Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Descoperiți milioane de cărți electronice, cărți audio și multe altele cu o perioadă de probă gratuită

De la $11.99/lună după perioada de încercare. Anulați oricând.

Frontul de acasă
Frontul de acasă
Frontul de acasă
Cărți electronice503 pagini7 ore

Frontul de acasă

Evaluare: 4.5 din 5 stele

4.5/5

()

Citiți previzualizarea

Informații despre cartea electronică

Ca multe alte cupluri, Michael și Jolene Zarkades sunt nevoiți să facă față diferitelor probleme din viața de zi cu zi – copiii, carierele, facturile, treburile casnice – deși căsnicia lor se duce de râpă. Jolene, pilot de elicopter militar, este trimisă pe front, iar Michael rămâne acasă, unde trebuie să aibă grijă de fetele lor și să se descurce și cu dosarele pe care trebuie să le prezinte în instanță.

Mamă fiind, Jolene își părăsește familia cu inima sfâșiată, dar nu poate să nu-și facă datoria de soldat. În scrisorile pe care le trimite, ea descrie viața de campanie în culori frumoase, nevrând să-i sperie pe cei de acasă. Dar războiul o va schimba iremediabil pe Jolene. În fața dramei pe care o trăiește soția lui, Michael trebuie să-și înfrângă temerile cele mai întunecate și să lupte și el – pentru familie și pentru lucrurile care contează cel mai mult în viața lui.

Frontul de acasă prezintă o imagine profund onestă a căsniciei moderne și explorează suferințele pe care le provoacă războiul unei familii americane obișnuite. Este o poveste despre iubire, pierdere, eroism, onoare și, în cele din urmă, speranță.

„Hannah a scris o poveste remarcabilă despre datorie, dragoste, putere și speranță, care este în același timp percutantă și cu totul captivantă și adevărată.“
Library Journal

„În Frontul de acasă regăsim portretul înduioșător al unei veterane a războiului din Irak și înțelegem cât de multe pregătiri se fac pentru a merge la luptă, dar cât de puțin pregătiți sunt cei care se întorc acasă să fie din nou părinți.“
Revista PEOPLE

LimbăRomână
Data lansării30 apr. 2020
ISBN9786063354038
Frontul de acasă

Citiți mai multe din Kristin Hannah

Legat de Frontul de acasă

Cărți electronice asociate

Sagas pentru dvs.

Vedeți mai mult

Recenzii pentru Frontul de acasă

Evaluare: 4.4 din 5 stele
4.5/5

5 evaluări0 recenzii

Ce părere aveți?

Apăsați pentru evaluare

Recenzia trebuie să aibă cel puțin 10 cuvinte

    Previzualizare carte

    Frontul de acasă - Kristin Hannah

    PARTEA ÎNTÂI

    De la distanță

    Unele lucruri se învață mai bine în liniște, altele pe timp de furtună.

    WILLA CATHER

    Prolog. 1982

    Pentru ea, unele familii erau – cum să le spunem – ca parcurile bine îngrijite, cu borduri pline cu narcise și copaci cu coroane uriașe, la umbra cărora te poți ascunde de soarele dogoritor al verii. Alte familii, și asta o știa din proprie experiență, erau precum câmpurile de bătălie, însângerate și întunecate, pline de șrapnel și membre împrăștiate.

    Deși avea doar șaptesprezece ani, Jolene Larsen știa multe despre război. Crescuse în mijlocul unei căsnicii care mergea prost.

    De Sfântul Valentin era cel mai rău. Atmosfera de acasă era mereu tensionată, însă exact când venea această sărbătoare, iar la televizor rulau reclame pentru flori, ciocolate și inimioare roșii în staniol, dragostea devenea o armă în mâinile nepăsătoare ale părinților ei.

    Totul începea cu băutura, bineînțeles. Mereu băutura. Pahare pline cu whisky, care se umpleau, iar și iar. Aceasta era însă doar deschiderea. Urmau țipetele și plânsetele, apoi lucrurile zburau prin casă. Ani buni, Jolene își tot întrebase mama de ce n-o luase ca să fugă împreună de tatăl ei, în toiul nopții. Răspunsul mamei era mereu același: „Nu pot, îl iubesc".

    Uneori plângea când rostea aceste teribile cuvinte, alteori amărăciunea ei devenea mult mai palpabilă, însă până la urmă, nici nu mai conta cum o spunea. Conta doar realitatea tristă a unei iubiri neîmpărtășite.

    Jos, cineva țipă.

    „Probabil mama."

    Apoi se auzi un trosnet – ca și cum ceva mare se izbise de perete. O ușă trântită zgomotos. „Probabil tata."

    Ieși furios din casă, trântind ușa în urma lui. Avea să se întoarcă până mâine sau poimâine sau când i s-or termina banii. Avea să se întoarcă furișându-se prin bucătărie, treaz și plin de remușcări, mirosind a băutură și a țigări. Mama se va repezi să-l ia în brațe, suspinând: „Of, Ralph... m-ai speriat... Îmi pare tare rău, te rog mai dă-mi o șansă, știi doar cât de mult te iubesc... "

    Jolene se îndreptă către dormitorul ei cu tavan în pantă atât de abruptă, încât trebuia să plece capul, ca să nu se lovească de bârnele din lemn. În camera ei era o singură sursă de lumină – un bec care atârna din tavan, ca ultimul dinte din gura unui bătrân, șubred și gata oricând să cadă.

    Deschise ușa, ascultând.

    „E gata, oare?"

