Ås er en kommune i Viken fylke. Kommunen strekker seg fra østsiden av Bunnefjordens indre del og sørøstover til Hobøl. Kommunen har hatt uendrede grenser siden 1838 med unntak av en mindre grensejustering mot Frogn i 1969.
Natur
Berggrunnen i Ås består av gneis og helt i sørøst noe granitt, som tilhører det sørøstnorske grunnfjellsområde. Over store deler av kommunen er det faste berget dekket av marin leire. I nordøst finnes et småknauset skoglandskap opp til 180 meter over havet. I nord og sør, på grensen mot henholdsvis Oppegård og Vestby, finnes noe skog.
Raet: Ved Ås stasjon går det en markert morenerygg øst–vest tvers over hele kommunen. Også nord for Årungen går det en morenerygg over Nordby kirke til Ski stasjon. Dette høydedraget markerer Ås-Ski trinnet i isens tilbaketrekning etter siste istid.
Bosetning
Bosetningen er særlig konsentrert til Ås tettsted sentralt i kommunen med litt over halvparten av kommunens folketall. Det er tettstedbebyggelse også i Ås' deler av Ski tettsted og i Togrenda ved fylkesvei 156 mellom Nesset ved Bunnefjorden og Vinterbro. Det er en del hyttebebyggelse helt i nord, som i stor grad har gått over til helårsboliger. Kommunen tilhører Ytre sør delregion i Stor-Oslo i Osloregionen.
Folketallet i Ås har hatt en nesten sammenhengende vekst i mer enn hundre år. I tiårsperioden 1996–2006 steg folketallet med 16,1 % mot 13,5 % i Follo som helhet. Befolkningsveksten forventes å øke når Follobanen står ferdig i 2021.
Av yrkestakerne i Ås har 59 % arbeid utenfor kommunen, hvorav 31 % i Oslo og 12 % i Ski (2001).
Næringsliv
De marine avsetningene har skapt gode forutsetninger for jordbruk, og Ås er sammen med Ski Follos betydeligste jordbrukskommune. Om lag 90 % av jordbruksarealet er åker og hage. Stor korndyrking i kombinasjon med husdyr (svin, storfe og høner), men også noe grønnsaksproduksjon i veksthus og på friland.
Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB – tidligere Norges landbrukshøgskole) ligger like vest for Ås tettsted. Universitetet har den største gården i Ås, eiendommen er i alt på 6000 dekar, hvorav 2200 dekar er dyrket mark. Nå er Norges veterinærhøgskole og Veterinærinstituttet slått sammen med UMB, og blitt Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) med nasjonalt ansvar fra 1. januar 2014.
Industrien er relativt beskjeden, men variert, og viktigst er møbel-, grafisk, metallvare- og tekstilindustri. Det ligger et pukkverk på Vinterbro, og her ligger også et større kjøpesenter.
Samferdsel
Gjennom Ås går Østfoldbanens vestre linje. Follobanen forventes å stå ferdig i 2021. E 6 og E 18 møtes på Vinterbro nord i kommunen. Ås tettsted har veiforbindelse vestover til Drøbak og nordover til Ski på fylkesvei 152 med forbindelse med hovedveiene til Oslo. Det går lokaltog til Oslo og Moss.
Administrativ inndeling og offentlige institusjoner
Ås er et skolesentrum. Foruten Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU), ligger her videregående skole med allmennfag og en rekke yrkesrettede linjer.
Ås hører til Øst politidistrikt, Follo tingrett og Borgarting lagsmannrett.
Kommunen er med i regionrådet Follorådet sammen med Enebakk, Frogn, Nesodden, Nordre Follo og Vestby. Kommunen tilhører Ytre sør delregion i Stor-Oslo i Osloregionen.
Ås kommune omfattes av Søndre Follo prosti med tre sokn i Borg bispedømme.
Mot slutten av 1800-tallet hørte Ås til Aker og Follo fogderi i Akershus amt.
Delområder og grunnkretser i Ås
For statistiske formål er Ås kommune (per 2016) inndelt i tre delområder med til sammen 44 grunnkretser:
- Nordby: Kjærnes, Sjøskogen Nøstvedt, Nesset/Bekk, Togrenda, Sporret, Wassum/Ris, Nygårdsåsen, Solbergskogen/Tamburbakken, Egge, Sneis
- Ås: Holstad, Østensjø, Skuterud, Norderås, Smebøl, Holstad/Skoftestad, Beverdalen, Børsum, Burum, Kilehagen/Herum, NLH, Kaja 1, Kaja 2, Kaja 3, Søråsteigen 1, Søråsteigen 2, Landås, Moer, Brekke, Langbakken, Aschjem, Rustad 1, Rustad 2, Dysterlia, Rustadporten, Torderud, Hogstvet, Dyster, Hogstvetlia 1, Hogstvetlia 2, Eldor
- Kroer: Bjørnebekk/Danskerud, Vestre Kroer, Østre Kroer
Historikk og kultur
Helt i nord ligger gården Nøstvet på 109 meter over havet. På Nøstvet ble det i 1879 gjort rike funn fra eldre steinalder. Perioden 6000–2000 f.Kr. har fått navnet Nøstvet-kulturen etter denne gården og funnene der. Det er også gjort en rekke oldtidsfunn for øvrig i kommunen.
Ved Vinterbro ligger TusenFryd, som er en av landets største fornøyelsesparker. Ås hovedkirke fra 1867 er en langkirke i tegl og granitt i gotisk stil, som er tegnet av arkitekt Jacob Wilhelm Nordan. Ås-eika ved Universitetet for natur- og biovitenskap er et landemerke.
Kommunevåpenet
Kommunevåpenet (godkjent 1982) har tre sølv spissruter, 2–1, mot en rød bakgrunn; som gjenspeiler arkeologiske funn.
Navn
Navnet er etter den lave åsen der kirken står.
Les mer i Store norske leksikon
Ekstern lenke
Litteratur
- Dørum, Knut: Ås bygdebokverk i to bind: Bondestyre, kamp og forsoning Ås 1850-1940, og Inn i velstandsnorge Ås 1940-2010.
- Vik, Trygve: Ås bygdebok, 1971–78, 2 bind.