Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Fredrikstad Fotballklubb

norsk fotballklubb fra Fredrikstad
(Omdirigert fra «Fredrikstad fotballklubb»)

Fredrikstad Fotballklubb (forkortet FFK) (stiftet 7. april 1903) er en fotballklubb fra Fredrikstad i Østfold. FFK har vunnet ni seriemesterskap, tolv cupmesterskap og syv sølvpokaler. Siste seieren i cupen kom i 2024. Merittlisten gjør FFK til en av de mestvinnende klubbene i norsk fotballhistorie.[2]

Fredrikstad
Fredrikstad Fotballklubb
Org.nummer837 623 502
Stiftet7. apr. 1903
Nettsidewww.fredrikstadfk.no
Idrettsgren(er)Fotball
KallenavnAristokratene
HjemmebaneFredrikstad stadion
Kapasitet12 565[1]
SupporterklubbPlankehaugen
LigaEliteserien (2025)
LandNorge
By/kommuneFredrikstad
StedFredrikstad
AnnetCupmester 2024
6.-plass i Eliteserien 2024
Administrasjon
StyrelederNorges flagg Jostein Lunde
Daglig lederNorges flagg Espen Engebretsen
SportsdirektørNorges flagg Joacim Heier
HovedtrenerNorges flagg Andreas Hagen
Ass. trenerNorges flagg Kenneth Dokken
Norges flagg Andreas Jenssen
Norges flagg Jahn Robert Holmgren
Hjemmedrakt
Bortedrakt
Infoboks sist oppdatert:
2. januar 2024

Eliteserien 2025

rediger
Pl Lag K V U T M+ M– MF P Kvalifisering og nedrykk
1 Bodø/Glimt 0 0 0 0 0 0 0 0 Champions League playoff-runden
2 Brann 0 0 0 0 0 0 0 0 Champions League andre kvalifiseringsrunde
3 Bryne 0 0 0 0 0 0 0 0 Conference League andre kvalifiseringsrunde
4 Fredrikstad 0 0 0 0 0 0 0 0
5 HamKam 0 0 0 0 0 0 0 0
6 Haugesund 0 0 0 0 0 0 0 0
7 KFUM Oslo 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Kristiansund 0 0 0 0 0 0 0 0
9 Molde 0 0 0 0 0 0 0 0
10 Rosenborg 0 0 0 0 0 0 0 0
11 Sandefjord 0 0 0 0 0 0 0 0
12 Sarpsborg 08 0 0 0 0 0 0 0 0
13 Strømsgodset 0 0 0 0 0 0 0 0
14 Viking 0 0 0 0 0 0 0 0 Nedrykkskvalifisering
15 Vålerenga 0 0 0 0 0 0 0 0 Nedrykk til OBOS-ligaen
16 Tromsø 0 0 0 0 0 0 0 0
Oppdatert per kamp(er) spilt 2. november 2024. Kilde: NFF
Regler for rangering: 1) Poeng; 2) Målforskjell; 3) Scorede mål.


Historie

rediger

Årene 1903 til 1909 - Fra løse spark til organisert fotball

rediger

Fotballen kommer til Fredrikstad

rediger

Når fotballen først ankom Fredrikstad, er vanskelig å fastslå med sikkerhet. Det er likevel kjent at sporten ble spilt flere steder i byen allerede på slutten av 1800-tallet, sannsynligvis introdusert av engelske sjømenn. På De britiske øyer hadde ulike former for fotball eksistert i århundrer, og gjennom 1800-tallet ble mange av de reglene som fortsatt gjelder, utviklet.

Organiserte fotballklubber hadde allerede blitt etablert andre steder i Norge. Christiania Footballclub, landets første fotballklubb, ble stiftet i 1885. I 1902 ble Norges første norgesmester kåret da Idrettsklubben Grane fra Oslo beseiret Odds Ballklubb fra Skien.

