Stranda, kommune i Møre og Romsdal fylke, på Sunnmøre, omfatter områdene omkring den indre delen av Storfjorden og dens forlengelse i Sunnylvsfjorden og Geirangerfjorden, grenser i sør til Sogn og Fjordane. Opprettet i 1965 ved sammenslåing av de tidligere kommunene Sunnylven og Stranda.
Natur
Stranda har et alpint landskap med en rekke topper som når 1500–1700 moh. både på øst- og vestsiden av fjorden, høyest når Såthorn (1759 moh.) øst for Geiranger. Fjellsidene stuper bratt ned i fjorden fra 800–900 moh., og Geirangerfjorden er en verdenskjent turistattraksjon som i 2005 ble oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. Lavere land finnes i trange daler ved botnen av fjordene og i Strandadalen. 70 % av arealet ligger over 600 moh. Berggrunnen består av gneis av grunnfjellsalder, betydelig påvirket i kaledonsk tid, og med enkelte islett av olivin. På nordsiden av Geirangerfjorden ligger fossene Brudesløret, og Sju søstre (Knivsflåfossane), som faller i sju atskilte fall nesten loddrett mot fjorden. Midt imot, på den andre siden av fjorden, er den imponerende fossen Friaren (Skageflåfossen).
Bosetning
Folketallet i kommunen vokste sterkt i perioden 1950–70, gikk så litt tilbake frem til begynnelsen av 1980-årene, men har siden holdt seg relativt stabilt. Bosetningen er ganske konsentrert. Vel halvparten av befolkningen bor i tettstedet og administrasjonssenteret Stranda på vestsiden av Storfjorden, og tettstedet Helsem. I enden av Sunnylvsfjorden ligger tettstedet Hellesylt. Konsentrasjoner også i grenda Liabygda på østsiden av Storfjorden og i Geiranger innerst i Geirangerfjorden. Mer spredt bosetning finner man i det gode jordbruksdistriktet i Strandadalen og i de korte dalene ved Hellesylt.
Næringsliv
Jordbruket er i stor grad basert på melkeproduksjon og saue- og geitehold. I de lune stedene ved fjorden dyrkes frukt. Stranda er først og fremst en industrikommune; industriutviklingen begynte i 1907 med et kurvmøbelverksted. En rekke møbelfabrikker ble etter hvert etablert, og i 2004 utgjorde møbelindustrien 32 % av industrisysselsettingen. Viktigste bransje er produksjon av næringsmidler med 56 % av industriens sysselsetting. Ellers mindre innslag av metallvare-, plastvare- og bekledningsindustri. Turisttrafikken har stor økonomisk betydning, særlig i Geiranger. Alpinanlegg på Strandafjellet.
Samferdsel
Rv. 60 fra Ålesund går gjennom Stranda og Hellesylt og videre til Stryn. Stranda har fergeforbindelse med Liabygda på østsiden av fjorden, derfra går vei til Sjøholt med tilknytning til E 136 til Ålesund. Fra Hellesylt er det fergeforbindelse inn Geirangerfjorden til Geiranger. Herfra er det imponerende og berømte veianlegg opp de stupbratte dalsidene mot sørøst og nord (Rv. 63). Mot sørøst går Geirangerveien over Grotli, og mot nord går Ørneveien over til Eidsdal ved Norddalsfjorden, med ferge- og veiforbindelse videre til Åndalsnes. Fra Rv. 63 (ved Dalsnibba) fører den private Nibbeveien til toppen av Dalsnibba (1476 moh.). Den 5 km lange veien går i 13 slyng i fjellsiden med største stigning 1:9, bredde 3,5 m. Fra utsiktsplattformen på toppen storslått utsyn ned i Geirangerdalen og Geirangerfjorden.
Offentlige institusjoner
Stranda svarer til Stranda og Liabygda sogn i Stranda prestegjeld samt sognene Sunnylven og Geiranger i Sunnylven prestegjeld, Austre Sunnmøre prosti i Møre bispedømme, tilhører Stranda og Norddal lensmannsdistrikt i Sunnmøre politidistrikt og hører under Sunnmøre tingrett.
Kommunevåpenet
Kommunevåpenet (godkjent 1986) har to spisse blå flanker mot en gull bakgrunn; illuderer fjord og fjell.
Navnet er bestemt form av strand.