Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Arne Kjelstrup (født 30. oktober 1913Rjukan, død 5. mai 1995) var en norsk sersjant i Kompani Linge under andre verdenskrig. Han deltok i Vemork-aksjonen, en aksjon for å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved Vemork på Rjukan.

Arne Kjelstrup
Født30. okt. 1913Rediger på Wikidata
Rjukan
Død5. mai 1995Rediger på Wikidata (81 år)
Norge
BeskjeftigelseMotstandskjemper Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge
Utmerkelser
TroskapNorge
VåpenartInfanteri
Militær gradSersjant
Enhet
Deltok iOperasjon Weserübung, Vemork-aksjonen, Operasjon Sunshine
IMDbIMDb

Motstand under invasjonen

rediger

Kjelstrup var i 1940 rørlegger. Under den tyske invasjonen av Norge i april 1940 deltok han som vernepliktig menig i kampene på Østlandet. Han ble såret ved Harestua den 15. april. Han reddet trolig livet fordi en avbitertang han hadde under jakka tok av for den tyske kula som taff ham. Prosjektilet ble værende i magen hans resten av livet.[1] Den 1. mai stakk han fra Hov sykehus ved Randsfjorden, og tok seg nordover Gudbrandsdalen i et forsøk på igjen å slutte seg til norske styrker. Etter hvert fant han sammen med en av mange mindre grupper norske soldater som var kommet bort fra sine enheter, og streifet rundt uten å være klar over at kampene i Sør-Norge var over. Den 24. mai utførte Kjelstrups gruppe ved hjelp av etterlatte britiske våpen et ildoverfall på en tysk kolonne ved Rosten bro i Sel, en av de siste krigshandlingene i Sør-Norge våren 1940.

Reisen til Storbritannia

rediger

Kjelstrup forsøkte å ta seg til Nord-Norge via Sverige for å slutte seg til de norske styrkene som fremdeles var i kamp der. Etter først å ha blitt avvist ved grensen ble han internert i Sverige den 7. juni 1940, samme dag som de norske styrkene i Nord-Norge kapitulerte. Han prøvde å komme seg videre til Storbritannia for å slutte seg til de norske utestyrkene, men ble i mars 1941 arrestert av svenskene, mistenkt for spionasje etter kontakt med britisk etterretning ved Den britiske legasjonen i Stockholm. Den 7. mai ble han utvist fra Sverige og satt på flyet til Moskva.

I Moskva sluttet Kjelstrup seg til en gruppe nordmenn på vei til Storbritannia. Den 13. oktober ankom de London, etter å ha reist via Odessa, Istanbul, Suez, Mumbai, Durban, Cape Town, Trinidad og Halifax. Kort tid etterpå ble Kjelstrup innrullert i Kompani Linge.

Vemork-aksjonen

rediger

Utdypende artikkel: Vemork-aksjonen

Natten mellom 18. og 19. oktober 1942 ble Kjelstrup sammen med Knut Haugland, Jens-Anton Poulsson og Claus Helberg sluppet i fallskjerm over Hardangervidda som fortropp for Vemork-aksjonen (operasjon Grouse). Formålet for aksjonen var å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk ved VemorkRjukan. Styrken skulle forberede landingsplass for glidefly, merke landingsområdet, og være veivisere for de engelske styrkene som skulle være med i Vemork-aksjonen. Planen var at engelske commandosoldater skulle flys inn og lande på halvøya mellom Møsvatns to armer. Gruppen Freshman bestod av 30 mann fra Royal Engineers som skulle flys inn i to Horsa glidefly til området ved Møsvatn, men begge glidere og en Halifax forulykket på Vestlandet 19. november på grunn av dårlig vær. De overlevende ble senere drept av tyskerne. Totalt døde 41 engelskmenn.

Grouse bestod av fenrik Jens Anton Poulsson (24) som var sjef, fenrik Knut Haugland (25) som var gruppens telegrafist, sersjant Claus Helberg som var nestkommanderende, og sersjant Arne Kjelstrup. Noen kilder regner også Einar Skinnarland med i gruppen. Han var bare 9 dager i England før han ble flydd tilbake med oppdrag å være gruppens kontaktmann. Han ble ikke ferdig med telegrafistutdannelsen, og da gruppen fikk problemer med radiosettet måtte alle meldinger sendes til England via Sverige. Fordi han ikke bodde inne på vidda blir han av noen ikke regnet med i Grouse.

