Håndball, håndball (skisse, bane - snl-o) (bilde)
håndball (skisser, mål og ball - snl-o) (bilde)
Håndball, innendørs ballspill mellom to lag på en rektangulær bane med et målbur i hver ende. Ballen spilles med hendene, og det gjelder å score flest mål ved å kaste ballen i motstanderens målbur. Hvert lag har sju spillere på banen, seks utespillere og målvakt; i tillegg fem innbyttere. Håndball er et hurtig og fysisk hardt spill, hvor lagene stadig veksler om å være i angrep. Kampen foregår stort sett foran de to målene og i liten grad midt på banen. Spillet oppstod i Danmark og Tyskland rundt 1900 som et utendørsspill mellom 11-mannslag på en større bane. I Norge fikk håndball stor utbredelse etter den annen verdenskrig, og er nå vår tredje største konkurranseidrett etter fotball og ski.
Ball og bane
Ballen er sirkelrund og luftfylt med en overflate av lær eller kunststoff. Mannlige seniorspillere bruker en ball med omkrets 58–60 cm og vekt 425–475 g, kvinnelige spillere en ball med omkrets 54–56 cm og vekt 325–375 g. Gutte- og jentespillere bruker mindre baller.
Banen er 20 meter bred og 40 meter lang med dekke av tre eller kunststoff. Målburene står midt på kortsidene og er tre meter brede og to meter høye. Foran hvert målbur er et målfelt begrenset av en målfeltlinje som ligger seks meter fra mållinjen midt foran målburet og i en sirkelbue seks meter fra målstengene på sidene. Kun målvakten får oppholde seg i målfeltet, utespillerne bare i spillefeltet mellom de to målfeltlinjene. Tre meter utenfor målfeltlinjen ligger en stiplet frikastlinje (nimeterslinje). Linjene tilhører de felt de avgrenser.
Spilletid
I seniorklassen for damer og herrer er spilletiden to omganger à 30 min med 10 min pause mellom omgangene. Yngre spillere har kortere omganger. Cupkamper som ender uavgjort etter ordinær tid, kan forlenges med inntil 2×2 ekstraomganger à fem minutter og deretter syvmeterkastkonkurranse for å kåre en vinner. Seriekamper spilles uten forlengelse og kan ende uavgjort. Kampen ledes av to dommere ute på banen med assistanse av tidtager og sekretær ved sidelinjen. Dommerne skifter om å være måldommer ved kortlinjene og banedommer på den ene banehalvdelen etter som lagene skifter om å være i angrep. De kan avbryte spilletiden og tidtageren stoppe klokkene (time-out) når som helst under kampen, blant annet har begge lag rett til ett minutts time-out per omgang. Tiden løper vanligvis ved normale avbrudd i spillet, for eksempel ved frikast.
Aldersklasser
For å delta på et seniorlag må en spiller ha fylt 16 år. Norske gutte- og jentespillere er dessuten inndelt i fire aldersbestemte klasser. Barn under 10 år kan spille minihåndball på en forminsket bane (20 meter×12 meter) med fem spillere per lag og etter enklere regler. Gutter og jenter spiller her sammen. Foruten seniorlandslag er det norske ungdomslandslag (aldersgrense 21 år for gutter, 20 år for jenter) og juniorlandslag (aldersgrenser henholdsvis 19 og 18 år).
Spillet
En omgang starter ved at det ene laget tar avkast midt på banen og går i angrep, mens motstanderne normalt stiller seg i forsvar foran eget målfelt. Etter en scoring får det andre laget avkast. Spiller et lag ballen over sidelinjen, får motstanderen innkast. Det samme skjer når ballen går over kortlinjen eller mål og sist berørte en forsvarer, innkastet tas da fra nærmeste banehjørne. Går ballen over kortlinjen eller mål etter redning av målvakten eller sist berørt av en angriper, dømmes utkast fra målvakten. Man kan score mål direkte både på innkast og utkast. Ballen kan settes i spill ute på banen ved et dommerkast, hvor dommeren kaster ballen opp mellom en spiller fra hvert lag. Dette benyttes blant annet etter en samtidig feil fra begge lag eller når ballen treffer taket over banen. Spillere kan byttes ut når som helst og gjentatte ganger under kampen.
Man sender vanligvis ballen til hverandre ved å kaste den, men ballen kan også rulles, støtes, slås, bokses eller overrekkes direkte. Det er tillatt å berøre ballen med hender, armer, hode, kropp, lår eller knær, i målfeltet kan målvakten også stoppe ballen med legg eller fot. Utespillere kan holde ballen i fast grep høyst tre sekunder sammenhengende og bevege seg med ballen høyst tre skritt. De kan imidlertid beholde ballen lenger ved å stusse den gjentatte ganger i gulvet med den ene hånden, samt forflytte seg med ballen mer enn tre skritt ved å stusse den, senest for hvert tredje skritt (drible). Tar man ballen i fast grep etter å ha driblet, kan man ikke stusse videre, men må kaste ballen fra seg etter høyst tre sekunder eller tre skritt. Det er lov å føre ballen fra den ene hånden til den andre.
Man kan spille ballen fra motspillere med hendene, så sant de ikke er knyttet eller motspilleren har ballen i fast grep. Det er også lov å stenge motspillere med kroppen, men ikke å hindre de med armer, hender eller ben gjennom dytting og holding eller å løpe på motspillere. Angrepsspillere kan kaste seg inn i målfeltet og skyte mens de er i luften. Målvakten kan forlate målfeltet og delta i spillet utenfor, men ikke bevege seg over målfeltlinjen med ballen under kontroll.