    Se strecură în jos pe scara îngustă, auzind cum treptele gemeau sub greutatea ei. Își găsi mama în sufragerie, întinsă pe canapea, cu o țigară Camel aprinsă, atârnându-i între buze. Din țigară se scurgea cenușă, care i se așternea în poală. Rămășitele scandalului erau toate împrăștiate pe podea: sticle și scrumiere sparte și cioburi din plin.

    În urmă cu câțiva ani, Jolene ar fi încercat s-o aline pe mama ei. Prea multe asemenea nopți își spuneau însă cuvântul. Acum o enerva întreaga situație, ostenită de mariajul dramatic al părinților ei.

    Nimic nu se schimba și Jolene era de fiecare dată nevoită să curețe mizeria lăsată în urma lor. Își croi drum printre cioburi și îngenunche alături de mama ei.

    – Pe asta dă-o la mine, spuse obosită și stinse țigara aprinsă în scrumiera de pe podea.

    Mama ridică spre ea doi ochi triști și obrajii brăzdați de lacrimi:

    – Cum să trăiesc fără el?

    Și ca un răspuns, ușa se deschise larg. Răcoarea nopții pătrunse în cameră, aducând cu ea un iz de ploaie și de pini.

    – S-a întors!

    Mama o dădu la o parte pe Jolene și fugi spre bucătărie.

    „Te iubesc, scumpule, îmi pare tare rău", o auzi spunând. Jolene se ridică încet și întoarse capul. Părinții ei erau înlănțuiți într-o îmbrățișare ca-n filme, rezervată îndrăgostiților care se reunesc la finele unui război. Mama se agăță de el disperată, apucându-l de cămașa în carouri.

    În beția lui, tatăl părea că s-ar fi sprijinit total pe mama ei. Însă asta era imposibil. Era un ins imens, înalt și lat în umeri, cu mâini mari cât platourile pentru servit curcanul. Mama era fragilă și albă ca o coajă de ou. De la el moștenise Jolene statura.

    – Nu poți să mă părăsești! strigă mama ei, bălmăjind cuvintele.

    Tatăl privi în altă parte. Pentru o fracțiune de secundă, Jolene văzu durerea din ochii lui – durerea și, mai grav, rușinea, pierderea și regretul.

    – Am nevoie să beau un pahar, spuse el cu o voce înăsprită după ani întregi de fumat țigări fără filtru.

    O luă pe mama de mână și o târî prin bucătărie. Năucă și cu un zâmbet tâmp, ea îl urmă împleticindu-se, nepăsătoare că mergea în picioarele goale.

    Jolene înțelese ce avea de gând tatăl ei abia când acesta deschise ușa din spate.

    – Nu! țipă ea, împiedicându-se în încercarea de a fugi după ei.

    Afară era o noapte întunecată și rece de februarie. Ploaia ciocănea în acoperiș și curgea în pâraie pe marginea jgheaburilor.

    Camionul închiriat, cu care tatăl transporta lemne, singurul lucru de care acestuia îi păsa cu adevărat, zăcea ca o insectă enormă pe alee. Jolene fugi spre veranda de lemn, mai-mai să se împiedice de un fierăstrău.

    Mama se opri în fața ușii pasagerului și privi spre ea.

    Ploaia îi lipea părul de obrajii scobiți și îi făcea rimelul să curgă. Ridică o mână, palidă și tremurândă și o flutură.

    – Fugi din ploaie, Karen! țipă tatăl ei și mama se conformă imediat.

    Într-o secundă, ambele uși se trântiră. Mașina dădu în marșarier, se așternu la drum și dispăru în noapte.

    Și uite așa, Jolene se trezi din nou singură.

    „Patru luni", își zise plictisită. Încă patru luni și avea să termine liceul, putând să plece de acasă.

    Acasă. Orice ar fi însemnat asta pentru ea.

    Dar ce avea să facă? Încotro să meargă? N-avea bani de facultate și orice ar fi reușit să strângă Jolene din muncă, părinții ei găseau invariabil și „împrumutau". N-avea bani nici măcar pentru o primă lună de chirie.

    Nu știa cât stătuse acolo, gândindu-se, îngrijorându-se și privind cum ploaia prefăcea drumul în nămol; tot ce știa era că, la un moment dat, văzu un fulger de o culoare imposibilă, nefirească, în întuneric.

    Roșu. Culoarea sângelui, focului și pierderii.

    Când mașina poliției parcă în curtea ei, nu fu câtuși de puțin surprinsă. O surprinse însă cum se simți, când îi spuseră că părinții ei muriseră.

    O surprinse cât de tare putu să urle.

    Capitolul 1. Aprilie 2005

    La cea de-a patruzeci și una aniversare, Jolene Zarkades se trezi cu noaptea în cap, la fel ca-n fiecare zi. Atentă să nu-și trezească soțul adormit, se dădu jos din pat, își puse hainele de alergare, își prinse părul lung și blond în coadă și ieși din casă.

    Era o frumoasă zi de primăvară cu cer albastru, senin.

    Prunii care-i străjuiau aleea erau înfloriți. Petale mici și rozalii pluteau deasupra pajiștii înverzite. Peste drum, Puget Sound era de un albastru-închis și vibrant.

    Munții Olimpici acoperiți de zăpadă se ridicau maiestuoși spre cer.

    Vizibilitate perfectă.

    Alergă pe drumul către plajă preț de vreo 5 kilometri și apoi se întoarse spre casă. Când reveni pe alee, era roșie la față și respira greoi.

    Ajunsă pe verandă, își croi drum printre mobilierul încropit, din piese de lemn și răchită, și intră în casa de unde venea o aromă ispititoare de cafea proaspăt râșnită, amestecată cu izul înțepător al fumului de lemn ars.

    Primul lucru pe care-l făcu fu să pornească televizorul din bucătărie. Deja era dat pe CNN. În timp ce-și turnă cafeaua, așteptă nerăbdătoare știri despre războiul din Irak.

