Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Dan Faur: Diferență între versiuni

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Conținut șters Conținut adăugat
m Robot. Înlocuire automată de text (-{{Informații bibliotecare +{{Control de autoritate)
 
(Nu s-au afișat 4 versiuni intermediare efectuate de alți 4 utilizatori)
Linia 1: Linia 1:
{{Infocaseta Scriitor}}
'''Dan Faur''' (n. 20 ianuarie [[1911]], [[Calafat]] - m. 22 mai [[1961]], [[București]]) este un scriitor român avangardist. A publicat în revistele [[unu]] și [[Contimporanul]].
'''Dan Faur''', pseudonim al lui '''Avram Alfred Fechner''', ({{date biografice}}) a fost un scriitor român avangardist. A publicat în revistele ''[[unu (revistă)|unu]]'' și ''[[Contimporanul]]''.


A debutat editorial în 1930 cu volumul ''Bust'', publicat de [[editura unu]] și care avea o copertă și un portret de [[Jules Perahim]]. În anii 1930 a lucrat la un roman neterminat intitulat ''Oameni provizorii''. Capitolul „Munci și socoteli” din acest roman a fost citit la cenaclul Sburătorul pe 22 septembrie 1935. Amfitrionul Sburătorului, [[Eugen Lovinescu]], a notat: „Faur, revelație, talent: rom. Oameni provizorii. Un talent nou”. Fragmentul a fost publicat în revista ''[[Viața Romînească]]'' (anul XXVII, nr. 11-12, pp. 18-20). În 2006 Simion Faur a publicat un alt fragment intitulat „Când înfloresc rapițele” în revista ''[[România literară]]'' (nr. 38/2006).
În [[1930]] îi apare la [[editura unu]] volumul ''Bust'', ce beneficiază de o copertă și un portret de [[Jules Perahim]].


==Note==
Mai lucrează în anii '30 la un roman neterminat, intitulat "Oameni provizorii". Capitolul "Munci și socoteli" din acest roman a fost citit la cenaclul Sburătorul (pe 22 septembrie [[1935]]). Amfitrionul Sburătorului, Eugen Lovinescu, va nota: "Faur, revelație, talent: rom. Oameni provizorii. Un talent nou". Fragmentul este publicat în revista "Viața românească" (an XXVII, nr. 11-12, p. 18-20). În [[2006]], Simion Faur publică un alt fragment din carte în "România literară" (nr. 38/[[2006]]), "Când înfloresc rapițele".
<references />


{{ciot-scriitor-ro}}
{{ciot-scriitor-ro}}

{{Control de autoritate}}
{{DEFAULTSORT:Faur, Dan}}
{{DEFAULTSORT:Faur, Dan}}
[[Categorie:Nașteri în 1911]]
[[Categorie:Decese în 1961]]
[[Categorie:Poeți români din secolul al XX-lea]]
[[Categorie:Poeți români din secolul al XX-lea]]
[[Categorie:Scriitori români din secolul al XX-lea]]
[[Categorie:Scriitori români din secolul al XX-lea]]

Versiunea curentă din 18 martie 2023 16:04

Dan Faur
Date personale
Nume la naștereAvram-Alfred Fechner Modificați la Wikidata
Născut Modificați la Wikidata
Calafat, Dolj, România Modificați la Wikidata
Decedat (50 de ani) Modificați la Wikidata
București, România Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
traducător Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
PseudonimConstantin Adrian, Mihai Axente, Nicolae Ganea, Ștefan Naum, Mircea Văraru[1]  Modificați la Wikidata
Partid politicPartidul Comunist Român[1]  Modificați la Wikidata
StudiiUniversitatea din București[1]
Specie literarărealism socialist[1], Avangardă[1]  Modificați la Wikidata

Dan Faur, pseudonim al lui Avram Alfred Fechner, (n. , Calafat, Dolj, România – d. , București, România) a fost un scriitor român avangardist. A publicat în revistele unu și Contimporanul.

A debutat editorial în 1930 cu volumul Bust, publicat de editura unu și care avea o copertă și un portret de Jules Perahim. În anii 1930 a lucrat la un roman neterminat intitulat Oameni provizorii. Capitolul „Munci și socoteli” din acest roman a fost citit la cenaclul Sburătorul pe 22 septembrie 1935. Amfitrionul Sburătorului, Eugen Lovinescu, a notat: „Faur, revelație, talent: rom. Oameni provizorii. Un talent nou”. Fragmentul a fost publicat în revista Viața Romînească (anul XXVII, nr. 11-12, pp. 18-20). În 2006 Simion Faur a publicat un alt fragment intitulat „Când înfloresc rapițele” în revista România literară (nr. 38/2006).