Forseelser og straffer
Regelbrudd medfører frikast eller syvmeterskast for motstanderne. Ved forseelser overfor motspillere, eller ved usportslig opptreden, kan en spiller i tillegg tildeles en personlig straff i form av utvisning, diskvalifikasjon eller utelukkelse. Frikast dømmes bl.a. for feil innbytte, for målvaktfeil, for tråkk på eller innenfor målfeltlinjen av en angriper (overtramp), for feil ballbehandling som skrittfeil, spark på ballen, holding av ballen for lenge og to ballberøringer, samt for passivt spill av det angripende lag. Det dømmes også frikast mot angrepsspillere som løper på en stillestående forsvarer (brøyt), eller mot forsvarsspillere som dytter eller holder en angriper. Frikast tas fra det sted forseelsen ble begått med alle motspillere minst 3 m fra ballen. Frikast mellom målfeltlinje og frikastlinje trekkes ut til frikastlinjen. Alle medspillere må da være utenfor denne, mens motspillere kan stå rett foran målfeltet og dekke mål.
Hvis en forseelse, hvor som helst på banen, ødelegger en klar målsjanse, dømmes det syvmeterskast, som tas fra en linje syv meter fra mål. Målvakten kan da stille seg høyst 4 meter foran målet, mens alle andre spillere må stå utenfor frikastlinjen. Det dømmes også syvmeterskast hvis en forsvarer med hensikt går inn i eget målfelt for å dekke en angriper hvis målvakten enten henter en ball inn i målfeltet fra spillefeltet eller hvis en forsvarer med hensikt spiller ballen inn i målfeltet til målvakten.
En spiller kan få en personlig straff i form av en utvisning på 2 minutter. Spilleren kan ikke erstattes. Blir målvakten utvist, må laget sette en utespiller eller en reservemålvakt i mål, og laget blir redusert med en utespiller i 2 minutter. Spillere kan utvises direkte (blant annet ved feil innbytte eller ved ikke straks å slippe ballen når dommeren blåser), eller utvises dersom spilleren gjentar regelbrudd som har medført en tidligere advarsel (gult kort). Tredje gangs utvisning for samme spiller fører til diskvalifikasjon (rødt kort) for resten av kampen. Spilleren kan erstattes etter to minutter. Direkte diskvalifikasjon skal dømmes ved grove regelbrudd i forhold til en motspiller. Den strengeste straffen er utelukkelse fra resten av kampen uten at spilleren kan erstattes. Dette dømmes for fysiske voldsomheter mot andre spillere, dommere, funksjonærer, ledere eller tilskuere.
Historikk
Håndball er kjent fra Danmark og Tyskland mot slutten av 1800-tallet. De første reglene ble nedskrevet 1898 av den danske gymnastikklæreren Holger Nielsen, men spillet ble først utbredt og kjent i Tyskland rundt 1920 hvor den første landskampen gikk mot Østerrike 1925. Man spilte da på en fotballbane mot fotballmål med 11 personer på laget og etter noe andre regler. Ellevemannsspillet ble praktisert i Tyskland til rundt 1970. Håndball for syv spillere utviklet seg særlig i Sverige, i begynnelsen utendørs på en litt større bane enn den nåværende innebanen. Den første landskampen innendørs ble spilt 1935 mellom Sverige og Danmark (en kamp Sverige for øvrig vant 18 - 12). Opprinnelig sorterte håndball under friidrett. 1928 ble et internasjonalt håndballforbund stiftet. Det ble1946 erstattet av det nåværende International Handball Federation (IHF). Det europeiske forbundet, European Handball Federation (EHF), ble stiftet 1991. IHF har 155 medlemsland, EHF 48 (2005).
I Norge var det inntil 1930-årene bare spredte forsøk i skolene for å få innført håndballspillet. Sportsklubben Arild i Oslo tok initiativ til dannelsen av Norges Håndballforbund (NHF) 1937, og etter 1945 fikk spillet stor utbredelse. NHF har ca. 116 000 medlemmer i 72 klubber og grupper (per 2014).
Konkurranser
Utendørs håndball for ellevemannslag var OL-idrett 1936 for menn, og VM ble arrangert 1938–66 for menn og 1949–60 for kvinner. Innendørs syvmannsspill ble OL-idrett fra 1972 for menn og fra 1976 for kvinner. VM innendørs første gang for menn 1938 og senere fra 1954, for kvinner fra 1957; fra 1993 annethvert år. EM annethvert år fra 1994 for begge kjønn. For klubblag arrangeres europacupen for serievinnere fra 1957 (nå mesterligaen) og for cupvinnere fra 1976, senere også EHF-cupen, tidligere dessuten citycupen.
I Norge ble NM utendørs (syvmannsspill) arrangert 1938–74 for kvinner og 1939–74 for menn. I tillegg ble det i perioden 1958–67 (kvinner) og 1958–66 (menn) også holdt NM innendørs. Dette ble gjeninnført 1976 (cupmesterskap). Seriemesterskap er arrangert fra sesongen 1966 for menn og 1968 for kvinner. Fra 1976 går de beste lagene i serien til et sluttspill med kåring av sluttspillmestere.
Norges første landskamper i syvmannsspill ble spilt henholdsvis 1946 (kvinner) og 1947 (menn). I 1950-årene ble det også spilt landskamper i ellevemannsspill. Internasjonalt har norsk damehåndball stått sterkt fra midt i 1980-årene. Landslaget vant VM 1999, EM 1998 og 2004 og har i alt tatt 13 medaljer i internasjonale mesterskap i perioden 1986–2004. I klubbhåndball vant herrelaget til Drammen europacupen 1996 (citycupen) og norske damelag europacupen (cupvinnercupen) 1998 og 1999 med Bækkelaget og 2005 med Larvik.
I mange land, blant annet i USA, betegner handball et annet ballspill, se fives.Håndball kalles der vanligvis team handball.