    În dimineața aceea nu se raportaseră conflicte armate. Nici un soldat – sau nici un prieten – nu-și pierduse viața peste noapte.

    „Slavă Cerului!" își spuse. Luă cafeaua cu ea sus și trecu pe lângă dormitoarele fiicelor ei, în drum către al său. Era încă devreme. Poate ar trebui să-l trezească pe Michael cu un sărut prelung și dulce. Așa, ca o invitație. Oare cât trecuse de când nu mai făcuseră dragoste dimineața? Mai bine zis, de când nu mai făcuseră dragoste? Nu-și mai putea aminti. Ziua ei de naștere părea momentul ideal să schimbe asta. Deschise ușa.

    – Michael?

    Patul lor enorm era gol. Nefăcut. Tricoul negru al lui Michael, cel în care dormise, zăcea aruncat pe podea. Îl ridică și-l împături cu grijă în trei părți egale.

    – Michael? întrebă din nou și deschise ușa de la baie.

    Un abur dens îi blocă privirea.

    Totul era alb – gresia, toaleta, blaturile. Ușa de sticlă a dușului era deschisă, dezvăluind un spațiu gol. Un prosop umed era aruncat peste bazin, la uscat. Pe oglinda de la chiuvetă se prelingeau stropi de umezeală.

    Trebuie că e deja jos, în biroul lui. Sau poate plănuia o mică surpriză de ziua ei. Cel puțin așa obișnuia să facă...

    După un duș rapid, își perie părul lung și ud și-l legă apoi într-o buclă la baza gâtului, cât se privi în oglindă. Chipul ei avea trăsături ferme și ascuțite: pomeții înalți și sprâncenele groase și castanii îi puneau în evidență ochii verzi și gura un pic cam mare.

    Majoritatea femeilor de vârsta ei se machiau și-și vopseau părul, însă Jolene n-avea timp de așa ceva. Părul ei blond-cenușiu se întunecase un ton sau două, odată cu trecerea anilor, și un mănunchi de riduri fine începuseră să mijească în colțurile ochilor.

    Își puse salopeta de zbor și merse să le trezească pe fete, dar și camerele lor erau goale.

    Fetele se aflau deja în bucătărie. Betsy, în vârstă de doisprezece ani o ajuta pe Lulu, sora ei de numai patru ani, să pună masa. Jolene o pupă pe Lulu pe obrazul bucălat și roz.

    – La mulți ani, mami! strigară la unison.

    Și brusc, Jolene simți o dragoste arzătoare pentru copile și pentru viața ei. Știa cât de rare pot fi aceste momente. Cum să nu știe, mai ales după cum fusese crescută? Se întoarse către fetele ei zâmbind – sau mai bine spus, radiind.

    – Mulțumesc, fetelor. E o zi frumoasă când împlinești 41 de ani.

    – Dar sunt atât de mulți ani! spuse Lulu.

    – Ești sigură că ești așa bătrână?

    Jolene deschise frigiderul râzând.

    – Tatăl vostru unde e?

    – A plecat deja, zise Betsy.

    Jolene se întoarse.

    – Serios?

    – Pe bune, răspunse Betsy, privind-o cu atenție.

    Jolene schiță un zâmbet forțat.

    – Cel mai probabil îmi pregătește o surpriză, după serviciu. Ei bine, eu zic să dăm o petrecere după școală. Doar noi trei. Cu prăjituri. Cum vi se pare?

    – Cu prăjituri! țipă Lulu, bătând din palmele-i dolofane.

    Jolene putea să se supere pe firea uitucă a lui Michael, dar ce rost ar fi avut? Fericirea era un sentiment pe care știa cum să-l aleagă. Așa că alese să nu se gândească la lucrurile care o supărau; astfel, ele dispăreau. Pe lângă asta, pasiunea lui Michael pentru munca lui era unul dintre lucrurile pe care le admira cel mai mult la el.

    – Mami, mami, să ne jucăm de-a prăjitura! țipă Lulu, săltând în scaun.

    Jolene privi către fiica ei cea mică.

    – Cuiva îi place cuvântul prăjitură.

    Lulu ridică mâna.

    – Mie! Mie-mi place!

    Jolene se așeză lângă Lulu și întinse mâinile. Lulu le plesni imediat cu palmele.

    – Prăjitură, prăjitură, brutarul mi-a făcut o...

    Jolene se opri să observe cum chipul lui Lulu se lumină în expectativă.

    – Piscină! zise Lulu.

    – Fă-mi o piscină cât de repede poți! Sap-o, netezește-o și umple-o cu albastru, ca eu să înot în ea cu Lulu a mea.

    Jolene îi dădu fiicei sale o ultimă bătaie ușoară peste mână și apoi se ridică să pregătească micul dejun.

    – Fugi să te îmbraci, Betsy. Plecăm într-o jumătate de oră.

    Și exact la timp, Jolene își conduse fetele la mașină. O duse pe Lulu la grădiniță și o lăsă acolo după ce-i dădu un pupic din toată inima. Apoi se îndreptă spre școala generală, așezată pe creasta unei coline cu iarbă din abundență.

    Apropiindu-se de trecere, încetini și trase pe dreapta.

    – Să nu cumva să ieși din mașină! zise Betsy tăios, din penumbra banchetei din spate. Ești în uniformă.

    – Presupun că nu facem vreo excepție de ziua mea, răspunse Jolene, căutându-și fiica cu privirea în oglinda retrovizoare.

    În ultimele luni, fetița ei băiețoasă, adorabilă și amabilă cu toată lumea se transformase într-o puberă hormonală care se rușina din orice – mai ales din cauza unei mame care nu era precum celelalte.

