Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 13
Denne versjonen ble publisert av Autokorrektur 5. juni 2020. Artikkelen endret 4 tegn fra forrige versjon.

Arvestoff er det materialet i cellene som inneholder informasjon om hvordan en organisme skal se ut og fungere, og som ved formering viderefører disse egenskapene til avkommet. I alle levende organismer er arvestoffet DNA.

DNA (deoxyribonukleinsyre) er en av to typer nukleinsyrer, den andre er RNA (ribonukleinsyre). RNA er arvestoffet i enkelte virus. Les mer om virusgenetikk

Nukleinsyrer er store bestanddeler (molekyler) i cellene som inneholder genetisk informasjon. Nukleinsyrer er arvestoffet i alle organismer.

Nukleinsyrer har form som lange tråder bygget opp av mindre byggesteiner kalt nukleotider. Nukleotidene betegnes med de fire bokstavene A, T, C og G som DNA-trådene er bygget opp av. Bokstavene ligger ved siden av hverandre på lange rekker og bindes sammen av kjemiske bindinger. Bokstavene representerer baser som er en av bestanddelene i nukleotidene. De andre to bestanddelene er sukker og fosfat. I RNA er den ene bokstaven U istedenfor T.

I genene har disse bokstavene bestemte rekkefølger som gjør de til oppskrifter som cellene kan lese og oversette til ulike egenskaper hos individet. Det kalles at genene koder for ulike egenskaper.