Submarinul karmei
De Paul Gorban
5/5
()
Informații despre cartea electronică
Poezia lui Paul Gorban se delimitează de teritoriul minimalismului, iar tenta biografică nu sufocă versurile cu note personale, pentru că poetul își folosește unele note biografice mai mult aluziv, fără a le face vizibile pe parcursul discursului poetic. Fiecare poem are o identitate proprie, fără să implice o multiplicare de stări, iar în asta constă originalitatea volumului de poeme al autorului.
Legat de Submarinul karmei
Cărți electronice asociate
Mina de gânduri Evaluare: 5 din 5 stele5/5Versuri din exilul sufletului: Poezie, suflet romanesc Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriOmul π Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriFire De Poem Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriNebunii Orbi Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriPoemele Izolarii Evaluare: 4 din 5 stele4/5Zei De Lut Evaluare: 3 din 5 stele3/5Solitudinea e țara mea Evaluare: 2 din 5 stele2/5Dactilografa de noapte Evaluare: 4 din 5 stele4/5O sută cincizeci de mii la peluze Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriImperativele adolescentei Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriFemeia (1889-1891) în transpunerea lui Șerban Foarță Evaluare: 3 din 5 stele3/5Cele mai frumoase poezii ale anului. Antologie Evaluare: 3 din 5 stele3/5Sufletul lumii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriLuni de fiere Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriExpiratie Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriNatura mea Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluărie-xilul colecționarei de fluturi Evaluare: 3 din 5 stele3/5Beatrice: O Iubire Imposibila Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriSînge albastru Evaluare: 5 din 5 stele5/5Empatycon: sau Cartea Vieții preMature Evaluare: 2 din 5 stele2/5Translucid Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriFluturi negri Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriHotelul amintirilor Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDe-a V-ati Ascunselea Prin Labirint Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDrumul furnicilor Evaluare: 5 din 5 stele5/5Iubire Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriStii bine ca vrei Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriO nebunie frumoasă Evaluare: 1 din 5 stele1/5Suflet de femeie Evaluare: 5 din 5 stele5/5
Poezie pentru dvs.
Poezii Evaluare: 5 din 5 stele5/5Spitalul manechinelor Evaluare: 4 din 5 stele4/5Dactilografa de noapte Evaluare: 4 din 5 stele4/5Sînge albastru Evaluare: 5 din 5 stele5/5Cele mai frumoase poezii ale anului. Antologie Evaluare: 3 din 5 stele3/5Inima ca un pumn de boxeur Evaluare: 4 din 5 stele4/5Sărmanul Dionis Evaluare: 5 din 5 stele5/5Trepte Spre Rai Evaluare: 5 din 5 stele5/5Geniu pustiu Evaluare: 5 din 5 stele5/5Toamna se numără copacii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDrumul furnicilor Evaluare: 5 din 5 stele5/5Non Stress Evaluare: 3 din 5 stele3/5Cantafabule: Texte pentru Phoenix Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluărifoarte foarte aproape Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriTestele De Incultura Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriIeudul fără ieșire Evaluare: 5 din 5 stele5/5Am ales iubirea: Poeme Evaluare: 4 din 5 stele4/5Doruri Sfinte-Poezii Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriFemeia (1889-1891) în transpunerea lui Șerban Foarță Evaluare: 3 din 5 stele3/5O sută cincizeci de mii la peluze Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDespre Taine Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriDragoste n-are plural Evaluare: 4 din 5 stele4/5Depresia In Imagini Abstracte Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriObiectele din oglinda sint mai aproape decit par Evaluare: 4 din 5 stele4/5Condițional optativ Evaluare: 1 din 5 stele1/5Solitudinea e țara mea Evaluare: 2 din 5 stele2/5Expiratie Evaluare: 0 din 5 stele0 evaluăriRiduri Evaluare: 4 din 5 stele4/5mandala Evaluare: 3 din 5 stele3/5Poemele Izolarii Evaluare: 4 din 5 stele4/5
Recenzii pentru Submarinul karmei
2 evaluări0 recenzii
Previzualizare carte
Submarinul karmei - Paul Gorban
(www.zonaliterara.ro).
metroul și fluturele cosmic
Aș vrea să-l acuz pe Paul Gorban de simbolism, de sinestezii incandescente, dar nu pot, pentru că îl văd limpede ca pe un romantic senin, clasicizant. Însă nici în insectarul cu romantici nu-l pot înțepa, pentru că are sprinturi suprarealiste. Ca să nu mai spun despre intertextualitățile postmoderne. Vizionar și religios, trist și bucuros, scriitorul nu obosește nicicând să fie versatil și ubicuu. Cu submarinul lui karmic, poetul traversează toate zodiile poetice. Statuile au miros, aparatul de fotografiat face poze olfactive, autobuzele și străzile au guri, o biserică se cocoață pe un bloc, drumurile au tălpi și tot așa. O privire adamică reinventează lumea, o deviază de la rutina ei scămoșată. Minunat că se mai găsesc suflete atât de încrezătoare în personificare și metaforă. Capabile să dialogheze cu Poezia ca și cum aceasta ar fi o mamzelă delicată și șturlubatică, totdeodată.