    – Miercuri e Ziua Carierelor, îi aminti Jolene.

    Betsy suspină.

    – Chiar trebuie să vii?

    – Profesoara ta m-a invitat. Promit să nu vorbesc urât și să nu scuip pe jos.

    – Chiar nu-i nimic de râs. Nici un copil șmecher n-are mama în armată. Doar n-o să porți costumul de zbor, nu-i așa?

    – Cu asta mă ocup, Betsy. Cred că tu ar trebui să...

    – Mi-e indiferent.

    Betsy apucă rucsacul greu – aparent nu era cel pe care și-l dorise; cu o zi în urmă ceruse unul nou – și ieși din mașină, îndreptându-se grăbită spre două fete care stăteau sub drapel. Mai nou, părerea acestor două fete, Sierra și Zoe, era tot ce conta pentru Betsy. Voia cu orice preț ca ele s-o accepte. Și, aparent, o mamă care pilota elicopterele Gărzii Naționale era un motiv de mare jenă.

    Pe măsură ce Betsy se apropia de ele, fetele o ignorară cu bună-știință, întorcându-i spatele la unison, ca un banc de pești care se îndepărta de pericol.

    Jolene strânse mai tare volanul, înjurând printre dinți.

    Betsy părea demoralizată și stânjenită. Avea umerii căzuți și bărbia lăsată. Bătu rapid în retragere, prefăcându-se că nici n-avea de gând să meargă spre cele care odinioară-i fuseseră cele mai bune prietene. Intră singură în clădirea școlii.

    Jolene căzu pe gânduri, suficient s-o claxoneze cineva. Simți întru totul durerea din sufletul fiicei sale. Dacă era ceva ce putea să înțeleagă, acela era sentimentul de a fi respins. Doar așteptase la nesfârșit ca părinții ei s-o iubească. Trebuia s-o învețe pe Betsy să fie puternică, să aleagă fericirea. Nimeni nu te poate răni dacă nu-i lași s-o facă. Atacul e cea mai bună apărare.

    În fine, porni mașina și plecă din loc. Traversând traficul de dimineață, o luă pe un drum lateral spre Liberty Bay.

    Intră pe aleea de lângă casa ei și merse până la vecini – care aveau o casă mică și albă, făcută de mâna lor și lipită de un service auto – și claxonă.

    Prietena ei cea mai bună, Tami Flynn, ieși din casă îmbrăcată în costum de zbor, cu părul lung și negru prins într-un coc lejer.

    Jolene putea să jure că nici un rid nu brăzda fața lată și cafenie a lui Tami, care la rându-i putea să jure că asta se datora exclusiv genelor ei amerindiene. Se cunoscuseră în adolescență – două tinere de optsprezece ani care se înrolaseră, neștiind ce altceva să facă cu viața lor. Amândouă se calificaseră din liceu la școala de zbor, în programul de formare al piloților pentru elicoptere. Pasiunea pentru zbor le adusese împreună. O viziune comună asupra vieții dăduse naștere unei prietenii de nezdruncinat. Își petrecuseră zece ani din viață în armată împreună și apoi se transferaseră la Gardă, când căsniciile și copiii începuseră să le îngreuneze serviciul activ.

    La patru ani după ce Jolene și Michael se mutaseră în casa din Liberty Bay, Tami și Carl cumpăraseră terenul de alături.

    Tami și Jolene rămăseseră gravide în același timp, împărtășind acele nouă luni magice, încurajându-se una pe cealaltă. Soții lor n-aveau nimic în comun, așa că nu deveniră acel gen de prieteni ce călătoresc cu familiile altora, însă Jolene era liniștită în această privință. Ce conta cu adevărat era că ea și Tami își fuseseră mereu alături. Prietene adevărate.

    „Țin de șase" însemna că un elicopter era chiar în spatele tău, zburând în poziția care indică ora șase pe cadranul ceasului. Ce voia cu adevărat să spună era: îți păzesc spatele.

    Îți păzesc spatele. Asta găsise Jolene în armată, în Gardă și în Tami.

    Îți păzesc spatele.

    Garda le oferise tot ce era mai bun din cele două lumi – puteau să fie mame cu normă întreagă, în timp ce-și serveau țara, rămânând în armată și pilotând elicoptere. Zburau împreună cel puțin două dimineți pe săptămână și în timpul weekendurilor de instrucție. Era cel mai tare serviciu cu jumătate de normă din toată lumea!

    Tami se sui pe scaunul pasagerului și închise ușa.

    – La mulți ani, zburătoareo!

    – Hai mersi, rânji Jolene. Ziua mea, muzica mea, da?

    Dădu mai tare volumul CD-playerului și din difuzoare începu să bubuie melodia „Purple Rain" a lui Prince.

    Vorbiră tot drumul până în Tacoma, despre toate și nimic; și atunci când nu vorbiră, cântară melodii din tinerețea lor – hituri de Prince, Madonna și Michael Jackson. Trecură de baza militară Murray, reședința Gărzii, și merseră până în Fort Lewis, unde erau găzduite aeronavele Gărzii.

    În vestiar, Jolene își regăsi geanta de zbor greoaie, plină cu echipament de supraviețuire. Aruncând-o peste umăr, o urmă pe Tami în birou, își confirmă încă un zbor – la perioada de instrucție sau AFTP¹; se înregistră ca să fie plătită. Se îndreptă apoi spre pista de decolare, punându-și casca din mers.

    Echipajul era deja acolo, pregătind un Black Hawk pentru zbor. Elicopterul părea o pasăre de pradă enormă, gata să se repeadă la cerul senin și albastru. Îl salută pe șeful de echipă, făcu verificările standard înainte de decolare, conduse o ședință de instruire a echipei și apoi se urcă în partea stângă a carlingii, pe locul pilotului. Tami se sui și ea în dreapta și-și puse casca.

