Gastronomi
Gastronomi er læren om sammenhengen mellom mat, tradisjon og kultur.[1] Ordet er sammensatt av gresk gastros, «mage», og nomos, «lære». Gastronomi betyr i utgangspunktet kunsten å regulere magen. I utviklet form er det læren om finere kokekunst, eller sambandet mellom mat og kultur. Begrepet fikk første gang allmenn utbredelse i 1825, da Jean Anthelme Brillat-Savarin fikk utgitt verket Smakens fysiologi (la Physiologie du Goût, ou Méditations de Gastronomie Transcendante; ouvrage théorique, historique et à l'ordre du jour, dédié aux Gastronomes parisiens, par un Professeur, membre de plusieurs sociétés littéraires et savantes). Boka ble første gang oversatt til norsk i 2007, utgitt på Spartacus forlag.
En gastronomisk person, en gastronom, er en person som er interessert i mat og er ekspert på emnet. Selve interessen ligger altså ikke i å spise maten, men snarere i hvordan maten er tilberedt og servert.
Det finnes utdannelsestilbud i gastronomi både på fagskolenivå[2] og universitetsnivå.[3]
Gastronomi har blitt identifisert av Verdens turismeorganisasjon som en viktig faktor for turismestrømmer og kulturutveksling mellom ulike deler av verden.[4] Et eksempel på dette kan være gastronomibyene som UNESCO har utpekt siden 2004[5] eller det Verdens turismeorganisasjon kaller gastronomisk turisme.
Referanser
rediger- ^ «Gastronomy» (på engelsk). Encyclopedia Britannica. 3. februar 2023.
- ^ «Lokal gastronomi. Fagskolane i Hordaland, Bergen tekniske fagskole» (PDF). NOKUT. 9. september 2016.
- ^ «Gastronomistudier i Storbritannia». studyacrossthepond.com. Besøkt 13. mars 2023.
- ^ «Gastronomy» (på engelsk). Verdens turismeorganisasjon. Besøkt 13. mars 2023.
- ^ Cheng Xiaomin (juli 2017). «“City of Gastronomy” of UNESCO Creative Cities Network: From International Criteria to Local Practice» (PDF) (på engelsk).