Dolf Henkes
Roelof Lucas Johannes (Dolf) Henkes (Rotterdam, 14 november 1903 - aldaar, 9 januari 1989) was een Nederlands schilder en beeldend kunstenaar.
Henkes groeide op in Rotterdam-Katendrecht, waar hij vrijwel zijn hele leven woonde en werkte, en was voor de Tweede Wereldoorlog lid van de kunstenaarsgroep R 33. Na de oorlog had hij diverse tentoonstellingen, onder meer in Museum Boijmans Van Beuningen.
Hij koos zijn motieven uit de wereld om zich heen: de mensen en het havenbedrijf, portretten, stillevens, landschappen, de verwoestingen in de Rotterdamse haven, naaktstudies, en hij vervulde een twintigtal monumentale opdrachten.
Bij testament liet hij zijn atelier-collectie van schilderijen en duizenden werken op papier na aan de staat; deze wordt beheerd door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.
Dolf Henkesprijs
[bewerken | brontekst bewerken]Sinds 2004 wordt tweejaarlijks de naar hem genoemde Dolf Henkesprijs uitgereikt aan een kunstenaar die past in het profiel dat is geschetst door hemzelf: jong, eigenzinnig en met een bijzondere band met de stad Rotterdam en/of de Nederlandse Antillen.[1] De prijs bestaat uit een geldbedrag van 12.000 euro. Het werk van de winnaar en de overige genomineerden wordt tentoongesteld in de Rotterdamse tentoonstellingsruimte TENT.
Winnaars
[bewerken | brontekst bewerken]- 2004 - Jeroen Eisinga
- 2006 - Erik van Lieshout
- 2008 - Melvin Moti
- 2010 - Lara Almarcegui
- 2012 - Gyz La Rivière
- 2014 - Lidwien van de Ven[2]
- 2016 - Katarina Zdjelar[3]
- 2019 - Evelyn Taocheng Wang[4]
Externe link
[bewerken | brontekst bewerken]- ↑ website Dolf Henkesprijs
- ↑ Dolf Henkesprijs 2014 www.versbeton.nl
- ↑ Katarina Zdjelar wint de Dolf Henkesprijs 2016 www.tentrotterdam
- ↑ evelyn taocheng wang wins dolf henkes award 2019 www.dallasartdealers.org