    – Comenzile de sus și disjunctoarele verificate, spuse Jolene, urcând elicopterul.

    Motoarele se treziră la viață. Paletele rotorului se puseră în mișcare, mai încetișor la început, apoi mai repede, scheunând ascuțit.

    – Gardă la sol. Prădător opt-nouă, deconectează-ne! spuse Jolene în microfon. Schimbă frecvența. Alo, turnul de control. Aici Prădător opt-nouă, gata de decolare.

    Începu apoi o reprezentație rafinată de balansare, pentru a ridica elicopterul. Aparatul de zbor urcă încet în aer. Jolene mânui comenzile cu precizia unui expert, cu mâinile și picioarele în continuă mișcare. Urcară în înaltul unui cer albastru senin, unde raiul era pretutindeni în jurul lor. Jos de tot, copacii înfloriți formau o spectaculoasă paletă de culori. Un râu de adrenalină pură i se revărsă în vene. Doamne, cât iubea să fie aici!

    – Doamnă comandant, am auzit că e ziua ta, spuse șeful echipajului la microfon.

    – Normal că e, răspunse Tami rânjind. De ce crezi că e la ghidon?

    Jolene rânji și ea către prietena ei, savurând pe deplin acest sentiment, de care avea nevoie ca de aer. Nu-i păsa că îmbătrânea sau că făcuse riduri și n-avea vreun gând să încetinească pasul.

    – 41 de ani. Nici că pot sărbători mai bine.

    Orășelul Poulsbo din statul Washington ședea ca o fetiță cochetă pe malul golfului Liberty. Primii coloniști aleseră acest loc fiindcă le amintea de patria lor nordică, cu ape albastre liniștite, munți înalți și dealuri verzi, luxuriante. Ani mai târziu, acești strămoși pelerini începură să-și construiască magazinele de-a lungul străzii Front, ornându-le cu accente scandinave. Pretutindeni, vedeai numai acoperișuri ascuțite și decorațiuni ondulate.

    Conform legendei familiei Zarkades, decorațiunile îi spuseseră ceva mamei lui Michael, care, de cum pășise pe strada Front, știuse că acolo avea să locuiască. Zeci de magazine nostime, inclusiv cel deținut de mamă, le vindeau turiștilor tot soiul de frumoase mărunțișuri artizanale.

    Se afla la mai puțin de 15 kilometri de centrul orașului Seattle în linie dreaptă, deși acești câțiva kilometri erau o navetă care le dădea mari bătăi de cap. Cândva în ultimii ani, Michael încetase să observe cât de atrăgător era micul orășel norvegian și începuse să remarce cât de îndelungat era drumul de acasă până în portul de feriboturi din insula Bainbridge și cât de greoi era traficul de la mijlocul săptămânii.

    Erau două variante de la Poulsbo la Seattle – una pe pământ și una peste apă. Un drum cu mașina ținea două ore. Să treci cu feribotul, de pe țărmul insulei Bainbridge, pe cheiurile din Seattle, dura treizeci și cinci de minute.

    Problema cu feribotul era însă timpul de așteptare. Ca să-ți urci mașina, trebuia să vii devreme la coadă. Vara mergea adesea cu bicicleta la serviciu. În zile ploioase precum aceasta, care erau destule în zona de nord-vest, prefera să conducă. Anul acesta avusese parte de o iarnă lungă și o primăvară ploioasă. Zi de zi, stătuse în Lexusul lui în parcare, privind cum zorii se târau pe suprafața vălurită a golfului Puget Sound. Urca la bord, parca în măruntaiele feribotului, pentru a merge apoi sus la etaj.

    Azi, Michael stătea în feribot pe partea dinspre port, cu dosarele de la serviciu întinse pe o masă plată și subțire: depoziția din cazul Woerner.

    Post-iturile se întindeau pe marginile paginilor precum clapele unui pian, fiecare evidențiind declarațiile îndoielnice ale clientului său.

    Minciuni. Michael oftă la gândul că ar mai putea repara răul făcut. Idealismul său, odinioară atât de strălucitor, se mai tocise în ani întregi de apărat vinovați.

    Odinioară ar fi vorbit cu tatăl lui, iar acesta i-ar fi spus să privească problema din toate unghiurile, amintindu-i că profesia lor conta.

    – Suntem ultimul bastion, Michael, știi asta – suntem campionii libertății. Nu-i lăsa pe cei răi să te îngenuncheze. Îi apărăm pe nevinovați apărându-i pe vinovați. Așa merg lucrurile.

    – Mi-ar prinde bine niște nevinovați, tată.

    – Tuturor ne-ar prinde bine. Cu toții așteptăm asta... acel caz, cel care chiar contează. Cunoaștem, mai bine ca majoritatea oamenilor, ce înseamnă să salvezi pe cineva. Ce înseamnă să conteze ce faci. Asta e treaba noastră, Michael. Nu-ți pierde credința."

    Privi la scaunul liber din fața lui.

    Se făceau unsprezece luni de când mergea singur la serviciu. Într-o zi îl avea pe tatăl său alături, plin de viață și turuind despre marea lui pasiune, dreptul, și în altă zi, același tată era grav bolnav, pe moarte.

    Fuseseră parteneri aproape douăzeci de ani, muncind cot la cot, iar pierderea tatălui îl afectase grav pe Michael. Jelea după tot timpul petrecut împreună, iar cel mai tare îl afecta faptul că se simțea singur, într-un mod cu totul nou. Pierderea tatălui îl făcu să arunce o privire la propria-i viață și nu-i plăcu deloc ce văzuse.

