Grongfeltet
Grongfeltet er et kambrosilursk berggrunnsområde i Grong i Nord-Trøndelag innenfor Kaledonidene. I sydvest grenser feltet mot Grongkulminasjonen, som er et grunnfjellskompleks fra Sverige. I nord fortsetter feltet forbi Børgefjell-vinduet til Hattfjelldal.
Grongfeltet har på grunn av malmforekomstene hatt økonomiske interesser og er dermed godt kartlagt. Geologiske kart i målestokk 1:50 000 ble trykket i 1950-årene.
Gruvedrift i Gjersvik, Røyrvik (Grong Gruber), Skorovas og Joma.
Grongfeltet består av en invertert kambrosilursk lagpakke av vulkanske og sedimentære bergarter. Lagene ble invertert under den kaledonske fjellkjedefolding, og lagpakkene inneholder flere skyvedekker. Videre har feltet også et komplisert forkastningsmønster.
Typisk for Grongfeltet er grønnstein med lag av kvartskeratofyr omkring Tunnsjøen og Limingen og videre mot sørvest. Grønnsteinene blir gjennomskåret av dyperuptive bergarter som dominerer i sørvest. Dyperuptivene danner høye fjell som Grønndalsfjell og Heimdalhaugen og består av hornblendegabbro og olivinførende gabbro med trondhjemitt over.
Grønnsteinene overlagres av flere lagpakker med konglomerater og sandsteiner. Disse grovklastiske avsetningene inneholder også Liminggruppen som er en mektig pakke av sandformasjoner.
Nordøst for Limingen finnes to grønnsteinsbuer hvorav den indre inneholder Joma-forekomsten.
Kilder
rediger- Christoffer Oftedahl: Norges geologi. Tapir, 2. utg. 1981. ISBN 82-519-0446-3