Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 6
Denne versjonen ble sendt inn av Kaausni Selvakumaran OD 31. oktober 2019. Den ble godkjent av Synøve Kamøy 31. oktober 2019. Artikkelen endret 0 tegn fra forrige versjon.

Ciklosporin er et legemiddel som reduserer kroppens immunreaksjon. Ciklosporin brukes særlig ved ulike organtransplantasjoner for å redusere risikoen for organavstøtning. Legemidlet ble utviklet fra et stoff produsert av en sopp funnet på Hardangervidda i Norge.

Ciklosporin virker ved å hemme det kroppsegne signalstoffet kalsinevrin. Kalsinevrin er sentralt i produksjon og frigjøring av T-celleaktiverende cytokiner. Ved å hemme kalsinevrin motvirkes aktivering av immunsystemet.

Ciklosporin er hovedsakelig brukt som behandling for å forhindre organavstøtning hos pasienter som har gjennomgått organtransplantasjon. Siden ciklosporin hemmer kroppens immunreaksjon, vil den også ha bruksområder for en rekke andre autoimmune sykdommer. Ciklosporin blir derfor brukt ved for eksempel psoriasis, atopisk eksem og leddgikt.

Bivirkningsprofilen av ciklosporin er som oftest doseavhengig. Vanlige bivirkninger av ciklosporin er økt infeksjonsrisiko. Andre bivirkninger er nyrefibrose og nedsatt nyrefunksjon og høyt blodtrykk.