Portugalia
Portugalia
Portugalia
Portugalia sau Republica Portughez este o ar situat n extrema sud-vestic a Europei, din Peninsula Iberic, avnd grani cu Oceanul Atlantic n vest i n sud, i cu Spania n nord i n est. Portugalia cu graniele aproape stabilite n secolul al XIIIlea, este una dintre cele mai vechi naiuni din Europa.
Republica Portughez Forma de guvernamant: republica Suprafata: 92.391 km Populatia: 10,605,870 locuitori Limba oficiala: portughez Religie: 84% romano-catolici Capitala: Lisabona Moneda: euro Ziua independenei: 24 iunie 1128 Fus orar: UTC +1 Domeniu Internet: .pt Prefix telefonic: ++351
Relieful
Portugalia continental este mprit n dou de rul ei principal, Tagus (Tejo). Alte ruri importante sunt: Douro, Minho i Guadiana. Ca i rul Tagus, toate izvorsc din Spania. n nord, relieful este format din muni. Cel mai nalt punct al Portugaliei se afl n partea insular: Mount Pico (2.351 m), n Azore.
Clima
Climatul este considerat a fi oceanic n nord i mediteranean n sud. Portugalia este una dintre cele mai calde ri din Europa, temperatura medie anual situndu-se n jur de 13 grade C n nord i 18 grade C n sud. Arhipelagurile Atlantice Madeira i Azores au o medie de temperatur mai sczut. n general, primvara i vara este nsorit, n vreme ce toamna i iarna este ploios i vntos.
Economia
Economia Portugaliei a devenit o economie diversificat i n continu cretere, bazat pe servicii, de la aderarea la Uniunea European, n 1986. n ultima decad, guverne succesive au privatizat multe firme controlate de stat i au liberalizat zone cheie ale economiei, incluznd sectoarele financiar i telecomunicaii. ara a ntrunit criteriile pentru Uniunea Monetar European (EMU) n 1998 i a nceput s foloseasc noua sa moned, euro, pe 1 ianuarie 2002, mpreun cu alte 11 state membre ale U.E.
Politica
n anii ce au urmat loviturii de stat, Portugalia a ndeprtat progresiv instituiile nedemocratice i s-a stabilizat ca o democraie constituional. Cele patru mari organe politice portugheze sunt preedinia, primul ministru i Consiliul de Minitri (guvernul),Parlamentul i puterea judiciar. Preedintele, ales pentru un mandat de 5 ani, n mod direct, prin vot direct, de asemenea comandant ef al forelor armatei. Puterile prezideniale includ alegerea primului ministru i a Consiliului de Minitri, n care preedintele trebuie s fie ghidat de rezultatele alegerilor. Consiliul de Stat, un organ prezidenial de supraveghere, este compus din ase ofieri civili seniori, orice fost preedinte ales ncepnd cu 1976, cinci membri alei de ctre Ansamblu, i cinci alei de ctre preedinte.
Istorie
Dup perioada ei de glorie mondial din secolele XV-XVI, Portugalia a pierdut mult din bunstarea sa prin distrugereaLisabonei ntr-un cutremur din anul 1755, ocuparea sa n timpulRzboaielor Napoleonice i prin pierderea coloniei sale braziliene n 1822. O revoluie din 1910 a distrus monarhia portughez, iniiind o perioad de republicanism haotic (Prima Republic); n 1926 un coup d'etat naionalist militar a nceput o perioad de cinci decade de fascism.
n 1974, o revoluie militar de stnga a instalat un guvern care a instituit o serie de reforme democratice. Anul urmtor, Portugalia a declarat independena coloniilor sale din Africa: Mozambic, Angola, GuineaBissau, Capul Verde i So Tom i Prncipe) i i-a pierdut colonia Timorul de Est din Asia din cauza unei invazii indoneziene. Portugalia nsi a intrat n Uniunea European n 1986, pierznd o alt dependen asiatic, Macau, redruit unei suveraniti chineze n decembrie 1999.
Turismul
Portugalia este trmul unde ai infinite posibiliti de a te relaxa ntr-una din multele staiuni de odihn sau de a hoinri prin cartierele medievale din orae precum Lisabona, Porto, Braga sau Coimbra. Cnd vine vorba de vacane sportive, Portugalia este una dintre primele destinaii pentru golf din Europa, dar i pentru alte competiii precum cele de pescuit, clrit i surfing. Alte experiene pe care nu trebuie s le ratezi sunt trgurile, unde tradiia i muzica popular s-a pstrat de secole, vinurile porto sau cinele cu produse din pete, ce fac din Portugalia o ar care te mbie s o descoperi.
