Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Elvira Madigan (døpenavn Hedevig Antoinette Isabella Eleonore Jensen; født 4. desember 1867 i Flensburg i Tyskland, død 19. juli 1889 i Nørreskov, Tåsinge) var en sirkusartist og linedanser, mest kjent for sin hemmelige og til slutt fatale kjærlighetsaffære med den svenske dragonløytnanten Sixten Sparre.

Elvira Madigan
FødtHedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen
4. des. 1867[1]Rediger på Wikidata
Flensburg
Død19. juli 1889[1]Rediger på Wikidata (21 år)
Tåsinge
BeskjeftigelseAkrobat, sirkusartist Rediger på Wikidata
Partner(e)Sixten Sparre
MorLaura Madigan
NasjonalitetKongeriket Danmark
GravlagtSaint George'ś Church

Barndom

rediger

Hedvigs mor, Eleonora (Laura) Cecilie Christine Marie Olsen, kom fra Finland, men foreldrene var norske: morfaren var linedanser, skuespiller og gymnastikklærer Olaj Elias Olsen (1819–1862), mormorens navn var Anne Marie Olsen (født 1816). Hedvigs far, danske Frederik Jensen, var akrobat ved samme sirkus som Eleonora var linedanser ved, Cirque du Nord.

Faren døde et par år etter at Hedvig («Elvira Madigan») var født, og moren sto alene igjen med datteren. Moren arbeidet på dette tidspunkt i sirkuset Cirque François Loisset der også amerikaneren John Madigan fra Indiana var tilknyttet. De ble et par, men giftet seg først i Bergen 1892. Han var parforserytter og lærte Hedvig å ri. Hun debuterte ved sirkuset som femåring.

Sirkusprinsesse

rediger

I 1879 grunnla John Madigan og Eleonora Olsen sitt eget lille sirkus, Cirkus Madigan. Hedvig og en stesøster opptrådte som linedansere under navnet «søstrene Elvira og Gisella Madigan». Sirkuset turnerte i Skandinavia og kom i 1886 til Tivoli i København. Her opptrådte de for kong Christian IX, som premierte dem med et gullkors. Sirkuset med de to linedanserne fikk stor suksess og opptrådte over det meste av Europa, i Paris, London, Berlin, Brussel, Amsterdam og Odessa. I 1888 kom sirkuset til Kristianstad i Skåne, der den svenske adelsmannen og løytnanten av det Skånska Dragonregementet Sixten Sparre kom for å overvære forestillingen. Han ble straks så betatt av den unge Hedvig at han kom tilbake nesten hver kveld, og igjen den følgende sommer, da sirkuset var i Ljungbyhed. De innledet et forhold som måtte holdes hemmelig både for Hedvigs mor og stefar, såvel som for Sixtens kone, ettersom han allerede var gift og hadde to barn.

Flukten

rediger

De fortsatte med å holde kontakt gjennom brevveksling fram til mai 1889. Sirkuset var da kommet til Sundsvall i det nordlige Sverige. Mens de var her fikk Hedvig et brev fra Sixten som ventet på henne ved jernbanestasjonen i Bollnäs. Hedvig pantsatte smykkene sine og stakk av sammen med Sixten. De reiste først til Stockholm og derfra videre med tog til København før de skrev seg inn som bryllupsreisende på et hotell i Svendborg.

Den 15. juli 1889 kom Cirkus Bergman til Svendborg, og av frykt for å bli gjenkjent dro paret til Troense, en landsby på den nordøstlige delen av øya Tåsinge. De tok inn på et sommerpensjonat, men det var slutt på pengene. 18. juli, uten penger og fremtidsutsikter, fortalte paret de at de skulle på en liten skogstur. De fikk pakket en matkurv og dro til Nørreskoven, der Sixten først skjøt Elvira og dernest seg selv.

Øresunds-Posten (25. juli 1889) beskrev deres siste timer slik:

 Derefter er de kun blevet set i live i et hus ved Nørreskov, hvor de fik et glas vand. Gennem et sumpet krat var de kommet til en lille åben plads, hvor de, under nogle små bøgetræer, havde spist deres mad. Madkurven var tom. Under dem lå et tæppe og desuden fandt man en paraply og en parasol. Han lå til venstre for hende, ramt af et revolverskud i højre tinding, hun var såret af et lignende skud i venstre tinding. Det var åbenbart, at han havde skudt hende og derefter sig selv, thi hendes arme var foldet sammen over brystet, og hans lå udstrakt ved siden af sammen med våbnet. Begges ansigtsudtryk var ganske rolige. 

 
Elvira Madigan og Sixten Sparres grav på Landet kirkegård

Gravsted

rediger

Paret er begravet på Landet Kirkegård. Det er satt opp et minnesmerke i Nørreskov, der de ble funnet døde. De opprinnelige gravstenene fra 1889 hadde ulike farver, Hedvigs var hvit og Sixtens gråsort. På 75-årsdagen i 1964 ble de skiftet ut med en stor gravsten, som også oppga Hedvigs kunstnernavn, Elvira Madigan. I 1999 ble området renovert og de gamle gravstenene igjen tatt i bruk, men nå vendt mot øst. Dessuten ble det satt opp en minneplate med ordene:

ELVIRA MADIGAN og SIXTEN SPARRE

På dette sted begravedes lørdag den 27. juli 1889 linedanserinden Hedvig Jensen, bedre kendt som Elvira Madigan, og den svenske løjtnant Sixten Sparre.

