Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Demolarea Constructiilor Folosind Explozivi

Descărcați ca doc, pdf sau txt
Descărcați ca doc, pdf sau txt
Sunteți pe pagina 1din 5

Demolarea constructiilor folosind explozivi

In procesul de dezvoltare si modernizare a asezamintelor urbane si rurale apare, necesitetea daramarii unor immobile isolate, grupari de immobile sau chiar cartiere intregi. Cel mai adesea, daramarile sunt necesare pentru inlocuirea cladirilor vechi, lipsite de confort si ocupnad suprafete intinse, cu blocuri inalte, care, pe langa confort superior, permit o utilizare mai buna a terenului si dau posibilitatea crearii unui peisaj urbanistic adecvat epocii contemporane. In anumite situatii izolaten trebuie daramate chiar cladiri in stare buna si relativ mari, atunci cand cerintele majore de sistematizare o impun (de exemplu, crearea unui mare bulevard sau amenajarea unei intersectii mari.) Modul de daramare a cladirilor depinde atat de tipul structurii de rezistenta cat si de numarul cladirilor ce se darama. Cand numarul este mare se organizeaza adevarate santiere de demolare, in cadrul carora se pot folosi metode de lucru bazate pe aspectul de masa al operatiilor. Cand se demoleaza imobile izolate, in imediata vecinatate a altora care sunt la momentul respectiv locuite, metodele folosite vor trebui sa tina seama de elementele specifice ale fiecarui caz in parte. Majoritatea cladirilor ce se darama sunt din categoria celor cu confort necorespunzator si in stare avansata de degradare. Din aceasta categorie fac parte, in special, cladirile cu un singur nivel sau cu doua si mai rar cele cu trei sau mai multe niveluri sau constructii industriale. Exista in principal cinci tipuri de demolari : - demolarea manuala(de sus in jos); - demolarea mecanica(de sus in jos); - demolarea hidraulica( cu concasoare cu brate lungi); - demolarea cu macara cu bila de otel; - demolarea cu ajutorul explozivilor. Orice situatie si obiect supus demolarii este unic si astfel fiecare modalitate de demolare are conditiile si trasaturile sale specifice de la caz la caz. Fiecare metoda include detalierea tuturor procedurilor si un proiect alcatuit si proiectat dupa specificul cerintelor. In general, demolarea ar trebui sa fie efectuata in ordinea inverse de constructie, in masura posibilitatii.

Metoda demolarii cu ajutorul explozivilor


Principiul de baza al imploziei este ca elementele structurale care preiau incarcarile proprii ale cladirii sunt demolate si astfel cladirea la randul sau, slabeste pentru a se prabusi in interiorul sau si nu influenteaza la structurile adiacente. Principalele etape ale acestei metode de demolare sunt: 1. Obtinerea de catre beneficiar a avizelor pentru demolare sintetizate in Autorizatia de desfiintare a constructiei 2. Elaborarea proiectului general de dezafectare a constructiei care se refera inclusiv la evacuarea materialului dezmembrat precum si la toate masurile organizatorice si de conducere de ordin general.

3. Pregatirea constructiei in vederea demolarii . activitatile de pregatire difera in functie de procedeul de demolare preconizat a fii adoptat (demolare secventiala cu dezmembrarea structurii in ordine de sus in jos ori demolare prin prabusirea constructiei). In unele situatii, in aceasta faza se executa obligatoriu: - deconectarea totala a cladirii de la retelele de diverse utilitati ( instalatii) si dezechiparea ei de toate elementele care pot fi recuperate; - perforarea gaurilor de mina in care vor fi introduse incarcaturile de explziv conform proiectului tehnic de demolare. - Demolarea peretilor neportanti de la parterul constructiei ( numai in cazul cladirilor care au structura de rezistenta pe stapi sau cadre si numai atunci cand prin expertiza tehnica a cladirii afecteaza securitatea lucrarilor care pregatesc demolarea). 4. Pregatirea constructiilor (instalatiilor) invecinate care trebuie protejate in raport cu cladirea supusa demolarii. Este vorba de cladiri sau parti ale acestora la care efectele secundare ale exploziilor si efectele provocate de impactul cu solul a cladirii ce se prabuseste depasesc limitele admisibile mentionate in proiectul de demolare. 5. Executia propriu-zisa a lucrarilor de demolare. 6. Aceasta faza presupune incarcarea gaurilor de mina cu explozivi si burarea lor, realizarea retelei de initiere e exploziei , declansarea exploziei. Lucrarile se desfasoara in conditiile in care toate masurile de siguranta, paza si dirijare a circulatiei au fost luate. 7. Evacuarea materialelor dislocate din amplasamentul constructiei care a fost demolata. In aceasta etapa se face o eventuala maruntire secundara a elementelor constrctive rezlutate din demolari, actiune care de cele mai multe ori se face tot prin lucrari de perforare-impuscare.

