Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 11
Denne versjonen ble publisert av Autokorrektur 13. juli 2021. Artikkelen endret 3 tegn fra forrige versjon.

Magnetisk feltstyrke, eller H-feltet, er en vektorstørrelse sammensatt av den magnetiske flukstettheten B og magnetiseringstettheten M. Hvor mye H-feltet sirkulerer er gitt av bare den frie strømmen; den bundne strømmen (fra f.eks. elektronspinn) bidrar ikke. H har enheten ampere per meter (A/m).

Den magnetiske flukstettheten B er et resultat av vanlig, fri strøm (som kan måles med et amperemeter), og såkalt bunden strøm (som er en effektiv strøm pga. spinn og elektronbaner). Selv om disse to typene strømmer begge bidrar til magnetisme, er opphavet forskjellig, og det er naturlig å skille mellom dem. Dermed blir det også praktisk å skille mellom tilhørende felter. I Ampères lov er sirkuleringen av B gitt av all strøm, mens sirkuleringen av H er gitt av kun den frie strømmen. Denne oppdelingen kunne i prinsippet vært valgt annerledes; i metamaterialer ser man på strømmer i små metalliske mikrostrukturer som bundne, og baker dem inn i en tilhørende magnetisering.

H-feltet er gitt av \[ H = B/\mu_0 – M, \]der μ0 er permeabiliteten i vakuum, og M er magnetiseringstettheten. I et lineært materiale er H og B proporsjonale, det vil si H = B, der μ er permittiviteten til materialet.