Manastirea Jeronimo
Manastirea Jeronimo Lisabona este trecuta pe lista Patrimoniului Universal UNESCO si este locul de odihna vesnica al lui Vasco da Gama. Manastirea Jeronimo este cel mai impresionant simbol al puterii si bogatiei Portugaliei in perioada marilor descoperiri geografice.
intrarea in portul Lisabona, Turnul Belem a fost punctul de plecare al multor expeditii iar pentru navigatori era ultimul lucru pe care-l vedeau de pe pamantul tarii mama pana la intoarcerea de pe mare. Turnul Belem este un monument inchinat Portugaliei din perioada epocii marilor descoperiri, fiind deseori folosit drept simbol al tarii. UNESCO a trecut Turnul Belem pe lista monumentelor ce fac parte din patrimoniul universal.
Oceanarium Lisabona Oceanarium din Lisabona este unul dintre cele mai mari
aquariumuri din lume. Proiectat de arhitectul american Peter Chermeyeff, Oceanarium a fost consturit chiar pe raul Tejo iar pentru a ajunge la el trebuie traversata o pasarela pietonala. Aici se gasesc peste 25000 de pesti, pasari si mamifere marine.
Castelo de Sao Jorge Castelul poate fi vazut din aproape orice punct al
Lisabonei si este unul dintre obiectivele turistice majore. Cele mai vechi parti ale sale dateaza inca din secolul al VI-lea cand a fost fortificat de romani, vizigoti si mauri.
Palatul Ajuda Desi constructia acestui palat nu a fost finalizata conform planului
din cauza exilarii familiei regale in Brazilia, cauzata de invazia armatelor lui Napoleon, este totusi una dintre cele mai frumoase cladiri romantice din Europa. Interiorul este bogat decorat cu mobila, tapiterii, statui si arta decorativa extravaganta.
Statiuni celebre
Estoril: Situata in extrema vestica a Europei, Estroil este o combinatie de
deal si litoral, cu o clima excelenta, considerata cea mai buna din Europa, cu un peisaj unic si vestigii culturale valoroase a atras vizitatori de secole. Ospitalitatea binecunoscuta, hotelurile luxoase, posibilitatile variate de practicare a sportului, centre comerciale, casinouri, restaurante si baruri, toate ofera relaxare si buna dispozitie pentru orice gen de turist.
Arhipelaguri
Madeira, cu capitala la Funchal, este un grup de insule portugheze din
nordul oceanului Atlantic. Consta in dou insule locuite (Madeira i Porto Santo) i trei insule nelocuite. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta african i la 860 km de Lisabona, capitala Portugaliei.
mijlocul Oceanului Atlantic, la aproximativ 1.500 km de Lisabona i 3.900 km de coasta de est a Americii de Nord. Originea vulcanic a insulelor este relevat de conurile i craterele vulcanice de pe insule. Pico, un vulcan ce se nal 2.351 metri pe insula cu acelai nume, are cea mai mare altitudine din Azore.
Cultura
Lisabona este un oras pitoresc, situat la extremitatea vestica a continentului european, la gura de varsare a raului Tagus in Oceanul Atlantic. Este inima civilizatiei portugheze inca din anul 1260, cand a devenit capitala tarii.
Lus de Cames
Lus Vaz de Cames (n. 1524 - d. 10 iunie 1580) este poetul naional al
Portugaliei i unul dintre clasicii literaturii universale. Este autorul eposului Luisiadelor(1572). Miestria versurilor sale a fost comparat cu cea a lui Homer, Vergilius i Dante.
Lusadas(Lusiadele) (1572). Este o oper epic de mari proporii, influenat deOdiseea, ce relateaz descoperirile i cuceririle portugheze (lusitanice).
...Viaa mea cu anii trece, trece. Se schimb vara vieii mele-n toamn! Mi-i mndrul geniu tot mai sterp, mai rece. Cci numai vitregia-mi este doamn! Scrbia spre uitare m petrece i spre-apa somnului de veci mndeamn; O, muz, doar acum m-ajut iar n slav s-mi nal iubita ar!
Muzica Fado
Fado (cuvnt tradus n mod obinuit ca destin sau soart, conform
cuvntului din latin fatum) este numele unui gen muzical interpretativ i melodic care a originat n Lisabona nceputului secolului al 19-lea.
Unii admiratori ai genului pretind c originile fado-ului reprezint o combinare a ritmurilor sclavilor africani i a muzicii tradiionale portugheze, cu accente inflexionare minore, dar sesizabile, datorate muzicii arabe a maurilor, respectiv a genului muzical brazilian modinha.
Bibliografie