    Până la moartea lui, Michael se simțise mereu norocos și fericit. Acum nu se mai simțea așa.

    Avea nevoie să vorbească cu cineva despre toate acestea, să-și împărtășească durerea. Dar cu cine? Nu putea să vorbească cu soția lui. Nu cu Jolene, care credea că fericirea e o alegere și un zâmbet e o încruntare cu susul în jos. Copilăria ei tulburată și urâtă o făcuse nerăbdătoare cu cei ce nu puteau alege fericirea. În ultima vreme, începuseră să-l enerveze platitudinile ei de genul „o să fie mai bine". Fiindcă-și pierduse părinții, avea impresia că înțelege durerea, însă n-avea nici cea mai vagă idee cum e să te îneci. Și cum ar fi putut? Era tare ca teflonul.

    Bătu cu stiloul în masă și privi pe geam. Soundul era cenușiu ca oțelul, având un aer misterios, de oraș părăsit. Un pescăruș plutea deasupra unui curent de aer invizibil, ca și când ar fi fost suspendat.

    N-ar fi trebuit să cedeze în fața lui Jolene, când cu ani în urmă, ea îl implorase să ia casa din golful Liberty. Îi spusese că nu voia să locuiască atât de departe de oraș, sau atât de aproape de părinții lui, dar în final înclinase în favoarea rugăminților ei fierbinți și a argumentului solid că aveau nevoie de ajutorul mamei lui, să stea cu copiii. Dar dacă n-ar fi cedat, dacă n-ar fi pierdut cearta despre „unde o să locuim", n-ar mai fi trebuit să-și petreacă zilele pe feribot, simțind acut lipsa bărbatului cu care obișnuia să se întâlnească aici.

    Pe măsură ce feribotul încetinea, Michael se ridică și-și adună hârtiile, punând depoziția înapoi în servieta din piele de miel. Nici măcar nu se uitase la ea. Amestecându-se în mulțime, coborî înapoi pe puntea cu mașini. În câteva minute, ieșea din feribot la volan, îndreptându-se către Smith Tower, odinioară cea mai înaltă clădire la vest de New York, acum doar o învechită notă de subsol gotică a unui oraș în ascensiune.

    La firma Zarkades, Antham și Zarkades, de la etajul nouă, totul era vechi – podelele, ferestrele care aveau nevoie de reparații, prea multe straturi de vopsea –, dar ca și clădirea în sine, era un loc încărcat de istorie și frumusețe.

    Un perete format numai din ferestre se deschidea spre golful Eliott și marile macarale portocalii care încărcau containerele în navele de transport. Chiar din aceste birouri, Theo Zarkades reprezentase apărarea în unele din cele mai mari și mai importante procese penale ale ultimilor douăzeci de ani. La întrunirile de la Barou, unii avocați încă mai povesteau, aproape cu venerație, despre incredibila abilitate a tatălui său de a convinge juriul.

    – Bună, Michael! îl întâmpină recepționera cu un zâmbet.

    El îi făcu cu mâna și trecu mai departe, printre asistenți dedicați, secretare obosite și tineri asociați ambițioși. Cu toții-i zâmbeau și el le răspundea. La biroul din colț – ce înainte fusese ocupat de tată și acum de el – se opri să vorbească cu secretara.

    – Bună dimineața, Ann.

    – Bună dimineața, Michael. Te-a căutat Bill Antham.

    – OK, spune-i că am ajuns.

    – Vrei cafea?

    – Da, mersi.

    Intră în birou, unul din cele mai încăpătoare din firmă. O fereastră enormă dădea spre golful Eliott. Clar, vedeta încăperii era priveliștea. Altfel, biroul era cât se poate de obișnuit – dulapuri pline cu cărți de drept, o podea de lemn plină de cicatricele lăsate de trecerea timpului, două fotolii îndesate în exces și o canapea neagră tapițată cu piele întoarsă. Singura notă personală era o poză de familie, așezată lângă computer.

    Trânti servieta pe birou și merse la fereastră, să privească orașul pe care tatăl lui îl iubise atât de mult. Reflectat în geam, își văzu chipul fantomatic – brunet cu părul ondulat, trăsături puternice și ochi negri. Imaginea tatălui său când era tânăr. Dar oare se simțise tata vreodată atât de epuizat și secat de puteri?

    În spate auzi o bătaie și ușa se deschise. Intră în cameră Bill Antham, singurul partener rămas în firmă, care fusese și cel mai bun prieten al tatălui său. În lunile ce trecuseră de la moartea acestuia, îmbătrânise și Bill. Poate că toți îmbătrâniseră.

    – Bună, Michael, zise el, șchiopătând, amintindu-i lui Michael cu fiecare pas, că și acesta se apropia de vârsta pensionării.

    În ultimul an, își pusese proteze la ambii genunchi.

    – Ia loc, Bill, îl pofti Michael, arătând spre scaunul cel mai apropiat de birou.

    – Mulțumesc. Se așeză. Am o favoare să-ți cer.

    Michael se întoarse la birou.

    – Sigur, Bill. Cu ce te pot ajuta?

    – Am fost ieri la tribunal și judecătorul Runyion mi-a tras-o.

    Michael oftă și se așeză. Era ceva obișnuit ca avocații apărării din penal să primească cazuri „servite de instanță – clasica poveste „dacă ai nevoie de un avocat și nu-ți permiți unul. Și judecătorii adesea atribuiau asemenea cazuri avocaților care se aflau atunci în sală, cu totul întâmplător.

    – Care-i povestea?

