Touraine
Touraine er en tidligere provins i Frankrike. Provinsens hovedstad var Tours. I den politiske omorganiseringen av franske områder i 1790 ble Touraine delt mellom departementene Indre-et-Loire, Loir-et-Cher og Indre. Touraine kalles også for «Frankrikes hage», og ble et rekreasjonsområde for de franske kongene på slutten av middelalderen og i renessansen.
Geografi
redigerElven Loire og dens bielver Cher, Indre og Vienne løper gjennom Touraine, som er en del av det såkalte Paris-bassenget. Området er velkjent for sin vindyrking.
Hurtigtoget TGV, Train à Grande Vitesse (fransk for «høyhastighetstog») forbinder Tours med Paris. Ettersom det tar mindre enn en time å reise med TGV fra Tours til hovedstaden, er det mange dagpendlere som arbeider i Paris men bor i Touraine.
Historie
redigerTouraine har sitt navn fra den galliske stammen som kaltes turonere, og som også har gitt navn til byen Tours. Turonerne bodde i området for mer enn 2000 år siden. På norrønt ble byen kalt Túskaland.[1] I 1044 overlot Thibaud III av Blois herredømmet over Touraine til hertugen av Anjou. I 1154 besteg angevinene den engelske tronen, og dette var starten på huset Plantagenets regjeringstid. Festningen Chinon var deres sterkeste base i Touraine. I 1205 erobret Filip II August av Frankrike Touraine, som ble gjort til et kongelig hertugdømme.
I 1429 hadde Jeanne d’Arc et historisk møte med den framtidige kong Karl VII av Frankrike i Chinon-slottet. Chinon er for øvrig fødebyen til forfatteren François Rabelais (1493–1553).
Fra slutten av 1400-tallet og opp gjennom 1500-tallet var Touraine et yndet feriested for de franske kongene. De mørke og dystre festningene ble omgjort til vakre renessanseslott. Disse slottene er i dag populære turistattraksjoner. Det kongelige hertugdømmet ble omgjort til provins i 1584 og ble delt inn i departementer i 1790.
Severdigheter
redigerDet finnes fortsatt en rekke slott i Touraine, blant annet i Amboise, Azay-le-Rideau, Chaumont, Chenonceaux, Chinon, Langeais, Loches, Villandry og Blois. Deres kongelige glans og prakt danner en kontrast til de grønne dalene og bondegårdene som omgir dem.
Kjente personer
redigerI tillegg til kjente franskmenn er flere utenlandske navn knyttet til området:
- Leonardo da Vinci døde i Amboise i 1519
- Archibald Douglas, 4. jarl av Douglas, hertug av Touraine, var kommandant i den skotske hæren i Frankrike under hundreårskrigen
Referanser
rediger- ^ Snorri Sturluson (ca. 1178-1241) (1984). Snorres kongesagaer. Oslo: Gyldendal.