Fredrikstad fikk sitt første organiserte fotballag i 1897, da Fredrikstad Ynglingeforening startet et lag som holdt til på Phønixplassen, hvor Fredrikstad bibliotek ligger i dag. En annonse fra Yndlingeforeningen publisert i Fredrikstads aviser 24. mai 1902 vitner om fotballens økende popularitet:[3]

Fotboldsøvelserne tager sin Begyndelse førstk. Tirsdag Kl. 8 paa Pladsen ved Phønix, de fortsættes fredag.
- Fredriksstad Tilskuer, 24. mai 1902

Vinteren 1901/02 ble Fredrikstad Boldklub stiftet, blant annet takket være den danske innflytteren Theodor Hansen, som senere spilte en viktig rolle i stiftelsen av Fredrikstad Fotballklubb. En anekdote forteller at klubbens skjebne ble beseglet under en trening på Trara, da ballen ble sparket opp i en godsvogn på vei til Moss. Uten ball var det ikke mulig å spille, og Fredrikstad Boldklub ble til slutt oppløst.[4]

Stiftelsen av Fredrikstad Fotballklubb

rediger

Et av medlemmene i Fredrikstad Ynglingeforening var Reidar Bergh, som senere skulle bli president i Norges Fotballforbund. En vårdag i mars 1903 var han ute på rusletur og møtte fire venner mellom Phønix og Pay-gården. Sammen betraktet de Phønixplassen og Vesterelva.

Vi burde stifte en fotballklubb her i byen, gutter. Her er en kjekk øvelsesplass.
- Reidar Bergh, våren 1903

Uttalelsen ble snart fulgt opp med handling. Den 7. april 1903 ble Fredriksstad Fodboldklub grunnlagt, Norges første rene fotballklubb. Stiftelsesmøtet ble holdt på Victoria Hotell, og det første styret besto av Halfdan Schübeler Christiansen (formann), Jul. Schie (viseformann), Reidar Bergh (sekretær), Alf Jacobsen (kasserer) og Leif Eriksen (styremedlem).

For å etablere en solid grunnmur for klubben, kontaktet Harald M. Lund avisen Tilskueren for å skaffe til veie fotballregler fra England. 14. april 1903 kunne lokalpressen melde at “Klubben har med det første tænkt at begynde sine øvelser.” Også fotballutstyr ble importert fra England. Den første treningen fant sted på Phønixplassen 21. april, med 14 spillere til stede.

Tidlig utvikling og den første rivalen

rediger

Leif Eriksen, en tidligere Lyn-spiller fra Oslo, var lagets desidert beste spiller. Han overtok kapteinsbindet fra Reidar Bergh, som selv innrømmet at lagets generelle ferdighetsnivå var lavt:

Spillerkvaliteten var mager. Det var faktisk bare Leif Eriksen, Christianiagutten, "Lynisten", som kunne spille. Vi andre hadde begynt i for sen alder.

Klubbens rykte spredte seg raskt. I Sarpsborg, der organisert idrett var lite utbredt, fikk FFK besøk av den britiske ingeniøren H.W. Kenworthy. Han hadde tidligere spilt for klubben St. James i sin hjemby Glossop, Derbyshire, og ønsket nå å bli med i den nystartede Fredrikstad-klubben.

Selv om Kenworthy var en erfaren spiller, syntes noen det var upassende å ha en Sarpsborg-innbygger på laget. Reidar Bergh foreslo i stedet at Kenworthy skulle starte en egen klubb i Sarpsborg, slik at FFK kunne få en motstander. En måned senere, 8. mai 1903, ble Sarpsborg Footballclub stiftet.

Den første kampen mellom de to klubbene lot imidlertid vente på seg. En avtalt kamp ble først utsatt, deretter avlyst, noe som førte til irritasjon blant Fredrikstad-spillerne. De erklærte at de ikke ville spille mot en “uvederheftig klubb som Sarpsborg Footballclub.” Dermed brukte FFK sitt første år kun på trening.

Mot slutten av året rapporterte klubben om “usedvanlig hidsig spill” under sesongens siste treningsøkt 4. oktober 1903. Da FFK ble invitert til å delta i Norgesmesterskapet det påfølgende året, ble dette avslått ettersom "Klubben ansaa sig ikke øvet nok til at deltage i et Norgesmesterskap."

Fra første kamp til en serie pokaler og nedtur

rediger

Den første kampen mellom Fredrikstad og Sarpsborg ble spilt i 1904 etter foran 600 tilskuere. FFK vant den historiske kampen 4-0. Sarpsborg og Fredrikstad etablerte den første kretsserien, og inspirerte til opprettelsen av mange nye klubber i årene som fulgte.