    – Un bărbat despre care se presupune că și-a ucis soția. S-a baricadat în casă și a împușcat-o în cap. Trupele SWAT l-au scos până să se împuște. Televiziunile au filmat o parte din incident.

    Un client vinovat care fusese dat pe post. Minunat.

    – Și vrei ca eu să mă ocup de caz, nu-i așa?

    – Nu ți-aș fi cerut... dar în două săptămâni plec cu Nancy în Mexic.

    – Sigur, zise Michael. Nici o problemă!

    Bill se plimba cu privirea prin cameră.

    – Știi, încă mă aștept să-l văd pe aici, mărturisi încet.

    – Da... încuviință Michael.

    Schimbară priviri pline de subînțeles, amintindu-și simultan de omul care avusese un impact atât de mare asupra vieților amândurora. Apoi Bill se ridică, îi mulțumi și plecă mai departe.

    După asta, Michael se afundă în muncă, lăsând-o să-l consume încet. Petrecu ore întregi îngropat în depoziții, rapoarte și dosare. Michael avuse dintotdeauna o deontologie solidă și un și mai solid simț al răspunderii. Când valuri de durere încercaseră să-l înece, munca îi devenise colac de salvare.

    La ora trei, Ann îl apelă pe telefonul intern.

    – Michael, te caută Jolene pe linia unu.

    – Merci, Ann.

    – Știi că azi e ziua ei, da?

    „La naiba."

    Se împinse în spatele biroului și apucă receptorul.

    – Hei, Jo! La mulți ani!

    – Mersi.

    Nu-l certă că uitase, deși știa că așa era. Jolene își stăpânea emoțiile mai bine ca oricine și nu-și permitea vreodată să fie supărată. Uneori el se întreba dacă o ceartă zdravănă n-ar fi fost cumva benefică pentru căsnicia lor, însă era nevoie de doi pentru asta.

    – Lasă-mă să mă revanșez. Ce-ai zice să luăm cina în port? La restaurantul ăla nou? Înainte ca ea să se opună (ceea ce făcea mereu, dacă nu era ideea ei) continuă: Betsy e suficient de mare să aibă grijă de Lulu două ore. O să fim la un kilometru și jumătate distanță de casă.

    Era un subiect pe care se contraziceau de mai bine de un an.

    Michael era de părere că o fată de doisprezece ani putea avea grijă de un copil. Jolene nu era de acord. Și ca și în orice alt aspect al vieții lor, Jolene avea ultimul cuvânt. El se obișnuise deja... dar se și săturase.

    – Știu cât ești de prins cu cazul Woerner, spuse ea. Ce-ai zice dacă le-aș da fetelor de mâncare și le-aș duce sus, să le pun un film? Și apoi să gătesc ceva pentru noi doi? Sau pot să iau ceva de la bistro. Că tot ne place mâncarea lor.

    – Ești sigură?

    – Contează doar să fim împreună, îl liniști ea.

    – În regulă, zise Michael, ajung la opt.

    Și chiar înainte să închidă, se gândi la altceva.

    Capitolul 2

    În seara aceea, Jolene își alese hainele cu grijă. Ea și Michael nu mai cinaseră singuri de secole, așa că își dorea să fie totul perfect. Plin de romantism. După ce hrăni fetele, își făcu o baie parfumată, se epilă, își acoperi pielea cu o cremă cu aromă de citrice și apoi se îmbrăcă într-o pereche de blugi comozi și o bluză cu guler barcă.

    Jos, Betsy își făcea temele la măsuța de cafea, în vreme ce Lulu stătea pe canapea, învelită în „pătulica" ei galbenă preferată, urmărind Mica Sirenă. Rămășițele aniversării ei improvizate zăceau pe masă – tortul, cu găurile de la lumânări; jurnalul roz, primit în dar de la Betsy; bentița roz de la Lulu și o grămadă de hârtie creponată și funde desfăcute.

    – Nu-mi spune ea mie ce să fac! strigă Lulu când Jolene intră în cameră.

    – Mamă, zi-i să tacă! Încerc să-mi fac temele, răspunse Betsy. Cântă prea tare.

    Și începu reprezentația. Vocile lor se acoperiră una pe alta, crescând în volum.

    – Nu-mi zice ea ce să fac! repetă Lulu neînduplecată. Spune-i!

    Betsy își dădu ochii peste cap și părăsi camera, tropăind pe scări.

    Jolene se simți cuprinsă de un val de oboseală. Nu știuse cât de obositoare poate fi o fată la pubertate. Cât de des își putea da ochii peste cap. Dacă Jolene ar fi încercat asta vreodată, tatăl ei ar fi expediat-o în celălalt capăt al camerei cu o palmă.

    Lulu fugi spre cutia cu jucării din colț și începu să scormonească prin ea. Găsi bentița cu urechi de pisică, rămasă de la petrecerea de Halloween de anul trecut. Și-o puse pe cap și se întoarse.

    Jolene nu se putu abține din râs. În fața ei ședea o fetiță de patru ani, cu urechi de pisică roase la colțuri și cu mâinile în șolduri. Triunghiurile gri și ascuțite îi dădeau o alură de elf mai pronunțată ca de obicei. Dintr-un motiv numai de ea știut, Lulu credea că devenea invizibilă, odată ce-și punea bentița. Mieună.

    Jolene se încruntă exagerat și privi în jur.

    – O, nu! Ce s-a întâmplat cu Lucy Lou a mea? Unde-a dispărut?

    Se puse la mintea copilei, căutând asiduu prin cameră, după televizor, în spatele fotoliului îndesat și apoi după ușă.

    – Sunt aici, mama! chicoti Lucy.

    – Aici erai! oftă Jolene. Începusem să mă îngrijorez.

