Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 14
Denne versjonen ble publisert av Autokorrektur 13. januar 2023. Artikkelen endret 14 tegn fra forrige versjon.

Ukrainas befolkning, minus de som bor på den russiskokkuperte Krym-halvøya, er estimert til drøye 41 millioner (2022). Av disse bor 29 millioner i byer og 12 millioner på landsbygda. På Krym bor det ca. 2,5 millioner. Forventet levealder ved fødsel er 76,98 år for kvinner og 66,92 år for menn.

Flertallet av befolkningen er ukrainere (78 %). Andelen russere er 17,3 %. På Krim utgjør russerne flertallet av befolkningen (ca. 70 %). Her finnes også en betydelig tatarsk befolkning. Krimtatarene ble fordrevet fra Krim under andre verdenskrig, men fikk lov til å vende tilbake til sitt hjemland i 1988.

Tempoet i befolkningstilveksten varierte sterkt på 1900-tallet. I siste del av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet var befolkningstilveksten blant de høyeste i Europa. I 1930-årene regner man med at tre til seks millioner døde som følge av hungersnøden i 1932–1933 og de mange politiske utrenskningene og deportasjonene som ble foretatt i denne perioden. I tillegg til dette beregnes befolkningstapet som følge av andre verdenskrig til 5,3 millioner. Ukraina mistet derfor i løpet av en periode på 15 år ca. 25 % av befolkningen. Etter andre verdenskrig steg befolkningen jevnt, men flatet ut mot slutten av sovjetperioden. Siden 1993 har Ukraina hatt en nedgang i befolkningen hvert eneste år.

Etter at Russland angrep Ukraina i slutten av februar 2022 oppstod det store flyktningestrømmer både ut av Ukraina og innad i landet. I følge FNs høykommissær for flyktninger var ca. 8 millioner ukrainere registrert som flyktninger i andre land i januar 2023. I tillegg var det også litt under 6 millioner internt fordrevne.

Ved siden av hovedstaden Kiev er de viktigste byene Kharkiv, Donetsk, Odessa og Dnipro. Befolkningstettheten er klart størst i de østlige delene av landet.

Offisielt språk er ukrainsk. Betydelige deler av den ukrainske befolkningen har imidlertid opp gjennom historien blitt språklig «russifisert». Anslagene over hvor stor del som bruker russisk i dagligtale varierer noe, men de nyeste tyder på at nærmere halvparten enten snakker bare russisk eller skifter mellom russisk og ukrainsk . Andre minoritetsspråk er hviterussisk, rumensk, bulgarsk, ungarsk, tatarsk og polsk.