FFK brukte ikke røde og hvite drakter da klubben ble grunnlagt i 1903. Faktisk endret klubben drakter sju ganger fra 1903 til 1927, da de endelig landet på de draktene som benyttes i dag. Draktene er basert på fargene til den polske landslagsdrakt, som i sin tid ble gitt som gave. FFK kopierte fargene, og ble en vennskapsklubb med det polske landslaget. Dette forholdet har nå gått i glemmeboken, både i Fredrikstad og i Polen.

FFK spilte sin første kamp i NM i 1905 mot Porsgrunds Fodboldklub, men vant sin første NM-kamp mot Gjøvik-Lyn i 1908. Resultatet ble 4-2. FFK kom til cupfinalen for første gang i 1932. Semifinalen ble spilt mot Mjøndalen på hjemmebane foran en publikumsrekord på 9 000 tilskuere. FFK vant 3-2. I finalen møtte Fredrikstad Ørn Horten, og vant hele 6-1. FFK var det tredje laget fra Østfold som vant NM, etter Sarpsborg FK og Kvik Halden. Cupgullet i 1932 ble starten på Fredrikstads første suksessrike æra, og klubben vant enda fire cuptitler før andre verdenskrig. FFK ble også den første klubben som vant den nasjonale serien, i 1937-38, og de vant dobbelen (serien og cupen) året etter.

Fredrikstad stiftet Østfold Bandykrets den 27. januar 1935 sammen med Gleng Fotballklubb og St. Croix Idrettsforening.[5]

Under den tyske okkupasjonen ble det ikke spilt organisert fotball, siden alle spillerne streiket til støtte for motstandsbevegelsen. Etter krigen ble fotball mer populært enn noen gang, og Fredrikstad satte nok en publikumsrekord mot Sarpsborg. Det skjedde i semifinalen i cupen i 1945. Derimot var det lite suksess utpå banen. FFK nådde tre cupfinaler på fire år, men tapte alle. Gjennombruddet kom i 1949, da FFK vant sin tredje ligatittel.

50- og 60-tallet var svært suksessrike år for FFK. Klubben tok hjem ligagullet seks ganger og sølvet sju ganger. Cupen ble vunnet fire ganger. I 1957 en ny milepæl ble nådd da FFK vant sin andre dobbeltriumf. Etter å ha vunnet ligagullet i 1960 deltok Fredrikstad i europacupen som det første norske laget noensinne. FFK vant sensasjonelt 4-3 over Ajax hjemme. Returkampen i Amsterdam endte 0-0 i første runde.

Byen Fredrikstad hadde en økonomisk storhetstid i Norge i forrige århundre. Først som en stor leverandør av maskiner til skogsindustrien og deretter som et senter for skipsverftsindustrien. På et tidspunkt var verftet i Fredrikstad det største i Skandinavia. Det var en optimistisk stemning blant byens innbyggere - noe det har blitt påstått ble gjenspeilet i FFKs spillende fotballstil, av noen oppfattet som den mest underholdende fotballen i landet. Klubbens første cuptriumf i 1932 fikk Jørgen Juve, en legende i norsk fotball, til å uttale:

"Dette er slik fotball er ment å bli spilt"

Kanskje var det på grunn av atmosfæren at klubben ble så suksessrik, og kanskje også derfor nedturen begynte. Etter år med ære og berømmelse startet klubben å bli mer konservativ, selv om ingen ville innrømme akkurat det. Andre klubber ble profesjonalisert, mens spillerne i FFK fortsatt hadde fotballen som en hobby ved siden av normale jobber. Treningsregimer ble strengere enn tidligere, men i Fredrikstad følte man at å trene mer enn to ganger i uka ville ødelegge moroa ved å spille fotball.

Fredrikstad slet gjennom hele 70-tallet. De nådde cupfinalen i 1971, men tapte for Rosenborg, som nå var på god vei til å bli den nye storheten i norsk fotball. To år senere, og for første gang i klubbens historie, rykket FFK ned en divisjon. I 1975 var de tilbake i øverste divisjon, men de ble der kun to år før neste nedrykk var et faktum.

