Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 4
Denne versjonen ble publisert av Gunn Hild Lem 20. januar 2016. Artikkelen endret 46 tegn fra forrige versjon.

Gorilla, (nylat., eg. et afrikansk ord for villmann), Gorilla gorilla,primatart i menneskeapefamilien, den største av menneskeapene.

Hannene blir større enn hunnene; hann opptil 180 cm lang, vekt 140–180 kg, hunn rundt 150 cm, vekt 90 kg. I fangenskap kan de bli meget fete; helt opp i 340 kg er kjent. Pelsen svart til brungrå, men blir mer grå med alderen. Har et armfang på opptil 3 m. Hendene hos gorillaen er brede med korte fingrer. Foten minner om menneskefoten, da det tunge dyret går meget nede på bakken. Foten er dog et typisk griperedskap med en kraftig stortå. Kraniet hos gamle hanner har store valker over øynene og mektige benkammer langs issen og nakken til feste for kjeve- og halsmusklene. Kjevene er meget store og fremstående, kinntennene kraftige og hjørnetennene store og spisse. Hjernekassen er opptil 600 cm3 i volum. Hunnenes kranium, som er mindre og spinklere og som regel mangler benkammer, er mer menneskelignende, og dette gjelder enda mer de nyfødte ungene.

De lever i isolerte familier, som består av en hann, et par-tre hunner og unger av forskjellig alder. De streifer omkring i mer åpne tropeskoger og lever av frukt, bambusskudd, blad, røtter m.m. Om natten har gorillaene tilhold i primitive bo som de bygger i trær, sjeldnere på marka. Hannen sover som regel ved foten av det tre hvor hunnene og ungene holder til. Den har kjempekrefter, og angrepet, såret eller forfulgt kan gorillaen være farlig. Men som regel angriper den ikke uten at den blir forstyrret.

Det skilles mellom tre underarter av gorilla: vestlig lavlandsgorilla (G. g. gorilla) er geografisk atskilt fra de to andre underartene, og har hovedtyngden av sin utbredelse i skogene i Gabon, Kongo og Ekvatorial-Guinea, men også i deler av nabolandene Kamerun, Nigeria, Sentralafrikanske republikk og Den demokratiske republikken Kongo; østlig lavlandsgorilla (G. g. graueri) lever i det østlige Den demokratiske republikken Kongo; fjellgorilla (G. g. beringei) lever i skog-/fjelltrakter i Den demokratiske republikken Kongo, Rwanda og Uganda.

Enkelte regner med to separate gorillaarter: vestlig gorilla (G. gorilla) og østlig gorilla (G. beringei).

Gorillaen er sårbar, og har gjennom de siste tiårene gått tilbake i antall. Dette gjelder især bestanden av fjellgorilla, som i dag ikke teller mer enn noen få hundre individer. Av østlig lavlandsgorilla finnes det noen tusen dyr, mens man regner med at bestanden av vestlig lavlandsgorilla teller kanskje så mye som et par hundre tusen individer.

De viktigste truslene mot gorillaen er ødeleggelse av leveområdene og jakt.