Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Multiculturalismul este o politică și practică culturală dezvoltată în Occident în ultimii 30 de ani[1], care se referă la comunitățile care conțin mai multe culturi.

Multiculturalism suedez. Biserica Katarina lângă o moschee

Multiculturalismul ca teorie politică reprezintă prezență pe teritoriul unui stat a mai mult de o comunitate culturală (etnică, națională, religioasă) care dorește să-și protejeze identitatea, valorile și practicile pe care le împărtășesc membrii săi[2].

Punctul de plecare al tuturor reflecțiilor contemporane asupra multiculturalismului trimite la ideea că identitatea fiecăruia se definește mai degrabă pornind de la apartenențele culturale multiple ale individului, decât de la însăși individualitatea sa - proprie unei concepții universaliste despre om[3].

Critică

modificare
„Abordarea multiculturală în privința integrării imigranților a eșuat complet.”

[4][5].

„Trebuie să ne asigurăm că imigranții învață să vorbească limba engleză și că toate școlile predau copiilor elementele unei culturi și a unui program comun. Musulmanii britanici trebuie sa adopte valorile principale de libertate și egalitate.”

[6][7]

  1. ^ Multiculturalismul(I). Ioanavrame's Blog. Accesat la 16 iulie 2013.
  2. ^ Ce este multiculturalismul?. Eugen Huzum. Accesat la 16 iulie 2013.
  3. ^ Laurent, Bouvet (). Comunitarismul. Mituri și realități. Universul Juridic București, Universitaria Craiova. p. 56-57. 
  4. ^ Germania și Eșecul Multiculturalismului. Accesat la 16 iulie 2013.
  5. ^ Angela Merkel: „Multiculturalismul a eșuat în Germania”. Accesat la 16 iulie 2013.
  6. ^ După Merkel, și David Cameron anunță că multiculturalismul a eșuat Arhivat în , la Wayback Machine.. Accesat la 16 iulie 2013.
  7. ^ Premierul David Cameron: Statul multicultural a eșuat. Musulmanii britanici trebuie să adopte valorile noastre. Accesat la 16 iulie 2013.
  8. ^ Multiculturalismul, "un eșec în Europa". Accesat la 16 iulie 2013.