Etter Freshmans tragedie ble gruppen reorganisert som operasjon Swallow (svale), da det ble bestemt at norske styrker skulle gjøre et nytt forsøk. De overvintret på Hardangervidda, uten å være utstyrt med proviant og utstyr for dette. Gruppen ble 17. februar forsterket med Gunnerside som bestod av fenrik Joachim Rønneberg (sjef), fenrik Knut Haukelid, fenrik Kasper Idland, sersjant Hans Storhaug, sersjant Fredrik Kayser og sersjant Birger Strømsheim. Disse hoppet ut i fallskjerm inne på vidda og tok seg ned til gruppe Swallow.

Natten mellom 27. februar og 28. februar gjennomførte denne samlede gruppen en vellykket sprengning av tungtvannsanlegget, og ødela 900 kilo tungtvann.

Etter aksjonen gikk tyske styrker manngard etter sabotørene inne på vidda, uten å lykkes. Noen kilder oppgir at så mange som 14 000 mann deltok, andre 12 000 mann, mens noen anslår 6-8 000 mann.[2][3] Fem av deltakerne i aksjonen tok seg på ski til Sverige, to dro til Oslo, Haugland og Skinnarland ble igjen i området for å holde radioforbindelse med England. Kjelstrup og Knut Haukelid fikk også i oppdrag å bli i området, for å opprette en motstandsgruppe under kodenavnet «Bonzo». De tyske leteaksjonene tvang dem til å oppholde seg under harde forhold inne på Hardangervidda store deler av tiden. Mens de forberedte våpenslipp bygget Haukelid og Kjelstrup sommeren 1943 ei steinbu, døpt Bamsebu etter elghunden Bamse. Steinhytta står fremdeles på nordøstsiden av Holmavatnet. På kartet «Breive» er stedet avmerket. Etter at våpenslipp var mottatt tok Kjelstrup seg 18. oktober 1943 over grensen til Sverige, mens Haukelid ble igjen i området. Den 30. desember var han tilbake i London.

Operasjon Sunshine

rediger

4. oktober 1944 hoppet Kjelstrup igjen ut over Hardangervidda, denne gang som deltaker i Operasjon Sunshine. Operasjonen var et samarbeide mellom Kompani Linge og Milorg og hadde som formål å sikre norsk industri og infrastruktur mot ødeleggelser i tilfelle tyskerne i krigens siste fase skulle ta i bruk den brente jords taktikk i Sør-Norge. Kjelstrup var sjef for operasjonens undergruppe «Starlight», som skulle dekke området KongsbergNumedal.

Utmerkelser

rediger

For sitt virke under krigen ble Kjelstrup hedret med blant annet de norske utmerkelsene St. Olavsmedaljen med ekegren to ganger[4][5], Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje samt britiske Military Medal,1939–1945 Star og franske Æreslegionen og Croix de guerre[3].

Filmer

rediger

Det er spilt inn to kinofilmer og en tv-serie om tungtvannssabotasjen på Vemork: den norske, delvis dokumentariske spillefilmen Kampen om tungtvannet fra 1948, det amerikanske actioneventyret Helter i Telemark (The Heroes of Telemark) fra 1965 og den norske serien Kampen om tungtvannet fra 2015. I Kampen om tungtvannet fra 1948 er det flere av skuespillerne som spiller seg selv, deriblant Kjelstrup.[6] I tv-serien med samme navn fra 2015 ble Kjelstrup spilt av Torstein Bjørklund.

Se også

rediger

Referanser

rediger
  1. ^ Berg, John (1986). «Bollom». Soldaten som ikke ville gi seg. Lingekaren Arne Kjelstrup 1040-45. Metope. s. 37. ISBN 82-403-0002-2. 
  2. ^ Tallet 14 000 mann er hentet fra filmen Kampen om tungtvannet
  3. ^ a b Berg, John (1986). Soldaten som ikke ville gi seg. Lingekaren Arne Kjelstrup 1040-45. Metope. ISBN 82-403-0002-2. 
  4. ^ Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 203.
  5. ^ Gjems-Onstad, Erik (red.): Krigskorset og St. Olavsmedaljen med ekegren, Oslo: Dreyer 1995, s. 198.
  6. ^ «IMDB.com». Besøkt 21. september 2013. 

Litteratur

rediger
  • John Berg: Soldaten som ikke ville gi seg. Lingekaren Arne Kjelstrup 1940-45 – Metope, 1986

Eksterne lenker

rediger