Kumiss
Kumiss (også: kumys fra russisk кумыс, tyrkisk kımız tatarisk kymyz, kasakhisk қымыз) er naturlig gjæret hoppemelk, dvs en slags vin laget av melk.
I det mongolske kjøkken kalles samme drikk airag (eller airak), og regnes som landets nasjonaldrikk. Det er også den tradisjonelle velkomstdrikken gjester får servert straks de kommer til jurten.
Kumiss/airag er melkehvit og smaker syrlig og kjølig forfriskende, med en mandelaktig og iblant osteaktig ettersmak som personer fra vestlige kulturer kan trenge noe tid på å venne seg til. Drikken er lett alkoholholdig (1,2 til 2 % alkohol) og er en tradisjonell rett i asiatiske steppekulturer. Den blir regnet som gunstig for bekjempelse av tuberkulose, jernmangelanemi, anemi og annet. I Europa lages lignende produkter fra esel-, geite- og kumelk. Brennevinet araka destilleres av kumiss. På grunn av det høye vitamin- og mineralinnholdet tjener kumiss til en viss grad som erstatning for frukt og grønnsaker. Ved regelmessig konsum virker drikken lett lakserende.
Kefiren som kommer fra det nordlige Kaukasus lages av kumelk som gjæres ved hjelp av melkesyrebakterien Dispora caucasica. I stedet for kumissens flytende utgangspunkt tilsetter man her kefirkorn av kokt melk, og får av det en lett alkoholholdig drikk (0,2 til 0,8 % alkohol). Fordi kumelk inneholder mindre sukker enn hoppemelk blir drikken svakere enn kumiss.