Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 15
Denne versjonen ble publisert av Ida Scott 7. mars 2022. Artikkelen endret 50 tegn fra forrige versjon.

Oligarki, også kalt fåmannsvelde, er en styreform der en liten gruppe personer har makt til å styre over resten uten at disse har noen virkelig mulighet til å kontrollere de som styrer.

Oligarki skiller seg fra demokrati (folkestyre) og enevelde (én person styrer). Det er vanlig å regne oligarki som en type diktatur.

Uttrykket oligarki ble brukt allerede av Aristoteles. Han så det greske styresettet som en styreform der få personer styrte for å fremme sine egne interesser og ikke det felles gode.

Uttrykket brukes nå mer om den politiske strukturen i grupper innenfor samfunnet enn om samfunnets styreform.

Forhold som fremmer oligarki, kan for eksempel være organisasjonenes byråkratiske struktur. Demokratiske rettigheter med korte valgperioder er med på å hemme oligarki.

Begrepet oligark fikk en ny betydning etter Sovjetunionens oppløsning på 1990-tallet. Ordet ble en betegnelse på de som benyttet seg av forbindelser og manøvreringsevne til å skaffe seg eierskap i bedrifter og naturressurser under privatiseringen i de tidligere sovjetrepublikkene. Korrupsjon var ofte en del av bildet. Oligarkene spilte en sentral rolle i Russland under Boris Jeltsins presidentperiode på 1990-tallet. Under Vladimir Putin har oligarkenes makt blitt redusert. Noen av dem har et nært forhold til Putin, mens andre har falt i unåde og blitt fengslet eller tvunget i eksil. I Ukraina er oligarkene fra 1990-tallet fremdeles en politisk maktfaktor.