Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Descoperiți milioane de cărți electronice, cărți audio și multe altele cu o perioadă de probă gratuită

De la $11.99/lună după perioada de încercare. Anulați oricând.

Povestea lui Harap-Alb - Rezumat
Povestea lui Harap-Alb - Rezumat
Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

NELIMITAT

Cărți electronice49 pagini40 minute

Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

Evaluare: 4.5 din 5 stele

4.5/5

()

Citiți previzualizarea

Informații despre cartea electronică

Studiezi sau citești Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă? Rezumatele Scribd sunt unealta perfectă pentru a înțelege și aprecia operele clasice din literatura română. În acest ebook vei găsi:

  • O prezentare generală a acțiunii
  • Rezumate și analize pentru fiecare parte
  • Comentarii pentru personajele principale
  • Explicații ale temelor, motivelor și simbolurilor importante 

Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă este un basm cult ce urmărește lupta dintre forțele binelui și forțele răului, dar și procesul de maturizare al personajului principal. În mod atipic, Harap-Alb nu are abilități supraomenești, însă dă dovadă de milă și de bunătate față de semenii lui, ceea ce îl ajută să construiască relații cu aceștia. Pe parcursul călătoriilor până la curțile celor doi împărați, împăratul Verde și împăratul Roș, Harap-Alb evoluează, fiind supus mai multor probe. Pe drum, se întâlnește atât cu reprezentanți ai forțelor binelui (calul, Sfânta Duminică, furnicile, albinele, sau cei cinci uriași), cât și cu reprezentanți ai forțelor răului (Spânul și împăratul Roș), ambele clase de personaje fiind necesare dezvoltării lui. Deși se simte adesea copleșit de situațiile în care se află, Harap-Alb are succes pentru că primește ajutor din partea celor care îl însoțesc. Deznodământul basmului este unul fericit: eroul devine împărat și se căsătorește cu fata pe care o iubește, iar recompensa tuturor greutăților îndurate nu este doar de natură materială – moștenirea împărăției, ci și de natură spirituală – liniștea propriului cămin.

LimbăRomână
EditorScribd
Data lansării8 nov. 2022
ISBN9781094453323

Citiți mai multe din Scribd

Legat de Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

Cărți electronice asociate

Note de carte pentru dvs.

Vedeți mai mult

Recenzii pentru Povestea lui Harap-Alb - Rezumat

Evaluare: 4.333333333333333 din 5 stele
4.5/5

3 evaluări0 recenzii

Ce părere aveți?

Apăsați pentru evaluare

Recenzia trebuie să aibă cel puțin 10 cuvinte

    Previzualizare carte

    Povestea lui Harap-Alb - Rezumat - Scribd

    Povestea lui Harap-Alb – Rezumat

    Povestea lui Harap-Alb – Rezumat

    Ion Creangă

    Scribd

    Drepturi de autor © 2022 Scribd, Inc.

    Toate drepturile rezervate

    Design de copertă de Mimbre Design

    ISBN: 9781094453323

    Prima ediție ebook: Noiembrie 2022

    Scribd, Inc.

    San Francisco, California

    Scribd.com

    Pentru mai multe detalii, accesați www.scribd.com și urmăriți @Scribd pe Twitter, Facebook, și Instagram

    Cuprins

    Introducere

    Prezentare generală

    Listă de personaje

    Analiza personajelor principale

    Rezumate pe părți și analize

    Partea întâi: proba podului

    Partea a doua: întâlnirea cu omul spân

    Partea a treia: la curtea împăratului Verde

    Partea a patra: la curtea împăratului Roș

    Partea a cincea: drumul înapoi la curtea împăratului Verde

    Teme, motive, simboluri

    Introducere

    Rezumatul pe care sunteți pe cale să îl citiți are rolul de a vă familiariza cu și de a vă ajuta să apreciați o operă importantă din literatura română clasică. Ideile transmise aici aparțin aparțin Scribd, iar noi vă încurajăm să citiți textul original pentru a vă dezvolta și aprofunda cunoștințele.

    Știm și că acest rezumat ar putea fi o resursă valoroasă pentru elevi și profesori. Dacă vă doriți să folosiți concepte sau fragmente din cadrul său, vă rugăm să citați Scribd într-un mod corespunzător.

    Nu uitați să accesați și versiunea audio a acestui rezumat, precum și alte rezumate ebook pe ro.scribd.com. Vă mulțumim pentru atenție!

    Prezentare generală

    Povestea lui Harap-Alb de Ion Creangă este un basm cult (are un autor cunoscut) care urmărește atât lupta dintre forțele binelui și forțele răului, cât și procesul de maturizare a personajului principal.

    Textul respectă convențiile basmului, pornind de la o situație inițială întâlnită des în cadrul acestei specii literare: Verde-împărat este bătrân și se simte slăbit, așa că are nevoie ca altcineva să îi ia locul pe tron. Fratele său, un crai aflat în partea opusă a lumii, are trei feciori, iar aceștia încearcă, pe rând, să plece la curtea lui Verde-împărat. Fiul cel mai mare pornește primul, însă nu reușește să treacă podul care desparte împărăția craiului de lumea necunoscută. La capătul acestui pod se sperie de un urs și se întoarce acasă, deși ursul era chiar craiul, deghizat. Fiul mijlociu repetă experiența fratelui său mai mare, iar acest lucru îl dezamăgește pe tatăl lor, care le spune tuturor fiilor săi că s-au născut degeaba într-o familie nobilă, dacă nu sunt vrednici de această onoare. Mezinul, afectat de aceste vorbe, merge să se gândească la ce are de făcut, însă este abordat de o bătrână, care îi cere să îi fie milă de ea și să o ajute cu bani. După ce o ajută, femeia îi spune ce are de făcut pentru a putea pleca la drum: trebuie să îi ceară tatălui său hainele, armele și calul cu care a fost el mire. Mai apoi, femeia dispare. Mezinul urmează indicațiile și reușește să treacă de pod și de tatăl său, deghizat în urs. Craiul îi spune că fusese sfătuit bine, iar înainte de plecare îi spune fiului său să se ferească de omul roș și de omul spân, lăsându-l apoi să-și urmeze drumul.

    Ajuns într-o pădure, mezinul se întâlnește de două ori cu Spânul, îmbrăcat de fiecare dată altfel, și având de fiecare dată un discurs diferit, însă îi refuză ajutorul, gândindu-se la sfatul tatălui său. A treia oară, însă, acesta se rătăcește, iar când Spânul apare din nou, îmbrăcat în alte haine, nu are de ales și

    Îți este utilă previzualizarea?
    Pagina 1 din 1