Fugl Dam
Fugl Dam er navn både på et eventyr fra Asbjørnsen og Moes Norske folkeeventyr som ble utgitt 1841–1844, og på en kjempestor fabelfugl som blir nevnt i dette eventyret.
Eventyret
redigerEventyret om fuglen Dam handler om en kjempefugl som blant annet redder den yngste av tolv kongesønner fra et slott på ei øy og tar med seg gull og sølv for gutten. Da fuglen møter gutten første gang, knaker og braker det i slottet, og gutten blir redd, men fuglen sier: «Jeg er fuglen Dam, og jeg skal hjelpe deg fram!».
Eventyret er av en internasjonal type, men versjonen der fuglen spiller en avgjørende rolle, forekommer bare i norsk tradisjon. Navnet Dam er ikke et personnavn. Opphavet kan være en forvanskning av gam, en annen kjempestor sagnfugl som tidvis blandes med både gribb og griff og andre fabelfugler (jamfør de svenske ordene gam for «gribb» og grip for «griff»).
Galleriet under viser illustrasjoner til eventyret tegnet av Theodor Kittelsen (1857–1914), gjengitt i Asbjørnsen og Moe: Illustrerede eventyr, udvalgte folkeeventyr fra 1907.[2]
-
«Det var en gang en konge som hadde tolv døtre.»
-
«Jeg er Fugl Dam, og jeg skal hjelpe dig fram.»
-
«Da han var forbi dem, lettet han på Klubben tredje Gang.»
-
«Så ble det bryllup så det hørtes og spurtes over tolv kongeriker»
Eventyrlige kjempefugler
redigerFor øvrig fortelles det ofte om kjempefugler i eventyrene. Disse er vanligvis ørner dersom arten blir oppgitt. Med sin enorme størrelse og sine kjempekrefter kan et slikt dyr både opptre som et hjelpende vesen og som et flyvende uhyre, også med flere hoder som en drage eller som en ond trollmann i ørneham. Kjempefuglen Rokk er særlig kjent fra arabisk litteratur og fortellertradisjon, blant annet i historiene om Sinbad sjøfareren i den folkelige eventyrsamlinga Tusen og en natt. I Danmark er det fortellinger om en tilsvarende fugl som Dam, nemlig den mindre kjente Fuglen Benjamin, som er en omskapt prins og som hjelper hovedpersonen Jesper slik at både han og prinsen til sist får hver sin prinsesse.
Se også
redigerReferanser
redigerEksterne lenker
redigerNorske_Folkeeventyr_(1843–44)/Fugl_Dam – originaltekst fra Wikikilden |
- Asbjørnsen, P. Chr. (Peter Christen) (1812–1885) og Moe, Jørgen (1932). «Fugl Dam». Folke og huldreeventyr: norske kunstneres billedutgave. 2. Oslo: Gyldendal. s. 63–72.