Mensjeviker, opprinnelig navn på L. Martovs tilhengere på det russiske sosialdemokratiske arbeiderpartis 2. kongress i Brussel og London 1903. Mensjevikene satte seg her imot Lenins krav om strenge opptaksvilkår som skulle gjøre partiet til et kaderparti av yrkesrevolusjonære med en liten og hemmelig sentralkomité. Mens mensjevikene ville ha et bredt masseparti etter vestlig, særlig tysk mønster, ønsket Lenin et parti innstilt på illegalt arbeid. Splittelsen preget hele kongressen og gjenspeilte seg i en lang rekke saker.
Delegatene delte seg i «harde» og «veike» og senere i bolsjeviker (flertallsmenn) og mensjeviker. I medlemskapsspørsmålet seiret Martov, tross intens virksomhet fra taktikeren Lenins side bak kulissene. Navnet bolsjeviker valgte Lenin på grunnlag av avstemningen i ett enkelt delspørsmål, der hans fraksjon seiret.
I årenes løp ble det gjort gjentatte forsøk på å forene partiet igjen, men uten hell. Både mensjeviker og bolsjeviker mente at Russland ikke var modent for revolusjonen, og at oppgaven var å gjennomføre en «borgerlig» republikk ved revolusjon. Mensjevikene hevdet imidlertid at sosialdemokratene måtte støtte de liberale, for eksempel «kadettene», i riksdumaene frem til 1914, og drive dem frem til kamp mot tsardømmet.
Bolsjevikene mistrodde de liberale og ville gjennomføre revolusjonen under sosialdemokratenes ledelse og med støtte fra bøndene. I 1914 ble mensjevikene selv splittet på holdningen til krigen. Etter februarrevolusjonen i 1917 ville mensjevikene samarbeide med kadettene og la den grunnlovgivende forsamling få det avgjørende ord. I løpet av sommeren og høsten ble de blant arbeiderne slått ut av bolsjevikene, som krevde at all makt skulle samles hos sovjetene. Etter oktoberrevolusjonen i 1917 ble de fleste mensjeviklederne etter hvert arrestert eller gikk i emigrasjon.
Mensjevikene tiltrakk seg i tiden før revolusjonen de fleste marxistiske intellektuelle og de fleste eksilsosialistene. De sto særlig sterkt i Georgia. Også bolsjevikene hadde sine intellektuelle, men de hadde særlig appell hos partiarbeiderne i provinsen.