Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 5
Denne versjonen ble publisert av Semiautomatisert oppdatering 30. mars 2022. Artikkelen endret 0 tegn fra forrige versjon.

Designloven er en norsk lov som beskytter design. Et design kan være utseendet til et produkt eller en del av et produkt. Man kan registrere alle slags gjenstander: klær, biler, møbler, emballasje, skjermbilder, typografiske skrifttyper, sammenstilling av produkter og delutseendet til et produkt.

I Norge registreres design i Designregisteret som føres av Patentstyret (§13-15). Designretten innebærer at ingen kan utnytte designet uten samtykke fra designhaveren (§ 9).

Loven ble vedtatt 14. mars 2003 og erstattet mønsterloven av 29. mai 1970.

Design registreres for perioder på fem år og kan fornyes til sammenlagt 25 år. Design på reservedeler kan beskyttes fem år. (§ 23)

Designloven erstattet mønsterloven av 29. mai 1970 (se mønsterrett). Mens mønsterloven gav beskyttelse for en vares utseende eller for et ornament, definerer designloven design som utseendet til et produkt eller en del av et produkt, og gjør det dermed mulig å beskytte for eksempel skjermbilder, typografiske skrifttyper, sammenstilling av produkter og delutseendet til et produkt. Beskyttelsestiden ble med designloven utvidet fra 15 år til 25 år.