Parret var nogle dage forinden blevet fundet døde i Nørreskov få km herfra efter forsvinden og flugt fra Sverige. Her havde hun været stjerneartist i sin stedfader John Madigans cirkus, hvor Sixten Sparre havde set hende og var blevet forelsket i hende.

Uden forældrenes viden havde Elvira Madigan og Sixten Sparre haft brevkontakt et års tid. I juni 1889 forlod hun cirkus under dets ophold i Sundsvall og flygtede med Sixten Sparre til Danmark. Efter en måned i Svendborg rejste de to den 15. juli til Taasinge, hvor de lejede sig ind i et hus i Troense.

Da parrets kærlighedshistorie ikke havde nogen fremtid for sig, endte flugten til Taasinge nogle dage senere tragisk med, at han under en udflugt i Nørreskoven med sin tjenesterevolver skød hende og sig selv. Hun blev 21 år, han 35.

Begravelsen blev forrettet af sognepræst Vilhelm Schousboe i nærvær af et stort følge.



Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen blev født den 4. december 1867 i Flensborg som datter af artisterne Frederik Jensen og Eleonora (kaldet Laura) Cecilia Christina Maria Olsen. Først i 1892 giftede moderen sig med John Madigan.

Historien danner bakgrunn for flere filmer. Mozarts Klaverkonsert nr. 21 i C-dur, hvis annen sats ble benyttet i den svenske filmen fra 1967, kalles nå iblant Elvira Madigan.

Skillingsvisa «Elvira Madigan»

rediger

Det finnes flere skillingsviser basert på historien om henne. Redaktør Johan Lindström Saxon fra Sundsvall i Sverige har skrevet den som er mest kjent. Han hevdet også å ha møtt Elvira Madigan, da Sirkus Madigan hadde vært i Sundsvall. Saxon trykket visa på sitt eget trykkeri i Sundsvall i 1889. Melodien, som er velkjent og brukes på andre skillingsviser, hadde Saxon hørt på marknad i Närke. Første opplaget på skillingsvisa om Elvira Madigan var på 30 000 eksemplarer, og den ble en kjempesuksess over hele Norden. Den er innspilt på platen Frem fra Glemselen kap. 4 med Rita Engebretsen.

Teksten

rediger
  1. Sørgelige saker hendte bort i Danmarks vakre land
    sørgelig det var den ende som tok frøken Madigan.
  2. Vakker var hun som en engel, øyne blå og kinner rød,
    slank om livet som en stengel men hun fikk en bitter død.
  3. Når hun dansede på line lik en liten lerke glad,
    hørtes bifallsropen hvine i fra fylte benkers rad.
  4. Så kom Greve Løytnant Sparre vakker var han ingen tvil
    øyner lyste, hjertet dirret og hans elskovsbønn ble hørt.
  5. Greve Sparre han var gift og barn og kone hadde han,
    og fra disse da han rømte med Elvira Madigan.
  6. Så til Danmark styrtes ferden men den tok en sørgelig slutt,
    for langt ut i vide verden lengtet de å ta seg ut.
  7. Det tok slutt på deres penger, intet mer å leve av,
    for å unngå lover strenge søkte de sin ro i grav.
  8. Så pistolen greven ladde i sin hånd og siktet tok,
    skuddet traff Elviras hjerte og med ett så var hun død.
  9. Hør nå alle ungdomsglade som så sjelden ser seg for,
    kjærligheten er en gåte hele livet til en dør.

Bøker

rediger
  • Ejbye-Ernst, Arne: Det danske Mayerlingdrama. København, 1954.
  • Enevig, Anders: Fakta om Elvira Madigan og Sixten Sparre. Odder 2005. ISBN 87-89191-67-6
  • Grönqvist, Klas: "En droppe föll ... En bok om Elvira Madigan". Recito förlag, Borås 2013. ISBN 978-91-7517-506-5.
  • Jansen, Henrik M.: Elvira Madigan & Sixten Sparre: som samtiden opfattede dem – og 100 år senere. (Skrifter fra Svendborg og omegns Museum 21). Forlaget Misteltenen i-s, Svendborg, 1987
  • Møller-Pedersen, Poul Erik: Elvira Madigan. Hernovs Forlag, København 1978. ISBN 87-7215-404-7.
  • Wåhlberg, Per Arne: Cirkus i Sverige. Carlsson Bokförlag, Stockholm, 1992, side 125 ff.
  • Lindhe, Kathinka: Sixten & Elvira - historien om et mord. Gads Forlag, København, 2021- ISBN 978-87-12-06471-8

Referanser

rediger
  1. ^ a b Find a Grave, Find a Grave-ID 10058170, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

rediger