Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 3
Denne versjonen ble publisert av Aksel Braanen Sterri 28. april 2015. Artikkelen endret 660 tegn fra forrige versjon.

Polarisering, betegnelse på en prosess hvor avstanden mellom de viktigste aktørene i et politisk system, for eksempel partiene, øker, eller hvor aktører (partier) som står langt fra hverandre, styrkes.

Det har for eksempel skjedd en polarisering i amerikansk politikk siden 2004 (se lenke nederst i artikkelen).

I Tyskland skjedde det en rask polarisering av den politiske prosessen i 1930-årene. Det skjedde både ved at partiene til høyre og venstre gled lenger fra hverandre og ved at de ekstreme partier til høyre (særlig) og venstre ble styrket.

I de fleste vestlige land har det i tiden etter andre verdenskrig, men mest påtagelig siden 1980-årene, vært en allmenn depolarisering.

De store høyre- og venstrepartiene har nærmet seg hverandre i alle land, bortsett fra i kortere perioder, som for eksempel Storbritannia under Margaret Thatcher fra 1979 til 1990.

I land som Italia og Frankrike, hvor ytterliggående venstrepartier (kommunistpartier) har stått sterkt, er partiene blitt svekket, samtidig som de er blitt avideologisert.

Sammenbruddet for kommunismen i Øst-Europa har svekket kommunistpartiene i store deler av den ikke-vestlige verden og ført til depolarisering av politikken også i disse land.

Dette sammenbruddet har imidlertid også skapt polarisering etter nasjonale linjer i en del av de tidligere kommunistiske stater, blant annet i Slovakia og Romania, som begge har ungarske minoriteter, i de baltiske stater og i Moldova, som til dels har store russiske mindretall og, særlig sterkt, i de kaukasiske stater og i det tidligere Jugoslavia.

Den store innvandringen til Europa fra den tredje verden fra 1960-årene av har skapt etniske spenninger i flere land, men ennå ikke til noen større politisk polarisering.

En voksende islamsk fundamentalisme har imidlertid polarisert politikken i mange land der islam er den dominerende religion.