Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Sari la conținut

Julius Goldstein

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Versiunea pentru tipărire nu mai este suportată și poate avea erori de randare. Vă rugăm să vă actualizați bookmarkurile browserului și să folosiți funcția implicită de tipărire a browserului.
Julius Goldstein
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Hamburg, Imperiul German[2] Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Darmstadt, Republica de la Weimar[3] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuMargarete Goldstein[*][[Margarete Goldstein |​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Germania Modificați la Wikidata
Ocupațiefilozof
politolog[*]
publicist
cadru didactic universitar[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBerlin[4]
Jena[4]
Londra Mare[4]
Darmstadt[4] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană Modificați la Wikidata
Activitate
OrganizațieTechnische Universität Darmstadt[*][[Technische Universität Darmstadt (German university (1877-))|​]]  Modificați la Wikidata

Julius Goldstein (n. , Hamburg, Imperiul German – d. , Darmstadt, Republica de la Weimar) a fost un sociolog (specializat în sociologia tehnicii), om de cultură și filosof german de origine evreiască.

Biografie

Goldstein provenea dintr-o familie de negustori evrei care s-a mutat de la Danzig către Hamburg. El a frecventat un gimnaziu real din Hamburg, unde a obținut în 1893 diploma de bacalaureat. Goldstein a studiat filosofia, mai întâi la Berlin și din semestrul de vară al anului 1896 la Universitatea din Jena, Germania, avându-l printre profesori pe Rudolf Eucken (1846-1926). El a obținut doctoratul în 1899 la Jena. Eucken a evaluat teza sa de doctorat ca fiind excepțională. Goldstein a obținut titlul de doctor habilitat în 1902 la Facultatea de istorie și literatură a Universității Tehnice din Darmstadt și a devenit lector de filozofie. În 1909 a primit titlul de profesor, dar conducerea universității a blocat numirea. În Primul Război Mondial a fost ofițer și a luptat în diferite teatre de război. Experiențele trăite în Primul Război Mondial l-au determinat pe Goldstein să fie pacifist.

Pe 1 octombrie 1920 a fost numit din nou profesor, dar conducerea universității s-a opus acestei numiri. Și-a cîștigat traiul ținând conferințe în Germania și în străinătate. În 1923/24, Goldstein a efectuat un turneu de conferințe de șase luni în partea de est a SUA, care a fost finanțat de către Jewish Central Association.

După mai mulți ani de dezbateri, Julius Goldstein a fost numit pe 8 octombrie 1925, la inițiativa lui Wilhelm Leuschner și Julius Reiber, după rezistența acerbă a conducerii Universității Tehnice din Darmstadt ca profesor universitar de filosofie. Numirea sa ca profesor, împotriva voinței conducerii Universității, a determinat un conflict antisemit, în cursul căreia Rudolf Eucken și Ernst Troeltsch au vorbit public în favoarea lui Goldstein.

Julius Goldstein a fost din 1920 redactorul-șef al Darmstädter Zeitung, precum și fondator și director al revistei Der Morgen, care a fost tipărită de editura Philo-Verlag ca o revistă germano-evreiască ce apărea odată la două luni din 1925 până la interzicerea ei de către naziști în 1938.

Julius Goldstein s-a căsătorit pe 19 martie 1907, cu Margarete (Gretel) Neumann (1885-1960), fiica unui comerciant de vin din Mainz. Din această căsătorie s-a născut un fiu, Walter (n. 13 martie 1909), și două fiice, Elsbeth Juda (n. 2 mai 1911 - d. 5 iulie 2014) și Hanna Emmy (n. 16 mai 1912).

După o lungă perioadă de boală Julius Goldstein a murit de cancer pe 25 iunie 1929. El a fost înmormântat în cimitirul evreiesc din Darmstadt-Bessungen.

Lucrări

  • Untersuchungen zum Kulturproblem der Gegenwart, 1899
  • Die empiristische Geschichtsauffassung David Humes, 1903
  • Wandlungen in der Philosophie der Gegenwart, 1911
  • Die Technik, Frankfurt am Main 1912
  • William James: Das pluralistische Universum, Leipzig 1914
  • Rasse und Politik, Leipzig 1921 (4. Auflage 1924)
  • Aus dem Vermächtnis des 19. Jahrhunderts, Berlin 1922
  • Deutsche Volksidee und deutsch-völkische Idee, (2. Auflage) Berlin 1929
  • Die Schule im Dienste der Volksversöhnung und der Völkerverständigung, Darmstadt 1929.

Note

  1. ^ a b c d „Julius Goldstein”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ „Julius Goldstein”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  3. ^ „Julius Goldstein”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  4. ^ a b c d „Julius Goldstein”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Bibliografie

  • de Robert H. Schmidt: Goldstein, Julius. In: Neue Deutsche Biographie (NDB). Band 6. Duncker & Humblot, Berlin 1964, p. 621 f. (full text online)
  • Uwe Zuber (Hrsg.): Julius Goldstein. Der jüdische Philosoph in seinen Tagebüchern, Kommission für die Geschichte der Juden in Hessen Wiesbaden 2008, ISBN 978-3-921434-26-0.
  • Lexikon deutsch-jüdischer Autoren. Band 9. Saur, München 2001, S. 168-175

Legături externe