    O luă în brațe și urcă scările cu ea. Dură o eternitate ca Lulu să se spele pe dinți și să-și pună pijamalele. Jolene o așteptă răbdătoare, știind că micuța are porniri independente. Când Lulu isprăvi în sfârșit, Jolene urcă în pat alături de ea, o trase mai aproape și întinse mâna după Regele tuturor sălbăticiunilor². Până să ajungă la sfârșit, Lulu aproape adormi.

    O sărută pe obraz.

    – Noapte bună, pisoi.

    – Noapte bună, mami, murmură Lulu somnoroasă.

    Apoi Jolene păși pe hol spre camera lui Betsy, bătu la ușă și intră.

    Betsy stătea în pat, cu cartea ei de științe sociale în poală. Părul de culoarea porumbului se revărsa în bucle precum pastele fussilli peste brațele subțiri și dezgolite. Într-o bună zi, Betsy avea să-și prețuiască tenul de porțelan, părul blond și ochii căprui. Dar nu acum, când se purta părul drept și coșurile-i devastaseră tenul.

    Jolene se așeză pe marginea patului.

    – Ai putea să fii mai drăguță cu sora ta.

    – E insuportabilă.

    – Și tu ești la fel.

    Jolene observă cum Betsy făcu ochii mari și-i zâmbi cu blândețe.

    – E valabil și pentru mine. Așa e-n orice familie. Dar oricum, știu că nu despre asta-i vorba.

    – Știi?

    – Am văzut cum s-au purtat cu tine Sierra și Zoe, de dimineață.

    – Mereu mă spionezi, spuse cu o voce frântă.

    – Te-am urmărit până să intri în școală. Nu e chiar spionat. Voi trei erați cele mai bune prietene anul trecut. Ce s-a întâmplat?

    – Nimic, răspunse fata cu încăpățânare, mușcându-și buzele și ascunzând aparatul dentar.

    – Știi, te pot ajuta. Am avut și eu doisprezece ani, odată.

    Betsy se uită la ea ca la o nebună. O privire cu care Jolene începuse să se obișnuiască, de anul trecut încoace.

    – Mă îndoiesc.

    – Poate ar fi mai bine să ieși cu Seth după școală. Mai ții minte cât de bine vă distrați împreună?

    – Seth e un ciudat. Toată lumea zice asta.

    – Elisabeth Andrea, să nu îndrăznești să fii rea! Seth Flynn nu e un ciudat. E fiul celei mai bune prietene ale mele. Și ce dacă are păr lung și e mai retras? E amicul tău. Ai face bine să ții minte asta. E posibil să ai nevoie de el într-o zi.

    – Cum zici tu.

    Jolene oftă. Mai văzuse filmul ăsta. Indiferent ce ar fi întrebat-o, Beth nu mai spunea nimic. „Cum zici tu însemna „gata.

    – Bine. Se aplecă spre Betsy și o sărută pe frunte. Te iubesc până la lună și înapoi.

    Vorbele acestea deveniseră un fel de slogan în familie, cu toată iubirea distilată într-o singură propoziție. Hai, Bets, răspunde-mi și tu.

    Jolene așteptă mai mult decât își propusese și se supără pe sine că nutrise așa speranțe. Din nou. Să fii mama unei adolescente însemna să treci printr-o serie de dezamăgiri care usturau mai ceva ca o tăietură făcută de o coală de hârtie.

    – Bine, conchise și se ridică.

    – Cum se face că tata n-a ajuns încă? E ziua ta.

    – Vine curând. Știi și tu câtă treabă are.

    – Și o să urce și până la mine, să-mi zică noapte bună?

    – Cum să nu.

    Betsy încuviință din cap și se întoarse la citit. Când Jolene ajunse la ușă, îi zise:

    – La mulți ani, mama!

    Jolene zâmbi.

    – Mersi, Betsy. Să știi că-mi place tare mult jurnalul de la tine. E pur și simplu perfect.

    Betsy zâmbi cu adevărat.

    Jolene merse jos în bucătărie și puse ultimele vase în chiuvetă. În oala de pe aragaz fierbeau încet coaste de vită în vin roșu, cu usturoi și cimbru, împrăștiind o aromă delicioasă în toată casa. Fetelor nu le plăcuse, însă era mâncarea preferată a lui Michael.

    Își înveli umerii cu o pătură moale și roz, își turnă un pahar cu apă minerală și ieși. Se așeză pe unu scaun de nuiele ponosit, își întinse picioarele pe masa de cafea decolorată de soare și privi spre peisajul familiar.

    Acasă.

    Totul începuse când îl întâlnise pe Michael.

    Își amintea cât se poate de limpede.

    La patru zile după moartea părinților, așteptase să vină cineva în ajutor. Poliția, avocații, profesorii. Nu-i luase mult să înțeleagă că și după moartea părinților, ca și atunci când trăiau, tot pe cont propriu era nevoită să trăiască. Într-o miercuri dimineață cu ninsoare, se trezise devreme, ignorând frigul care trecea prin pereții subțiri din dormitor, și se îmbrăcase în cele mai bune haine – o fustă de lână în carouri, un pulover Shetland, ciorapi peste genunchi și mocasini din piele. O bentiță lată albastră îi ținea părul ca să nu-i intre în ochi.

    Luase cu ea ultimii bani câștigați din babysitting și pornise spre centrul orașului Seattle. La biroul de asistență juridică îl întâlnise pe Michael.

    Trăsăturile lui frumoase de brunet și zâmbetul cuceritor o fermecaseră pe loc. Îl urmase într-un birou micuț și ponosit și-i povestise situația ei:

    – Am șaptesprezece ani, fac

    Îți este utilă previzualizarea?
    Pagina 1 din 1