Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 8
Denne versjonen ble publisert av Autokorrektur 24. april 2023. Artikkelen endret 4 tegn fra forrige versjon.

Cyberpunk er en dyster, teknologifokusert retning innen science fiction som oppsto i 1980-årene i USA. Utgivelser i sjangeren beskriver gjerne et postindustrielt fremtidssamfunn der teknologien i stor grad styrer og dominerer menneskers hverdag. Typisk for cyberpunk er at mennesker kan kommunisere og samhandle med både datamaskiner og hverandre ved å koble sanseapparatet direkte til datagenererte miljøer (se cyberspace og virtuell virkelighet). Hovedpersonene er gjerne marginaliserte eksistenser som befinner seg på utsiden av eller i opposisjon til det rådende systemet. Forholdet mellom mennesket og maskinene og mellom individet og samfunnet er temaer som ofte berøres av cyberpunk-forfattere.

William Gibson og Bruce Sterling regnes gjerne som grunnleggere av retningen, og Gibsons Neuromancer (1984) er en sentral roman i denne sammenhengen. Fra denne boken stammer også begrepet cyberspace.

Retningen har hatt stor innflytelse på tegneserier, film og musikk, og cyberpunklignende aspekter finnes blant annet i Ridley Scotts Blade Runner (1982), James Camerons Terminator-filmer (1984 og 1991, oppfølger av Jonathan Mostow 2003), og i Wachowski-søsknenes serie av Matrix-filmer.