Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                
Versj. 2
Denne versjonen ble sendt inn av Idar Antonsen Syslak 13. november 2015. Innsenders kommentar til endringsforslaget: «Hei, jeg legger inn formler i LaTeX-kode på oppdrag fra SNL-redaksjonen (til erstatning for bildefiler med formler som ble brukt tidligere). LaTeX-koden vises som formler når artikkelen er publisert. I denne artikkelen var jeg ikke sikker på hvor i teksten formlene skulle plasseres. Derfor er det fint om fagansvarlig kan flytte LaTeX-koden til riktige steder i artikkelen og deretter publisere. Skulle det være feil i formlene kan fagansvarlig eventuelt kontakte meg eller redaksjonen for å få dem rettet.». Den ble godkjent av Tor Bjørnstad 10. mars 2016. Artikkelen endret 428 tegn fra forrige versjon.

Desintegrasjonskonstant, sannsynlighet per tidsenhet for at en radioaktiv partikkel skal desintegrere (se desintegrasjon). Er N det antall radioaktive partikler som er til stede ved et bestemt tidspunkt og \(-\frac{\mathrm{d}N}{\mathrm{d}T}\) er antall partikler som desintegrerer per tidsenhet, målt ved samme tidspunkt, blir desintegrasjonskonstanten \[\lambda = \frac{1}{N}\frac{\mathrm{d}N}{\mathrm{d}t}\] Ut i fra denne ligningen kan man finne antall resterende radioaktive partikler ved ethvert tidspunkt \(T = \frac{1}{\lambda}\).

Istedenfor desintegrasjonskonstant angis ofte middelliv (halveringstid) eller halvliv som er den tid det tar for halvparten av partiklene å desintegrere: \[T_{\frac{1}{2}}=\frac{0{,}693}{\lambda}\]