Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Hopp til innhold

New Haven (Connecticut)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «New Haven»)
New Haven
LandUSAs flagg USA
DelstatConnecticuts flagg Connecticut
FylkeNew Haven County
Grunnlagt1638
Oppkalt etternatural harbor
Tidssone-5
Postnummer06501–06540
Retningsnummer203
Areal52 km²
Vannfylt arealandel7,18 %
Befolkning134 023[1] (2020)
Bef.tetthet2 577,37 innb./km²
Antall husholdninger49 051
Høyde o.h.18 meter
Nettsidewww.newhavenct.gov/
Politikk
BorgermesterJohn DeStefano, Jr
Kart
New Haven
41°18′30″N 72°55′30″V

Utsyn over New Haven fra Stirling-biblioteket.
Den selvstendige kolonien New Haven før den ble innlemmet i Connecticut.

New Haven er den nest største byen i Connecticut etter Bridgeport. Den ligger i New Haven County. Det bymessig tettbygde New Haven-området, som består av 22 byer og småbyer, har en samlet befolkning på ca. 600 000. Yale University, et av verdens mest kjente universiteter, ligger i New Haven.

Før europeernes ankomst bodde indianere fra stammen Quinnipiac i spredte landsbyer rundt den nåværende havnen. Nederlenderen Adriaen Block var 1614 den første europeeren som besøkte området. I april 1636 kom rundt 500 engelske puritanere under ledelse av Theophilus Eaton og den geistlige John Davenport hit, i håp om å finne bedre levekår enn de hadde hatt i Massachusetts. I 1640 ble bosetningens navn endret fra Quinnipiac til Newhaven. Da det første skipet kolonistene sendte hjem til Storbritannia fullastet med lokale varer ikke ankom bestemmelsesstedet, fikk kolonien en knekk. Det var en grunn til at Boston og New Amsterdam ble ansett som bedre kolonier og tiltrakk seg en vekst som kanskje ellers ville ha kommet i New Haven.

I 1664 ble New Haven etter britisk påtrykk del av kolonien Connecticut. Ennå i 1718 hadde byen et landlig preg. Det endret seg da Yale University bestemte seg for å forlate Old Saybrook lenger øst i staten og flytte til New Haven.

Under den amerikanske revolusjon hadde New Haven ca. 3 500 innbyggere og var et arnested for revolusjonære ideer. Det førte til at britene besatte byen.

New Haven er fødeby til USAs president George W. Bush, skjønt han vokste opp i Texas. På 1960-tallet kom han imidlertid tilbake og studerte fire år på Yale.

Kommunikasjon

[rediger | rediger kilde]

Byen har flere jernbanestasjoner som trafikkeres av jernbaneselskapene Amtrak og Metro North med linjer til New York City, Boston og Springfield. Motorveiene Interstate 95 og Interstate 91 gir rask adkomst til blant annet New York. Byen har også flyplassen Tweed-New Haven Airport.

Høyere utdannelse

[rediger | rediger kilde]

Yale University i byens Downtown er byens fremste kjennemerke og dens største arbeidsgiver. Men New Haven er også hjem for andre læresteder for høyere utdannelse, som Southern Connecticut State University og Albertus Magnus College. University of New Haven har sin campus rett utenfor bygrensen, i nabobyen West Haven. Nord for byen, i Hamden og North Haven, ligger Quinnipiac University. New Haven har også Gateway Community College, som ligger i Long Wharf-distriktet.

Arkitektur

[rediger | rediger kilde]

New Haven har vært hjem til en rekke ledende arkitekter og arkitektfirmaer, og byen har byggverk fra mange epoker. Yale School of Architecture har bidratt til dette.

Byer utgått fra New Haven

[rediger | rediger kilde]
Byer i New Haven-området

New Haven var den første bosetningen i New Haven-kolonien, og etterhvert ble nye bosetninger opprettet og utskilt som egne byer.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ https://data.census.gov/cedsci/table?t=Populations%20and%20People&g=0100000US,%241600000&y=2020; folketellingen i USA 2020; redaktør: Bureau of the Census; besøksdato: 1. januar 2022.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]