Avantaje si dezavantaje
Demolarea prin lucrari de impuscare a cladirilor si a partilor de cladire , se inscrie in randul activitatilor avantajoase din punct de vedere economic, a celor mai putin poluante si totodata interesante din punct de vedere profesional. In principiu, in functie de necesitati, trebuie demolate partial sau in intregime constructii civile sau industriale, iar in unele cazuri trebuie distruse numai anumite elemente constructive din zidarie, beton sau beton armat. Datorita consumului redus de timp si forta de munca precum si cheltuielilor reduse, demolarea prin lucrari de impuscare a devenit cea mai competitiva, asigurand in acelasi timp si un grad ridicat de securitate. Introducerea tehnicii impuscarii in acest domeniu a devenit in ultimul timp tot mai des aplicata si in acelasi timp mai complicata. Desimea constructiilor, mentinerea in functiune a procesului de productie, mentinerea deschisa a circulatiei imediat dupa impuscare, protejarea seisimica a zonei invecinate, sunt doar cateva exemple de probleme si situatii ce se pun in domeniul impuscarilor de demolare. Pentru efectuarea fiecarei impuscari , se intocmeste un proiect tehnic de impuscare, care pe langa solutia propriu-zisa va cuprinde si masurile de siguranta si in special de protejare a mediului inconjurator. Fiecare constructie creeaza un caz special aparte, calculul paramatrilor de impuscare adaptandu-se fiecarei situatii. Datorita faptului ca in majoritatea cazurilor se lucreaza in zone locuite, trebuie acordata o atentie deosebita prevenirii accidentelor din randurile populatiei civile.

Realizarea unui numar mare de lucrari de demolare cu ajutorul explozivilor, caracterizate printr-un grad ridicat de dificultate, au aratat ca folosirea tehnicii de impuscare constituie o alternativa sigura si de cele mai multe ori cea mai adecvata din punct de vedere al eficientei si securitatii.

Comparativ cu procedeele clasice de demolare, utilizarea lucrarilor de impuscare ofera din punct de vedere al pericolelor, protectiei mediului si muncii, urmatoarele avantaje: 1. blocarea pe o perioada scurta de timp a unor portiuni invecinate si zone de circulatie perioade de timp limitate doar la durata executarii effective a lucrarilor de impuscare comparativ cu restrictiile de obicei indelungate de folosire a acestor spatii si zone, la demolarile prin mijloace clasice; 2. indepartarea rapida a starii de pericol, in special acolo unde cladirile se afla intr-o faza avansata de deteriorare; 3. consum redus de forta de munca; 4. cheltuieli reduse ; 5. evitarea lucrului la inaltime pe perioade mari de timp; 6. evitarea producerii pe o perioada indelungata de praf, zgomot, trepidatii; 7. valorificarea mai buna a materialelor rezultate din demolare. Dezavantajele folosirii explozivilor Unele dintre acestea pot fi rezolvate prin : 1. Protejarea seismica a cladirilor invecinate; 2. continuarea traficului imediat dupa impuscare; 3. mentinerea in functie a procesului de productie pe timpul de demolarii. Altele cum ar fii afectarea factorilor de mediu si a biodiversitatii, daune aduse ecosistemelor sunt de cele mai multe ori ireversibile. Alegerea solutiei de demolare este conditionata de starea fizica a constructiei, de existenta unor obiective aflate in vecinatatea constructiei de demolat, de eventualele efecte ale demolarii asupra acestor obiective. Procedeul de demolare ales trebuie sa indeplineasca urmatoarele cerinte: - dirijarea directiei caderii pentru a proteja constructiile aflate in apropiere; - distrugerea integritatii constuctiei in asa fel ca elementele dezmembrate sa poate fii transportabile, respective incarcate cu mijloace mecanice; - asigurarea protectiei constuctiilor din apropierea obiectivului demolat, contra actiunii seismice, a undei de soc si a aruncarii de bucati de beton sub efectul exploziei. Dimensionarea parametrilor de impuscare si stabilirea conceptiei de demolare a fiecarui obiectiv in parte se face tinand cont de cerintele tehnice si de securitate mai sus mentionate precum si de experienta si practica dobandita la realizarea a zeci de astfel de activitatii finalizate cu succes.

Pentru obiectivele cu un regim de inaltime mai mare de 30 m si pentru cele cu o anvergura foarte mare, metoda de demolare propusa este de demolare prin explozii controlate. Aceasta metoda reduce timpul de executie si implica, de cele mai multe ori, costuri mai reduse de executie. Demolarea prin explozii controlate a cladirilor industriale sau civile cu grad mare de dificultate, dispuse in apropierea unor instalatii in functiune sau cladiri administrative cu activitate intensa, trebuie sa tina cont de structura de rezistenta puternica, ce are stalpi si grinzi cu sectiune mare si plansee puternice pentru sustinerea instalatiilor si utilajelor. Demolarea cladirilor prin explozii controlate are ca si componenta esentiala, initializarea prabusirii intregului ansamblului sau a unei parti bine definite, pe un perimetru restrans, liber de sarcini. Incarcaturile de exploziv vor provoca doar efectul mecanic de rupere a materialului constructiei si dirijarea prabusirii cladirii pe directia stabilita. Pe timpul activitatilor de demolare cu exploziv a cladirilor industriale sau civile efectul seismic este sub limitele maxime admise, acesta fiind monitorizat de societati specializate, prin instalarea de statii seismice si inregistrarea valorilor vibratiilor la sol. Tehnica demolarii prin explozii controlate se poate aplica si in cazul podurilor rutiere sau CF a caror structura de rezistenta a fost grav afectata de calamitati naturale. Pentru realizarea lucrarilor de demolare prin explozii controlate societatile care efectueaza acest tip de lucrari trebuie sa aiba autorizatie de la ITM Bucuresti si D.G.P.M.P. Lucrarile de demolare cu exploziv se executa pe baza unor proiecte avizate, cu respectarea prevederilor legii 126/1995 cu modificarile si completarile ulterioare si a actelor normative care reglementeaza dezafectarea constructiilor si protectia mediului.

S-ar putea să vă placă și