begin oktober 2024 maakt de spin-off zijn terugkeer voor een tweede seizoen.[11]

De kijkcijfers van seizoen 5 schommelden tussen de 800.000 en 1.050.000 met de finale als best bekeken aflevering met 1.151.000 kijkers. Het seizoen daarna scoorde aanzienlijk minder kijkers. De kijkersaantallen bleven onder de 800.000 en de finale scoorde in het zesde seizoen het slechtst met slechts 500.000 kijkers.

  • Ondanks dat seizoen 10 in 2019 geen VIPS-editie was, deden er enkele bekende Nederlanders mee, onder wie Dennis Schouten en Jeronimo.[12]