Paul Gorban este infuzat de melancolia și entuziasmul moldave. Total imun la cealaltă latură a sufletului moldovenesc, cea cinică și deprimată, el dezlănțuie o bucurie a privirii poetizante care îl dă de rușine pe Richard Millet, mohorâtul părinte al postliteraturii.
Lanțul karmic al poetului se află încă la prima verigă. Sufletul lui tânăr erotizează lumea și cântă vaginul iubitei cum ar cânta despre un lan de lalele. El știe că lumea e rea și funcționarizată, dar asta nu e treaba lui. Căci poetul și-a făurit un stup edenic, cu ferestre ca niște lanterne magice. Orice căutătură aruncată spre lume o mântuie pe aceasta de răutăți și o transformă într-o livadă minunată. De aici și suculența, și spectaculosul acestei arte care nu se satură să prindă spectacolul vieții, în orice forme s-ar arăta el.
Felix Nicolau
scumpei mele soții, Mihaela,
pentru tot sprijinul acordat
liniștea umbrelor
poeme karmice
(1)
sunt zile în care rugăciunile lungi
nu mai ajung să fie ascultate de fântâni
sunt ore în care trenul se aude
ca o amintire ca un acatist pentru cei morți
sunt minute în care copacii se scutură de frunze
și se învelesc cu Dumnezeu
sunt eu clipa ce coboară pe funia fântânilor
cu acatistele noastre de toate zilele
sunt o antologie cu barbă cuget la mulțimea
ce de jur-împrejurul unui tramvai
dansează pe crucile ce-și schimbă cursul
(2)
ne adunăm bucățile de carne fragedă
până când o casă ne împinge trupul în iarbă
și în ea așteptăm buzele să ni se lege
ca două lumini de paște ca două mirese aspre
ale lui Dumnezeu. o, dacă am cunoaște
amorțeala ziarelor vechi, dacă am cunoaște
liniștea unei maternități, dacă am cunoaște
după-amiezile irezistibile ale lui Kafka,
mai mult ca sigur ne-am trezi împotriva
trandafirilor cu miros de var, cu siguranță pământul
ne-ar respira ca pe lumina rece
a candelabrelor din Cetățuia,
cu siguranță ne-am duce să murim
în lucrurile pline de păianjeni. dar în jurul nostru
e un spațiu confortabil în care se adăpostesc nucii
în jurul nostru e o noapte ce se așază
ca o haină de călugăr peste noi,
în jurul nostru sunt zilele
în care rugăciunile lungi nu mai ajung
să fie ascultate de fântâni…
(3)
caut un suflet de pânză ca noaptea mahmură
să-mi cadă în poem să îi sărut fotogramele rupte,
lipite cu scoci, să mă cuprindă de șoldurile
generației mele.
cu puloverul pe dos să-și îmbrace karma
și să se tăvălească prin pântecuri albe ca un sfânt
pe care neamul meu îl așteaptă
de când s-au îngropat zăpezile sub cruci.
caut ochii să îi închid în dulapul
pentru veghe. noi să tolănim pe canapea
reci cu inima deschisă spre o livadă de speranțe
(4)
de când ai plecat orele par niște furnici flămânde.
uneori am impresia că le aud cum ne cară pe fiecare
în pământ. e o cale regală prin care trec numai cei
supraviețuiți de Dumnezeu, numai aceia
care zâmbind înfulecă zile. acum scriu
despre mirosul tău, despre respirația furnicilor,
despre miezul întunericului, despre aerul care se
transformă într-un mausoleu, despre tot
ce se potrivește cu două pâini așezate pe genunchi
(5)
e dimineață și nu am făcut niciun lucru simplu
ca să ascultăm cum crește ziua.
cântecul ei ne dă peste cap toată liniștea.
șifonierul a început să toarcă aerul din cameră
fără să-mi dau seama trag de o bucată de ață și așa
începe să urle trotuarul cu sirene. totul e în viteză
fac o piruetă și te văd grațioasă,
borțoasă, cu un viitor poetic. se pare
că pe fereastră va pătrunde încet și tăcut
vârful limbii tale o moarte ce mi se așază
pe obraz un semn de ruj
(6)
despre karma am păstrat întotdeauna un sentiment
incomod, o imagine care amenință cu o femeie ce
arde