Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 21
Denne versjonen ble publisert av Carina Nilstun 11. april 2023. Artikkelen endret 31 tegn fra forrige versjon.

Generasjon betyr slektsledd som befinner seg på samme trinn. For eksempel: Fire generasjoner overvar dåpsseremonien. Det vil si barn, foreldre, besteforeldre og oldeforeldre.

Noe videre betyr generasjon mennesker (eller dyr, planter) som er født noenlunde samtidig. For eksempel: Min generasjon var den første som vokste opp med ipad.

Man refererer i begge tilfeller til individer.

Generasjon kan også referere til et tidsrom på om lag en tredjedels århundre (30-33 år) og er da synonymt med menneskealder.

Ordet generasjon har egne betydninger i en del fagfelt.

Innen biologi er generasjon et stadium i livssyklusen hos en organisme med generasjonsveksling, hvor organismen skiller seg fra andre stadier i måten å formere seg på. Se generasjonsveksling – botanikk og generasjonsveksling – zoologi.

Generasjon betyr også de enkelte påfølgende ledd av en slekt eller et kull. I genetikken betegnes foreldregenerasjonen (parentalgenerasjonen) 'P' og avkomgenerasjonen (filialgenerasjonen) 'F1', 'F2' og så videre.

En generasjon er en eller flere modeller som representerer et stadium i utviklingen av et produkt, kjennetegnet ved spesiell design, teknisk standard eller lignende. Denne betydningen kommer fra engelsk generation. Man kan snakke om generasjoner for for eksempel biler og mobiltelefoner.