FFK ble et heislag mellom divisjonene helt fram til 1984. Og selv om klubben vant cupen dette året, så ble Cupgullet i 1984 starten på en lang nedtur for Fredrikstad. Med hele ni seriemesterskap og elleve cupmesterskap i skapet glimret rødbuksene med sitt fravær fra toppen av norsk fotball resten av 80-tallet og hele 90-tallet.

Flere opprykk og nedrykk og to cupgull

rediger

I 2002 rykket FFK opp fra andredivisjon til førstedivisjon og i 2003 rykket klubben opp til eliteserien.[trenger referanse] Fredrikstad FK ble norgesmestere etter at de slo Sandefjord i 3–0 i cupfinalen. I 2009 rykket laget ned til 1. divisjon og rykket opp til Eliteserien igjen i 2010, men rykket ned i til 1. divisjon etter 2012-sesongen. 23. november 2015 presenterte klubben Jan Halvor Halvorsen som ny FFK trener etter at Arne Erlandsens kontrakt med klubben ikke ble forlenget. 9. august 2016 annonserte klubben at samarbeidet med Jan Halvor Halvorsen var avsluttet på grunn av manglende resultater, og senere samme dag ble Mons Ivar Mjelde ansatt som ny hovedtrener i klubben.[trenger referanse]

De endte på 2. plass i 2. divisjon i 2018. I 2023 rykket FFK opp til Eliteserien, etter å ha havnet på 1. plass i OBOS-ligaen med 64 poeng. I 2024 var FFK tilbake i Eliteserien og kom på 6. plass. De vant også cupfinalen i 2024, som måtte avgjøres ved straffesparkkonkurranse etter at kampen endte 0-0 etter ordinær tid og ekstraomganger. Dette var den første norske cupfinalen som endte uten at noen av lagene skåret mål.

Spillerstall

rediger

Oppdatert 2. januar 2025. [6]

Nr. Posisjon Spiller
1   K Håvar Grøntvedt Jenssen
2   F Tim Björkström
3   F Brage Skaret
4   F Stian Stray Molde
5   F Simen Rafn
6   F Philip Aukland
10   MB Morten Bjørlo
11   A Mai Traore
13   MB Sondre Sørløkk
14   A Jóannes Bjartalíð
16   F Daniel Eid
17   F Sigurd Kvile
Nr. Posisjon Spiller
18   F Ludvig Begby
19   MB Júlíus Magnússon
22   F Maxwell Woledzi
23   A Henrik Skogvold
24   F Torjus Engebakken
25   K Ole Langbråten
26   F Mads Nielsen
28   F Imre Bech Hermansen
30   K Jonathan Fischer
31   MB Elias Solberg
32   F Jesper Solberg
  A Lucas Lima


Utlånte spillere

rediger
Nr. Posisjon Spiller


Meritter

rediger

Seriemesterskap (9)

rediger

1937–38, 1938–39, 1948–49, 1950–51, 1951–52, 1953–54, 1956–57, 1959–60, 1960–61.

Cupmesterskap (12)

rediger

1932, 1935, 1936, 1938, 1940, 1950, 1957, 1961, 1966, 1984, 2006, 2024.

Trenere

rediger

Ledere

rediger

FFK er kjennetegnet av stadige lederbytter, særlig siden klubbdriften ble flyttet over i et ASA-selskap i 1997. Siden årtusenskiftet har følgende sittet på toppen som daglig leder:

  • 2000-2001: Knut Rudshaug
  • 2001-2005: Robert Nilsson
  • 2005-2007: Arve Mokkelbost
  • 2007-2008: Morgan Andersen
  • 2008: Morten Huth
  • 2008-2010: Runar Henriksen
  • 2010-2012: Per Erik Jacobsen
  • 2012-2013: Lars-Thomas Stene
  • 2013-2014: Per Erik Jacobsen
  • 2014-2016: Geir Bakken
  • 2016-2017: Christian Berg
  • 2017-d.d.: Joacim Heier

Styreledere gjennom tiden:

