Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Tainan (kinesisk: 台南市 / 臺南市) er en taiwansk by på øya Taiwan (Formosa). Befolkningen anslås (2004) til 734 000. Den ligger sør på øya Taiwan, mot Taiwanstredet.

Tainan

Flagg

Våpen

LandRepublikken Kina (Taiwan)s flagg Republikken Kina (Taiwan)
Grunnlagt1624
Areal2 191,65 km²
Befolkning1 874 686[1] (2020)
Bef.tetthet855,38 innb./km²
Antall husholdninger732 432
SpråkSiraya, taiwansk, standard taiwansk mandarin Rediger på Wikidata
Høyde o.h.1 meter
Nettside
Kart
Tainan
22°59′00″N 120°11′00″Ø

Tainan på Taiwan
Jernbanestasjonen i Tainan

Tainan er den fjerde største byen på Taiwan, etter Taipei, Kaohsiung og Taichung.

Tainan ble etter 1621 gjort til nederlendernes koloniby på øya Formosa. Det var rundt den festningen de anla ved kysten, opprinnelig kalt Fort Oranje, og kort etter omdøpt til Fort Zeelandia. Senere fordrev Koxinga nederlenderne, og opprettet fortet og byen rundt som hovedstad for sin regjering (under navnet Taiwan-Fu).

Det var først på 1800-tallet at Taipei overtok som øyas hovedstad.

Tainan er blitt en moderne storby, og her ligger nå National Cheng Kung University, et av Taiwans fremste universiteter, og en rekke andre universiteter.

Byens moderne sentrum ligger et stykke inn fra kysten, slik at det gamle Fort Zeelandia (i gamlebyen i bydelen Anping) ligger i byens vestlige utkant. I Anping er mange minnesmerker bevart fra tidligere århundrer.

Port ved Fort Providentia - ChiKanLou

Enkelte av de mer enn tre hundre templene i Tainan regnes blant de best bevarte eksempler på tradisjonell kinesisk kultur i Taiwan. Blant de mer betydelige templer kan nevnes konfuciustempelet i Nanmengaten (fra 1665), Kuantitempelet i Yungfugaten der mandariner fra Qing-dynastiet frembar riter for krigsguden, og naboen Tempelet til den store himmelkeiserinnen som kanskje har de mest forseggjorte tempelutskjæringer på hele Taiwan, Wufeitempelet i Wufeigaten viet til fem konkubiner som heller ville dø med sin prins og dermed begikk selvmord framfor å overgi seg til det nye Qing-styret, og til siste Koxingahelligdommen i Kaishangaten.

Referanser

rediger

Eksterne lenker

rediger