Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 5
Denne versjonen ble publisert av Fred Huvenes 1. januar 2013. Artikkelen endret 65 tegn fra forrige versjon.

Litteraturfestivaler, arrangementer der faglig innhold og underholdning forenes i en litterær og sosial ramme.

På programpostene finner man blant annet forfattersamtaler, foredrag, skrivekurs, opplesning, konserter, kunstutstillinger, kulturvandringer. Videre formidling av litteratur kan være i form av utlån ved bibliotek og salg av bøker fra en lokal bokhandler eller utsalg ved stands.

Antallet festivaler, litteraturuker og forfatterdager har økt gjennom de siste tiårene. Litteraturfestivaler kan være lokalisert til en forfatters føde- eller bosted: Hamsun-dagene på Hamarøy, Petter Dass-dagene i Alstahaug, Duun-stemna i Holmestrand og på Jøa i Fosnes, Garborg-dagene på Tynset og Bjørnson-festivalen i Molde.

Andre litteraturfestivaler tar sikte på trekke fram litteratur som knytter seg til geografiske steder: Litteraturuka i Vestfold, Ordkalotten i Tromsø, Litteraturdagane i Vinje og Reine Ord i Lofoten.

Noen litteraturfestivaler er knyttet til litterære sjangre: Vise & lyrikkfestivalen i Haugesund, Oslo poesifestival og Oslo Comics Expo. Andre litteraturfestivaler setter fokus på norsk litteratur og nynorske språkkunnskaper: Dei Nynorske Festspela og Nynorsk barnebokveke.

Flere av arrangementene har fått et internasjonalt tilsnitt og har trukket til seg utenlandske kulturaktører: Kapittel i Stavanger, Raptus i Bergen og Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

Noen arrangører velger å ta utgangspunkt i et tema. Et dagsaktuelt emne blir satt i en litterær kontekst. Enkelte har opprettet litterære konkurranser for å fremme skrivelysten. Ved flere av arrangementene deles det ut stipender til forfattere i startfasen av sitt forfatterskap. Andre festivaler ønsker å hedre forfattere for sin innsats innen kulturlivet.