Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 2
Denne versjonen ble publisert av Bjørn Pedersen 12. juni 2013. Artikkelen endret 36 tegn fra forrige versjon.

Red-oksreaksjon er en viktig reaksjonstype i kjemi. En red-oksreaksjon innebærer overføring eller forflytning av elektroner mellom utgangsstoffene (reaktantene) slik at produktene blir dannet. (En annen viktig reaksjonstype i kjemi er syre-basereaksjoner. Her blir H+-atomer (protoner) overført mellom utgangstoffene.)

Et klassisk eksempel er fremstilling av jern fra jern(III)oksid ved reduksjon med karbon:

2Fe2O3(s) + 3C(s) → 4Fe(s) + 3CO2(g) (1)

Helt fra slutten av 1700-tallet sa kjemikere at i reaksjon (1) blir jern(III)oksidet redusert til jern, og samtidig blir karbonet oksidert til karbondioksid. Jern(III)oksidet ble redusert fordi mengden jern man fikk var mye mindre enn oksidet man startet med. Karbonet måtte ha blitt oksidert fordi produktet var et oksid. En slik reaksjon ble derfor kalt en redoksreaksjon.

Som vi kommer tilbake til nedenfor definerer vi i dag en redoksreaksjon mer generelt slik reaksjonen ikke behøver å inneholde oksygen. Det betyr at mange flere reaksjoner klassifiseres som redoksreaksjoner.

Vi skal se på hva som skjer med elektronene på mikronivå i reaksjonen.

Jern(III)oksid er en ioneforbindelse som består av ionene Fe3+ og O2-. Grunnstoffet jern består av nøytrale jernatomer. Reaksjonen viser at jernatomene må motta 3 elektroner (e-) slik at Fe3+ ionene blir Fe atomer. Det skriver vi:

Fe3+ + 3e- → Fe (2)

Karbondioksid er en molekylforbindelse, men formelt kan vi si at karbondioksid består av ionene C4+ og O2-. Grunnstoffet karbon består av nøytrale karbonatomer. Reaksjonen viser at hvert karbonatomene må avgi 4 elektroner (e-) slik at C-atomene blir C4+ ioner. Det skriver vi:

C → C4+ + 4e-

(Oksygenatomene er uforandret. Det er O2- -ioner i utgangsstoffet jern(III)oksid og i produktet karbondioksid.)

Multipliserer vi ligning (2) med 4, ligning (3) med 3 og legger dem sammen får vi:

4F3+ + 3C + 12 e- → 4Fe + 3C4+ + 12e-

Stryker vi elektronene på hver side av pilen får vi:

4Fe3+ + 3C → 4Fe + 3C4+

Legger vi til 6O2- på hver side av pilen og trekker sammen får vi ligning (1):

2Fe2O3(s) + 3C(s) → 4Fe(s) + 3CO2(g)

I denne reaksjonen har ett av utgangsstoffene, karbon, avgitt elektroner til jernatomene i et annet av utgangsstoffene. Dette er derfor en redoksreaksjon.

Vi kan nå se på en redoksreaksjon hvor oksygen ikke er med. Settes en sinkstav ned i en løsning som inneholder kobberioner Cu2+, f.eks. en løsning av kobbersulfat, CuSO4, vil sinkatomer løses som sinkioner Zn2+og kobberatomer utfelles på sinkstaven:

Zn(s) → Zn2+(aq) + 2 e (oksidasjon)

Cu2+(aq) + 2 e → Cu(s) (reduksjon)

Totalreaksjonen er: Zn(s) + Cu2+(aq) → Zn2+(aq)+ Cu(s)

Vi definerer:

reduksjon er opptak av elektroner

oksidasjon er avgivelse av elektroner

Det stoffet som avgir elektroner blir oksidert og det stoffet som mottar elektroner blir redusert. Så i det første eksempelet er karbonet oksidert til karbondioksid og jern(III)oksidet redusert til jern.

Skal en forbindelse kunne ta opp elektroner og dermed bli redusert, må det samtidig være til stede en forbindelse som kan avgi elektroner og dermed bli oksidert (red-okssystem). De to prosessene må foregå samtidig.

Et reduksjonsmiddel er et stoff som kan redusere et annet og derved selv bli oksidert. I reaksjon (1) er karbon reduksjonsmiddelet som reduserer jern(III)oksidet til jern. Samtidig blir karbonet selv oksidert til karbondioksidgass.

Tilsvarende er et oksidasjonsmiddel et stoff som kan oksidere et annet og derved selv bli redusert. I den første reaksjonen ovenfor er jern(III)oksidet oksidasjonsmiddelet som oksiderer karbonet til karbondioksid.

Det er ikke alltid at elektronene overføres fullstendig i reaksjonen, men bare forskyves. Det gjelder karbonatomer i utgangsstoffet karbon i eksempel (1) til produktet karbondioksid. I karbondioksid, O::C::O er bindingene mellom O og C polare, slik at elektronparene er litt forskjøvet mot O, men dette er ikke en ioneforbindelse. Men innfører vi oksidasjonstallet -2 på oksygenatomet får karbonatomet oksidasjonstallet +4.

Redoksreaksjoner foregår ikke bare i uorganisk kjemi, men også i organisk kjemi. Et berømt eksempel er reaksjonen i fotosyntesen:

6CO2(g) + 6H2O(aq) → C6H12O6(aq) + 6O2(g)

Dette er en red-oksreaksjon hvor karbondioksid blir redusert og vann blir oksidert til glukose (C6H12O6) og oksygengass.