  • 1903 Halvdan S. Christiansen
  • 1904 Leif Eriksen
  • 1905, 1906 og 1907 Reidar Othar Bergh
  • 1908 Thodor Hansen
  • 1909 Odd Henriksen
  • 1909  1910 og 1912 William Reholt
  • 1911 Philip Resberg
  • 1913 og 1914 Adler Nilsen
  • 1915,1918 og 1919 Peter Wichstrøm Nielsen
  • 1916 Otto Halvorsen
  • 1917 Johannes Pedersen
  • 1920 Sigurd Gullichsen
  • 1921 Gustav Eden
  • 1922 og 1923 Sigurd Jensen
  • 1924 Harald Johannessen
  • 1925, 1926 og 1927 Erling Brynhildsen
  • 1927, 1928, 1929 1930 og 1933 Harald Kilde
  • 1931 og 1932 Eilif Eriksen
  • 1934 og 1939 Einar Wilhelms
  • 1935, 1937 og 1938 Holger Norman Hansen
  • 1936 Reidar Kristiansen
  • 1940 og 1945 Juhl Holmen
  • 1946 og 1947 Arthur Hemstad
  • 1948 og 1949 Sten Moe
  • 1950, 1951, 1952, 1953, 1960, 1961 og 1962 Rolf Johannessen
  • 1954, 1955 og 1956 Birger Madsen
  • 1957 og 1958 Folke Anderson
  • 1959 Gunnar Nilsen
  • 1963, 1964, 1965, 1979 og 1983 Odd Aas
  • 1966, 1967 og 1970 Hans L Dahl
  • 1968, 1969, 1971 og 1972 Hans Jørgen Johannessen
  • 1973 Fritz P. Karlsen
  • 1974, 1975, 1978, 1980 og 1981 Yngvar Wernersen
  • 1976 og 1977 Rolf Syvertsen
  • 1982, 1987 og 1988 Geir Kristoffersen
  • 1984 og 1985 Svein Johannessen
  • 1986 Leiv Bunes
  • 1989, 1990 og 1991 Asle Arntsen
  • 1992 Helge Svensson
  • 1992, 1993 og 1994 Fridtjof Gjermundsen 
  • 1995 og 1996 Øystein Ogre
  • 1997 Henning Forsberg
  • 1998 Odd Hasselgård
  • 1999 og 2000 Finn Mikaelsen
  • 2001  Roar Johansen
  • 2002, 2003, 2004, 2005 og 2006 Bjørn Jensen
  • 2007, 2008 og deler av 2009 Carl Morten Gjeldnes
  • 2009, 2010 og 2011 Svein Johannessen
  • 2012 Gunnar Umbach Hansen
  • 2013, 2014, 2015, 2016 og deler av 2017 Arne-Erik Olsen
  • 2017-d.d.: Jostein Lunde

Første kvinnelige medlem av Fredrikstad Fotball Klubb er Lisbeth Antonsen i 1978.

Referanser

rediger
  1. ^ http://www.fredrikstadfk.no/component/option,com_joomleague/func,showPlayground/pgid,5/p,27/Itemid,/ Arkivert 21. mai 2011 hos Wayback Machine.
  2. ^ Tvedt, Knut Are (7. desember 2024). «Fredrikstad Fotballklubb». Store norske leksikon (på norsk). Besøkt 8. desember 2024. 
  3. ^ «Nasjonalbiblioteket». www.nb.no. Besøkt 26. desember 2024. 
  4. ^ «Da ballen forsvant til Moss». Fredriksstad Blad (på norsk). 30. november 2002. Besøkt 26. desember 2024. 
  5. ^ Bakken, Erling (2000). Sarpsborg-idretten gjennom 100 år. Sarpsborg. 
  6. ^ Spillere
  7. ^ «Andrea Loberto er ny hovedtrener i FFK». Fredrikstad. Besøkt 14. desember 2016. 
  8. ^ «Høgmo overlater FFK til «Bummen» - blir sportslig leder». www.vg.no (på norsk). 17. desember 2018. Besøkt 17. desember 2018. 
  9. ^ Simensen, Joakim (4. desember 2019). «(+) Joakim Klæboe (44) blir FFKs nye assistenttrener: – Det skal være vondt å komme ned hit å møte FFK». Sarpsborg Arbeiderblad (på norsk). Besøkt 11. august 2022. 

Eksterne lenker

rediger