Bornholm er en dansk øy og kommune i Østersjøen, 170 kilometer fra København, 40 kilometer sørøst for Skåne. Øya er 588 kvadratkilometer og har 39 632 innbyggere i 2018. Bornholm har tilhørt Danmark siden 1658. Til Bornholm hører også øygruppen Ertholmene: Christiansø, Fredriksø og flere mindre øyer. Administrasjonssenteret ligger i Rønne.
Natur
I motsetning til det øvrige Danmark er Bornholm for størstedelen (i midten og i nord) bygd av grunnfjellsgranitt, i sør finnes sedimentære bergarter av forskjellig alder. Grunnfjellet er gjennomskåret av sprekkedaler (for eksempel ved Paradisbakkerne) og danner en klippekyst i nord og nordøst. Størstedelen av det indre, som i Rytterknægten hever seg til 162 meter over havet, danner en bakket, temmelig ufruktbar morenejord. Området var tidligere hede (Højlyngen), men ble plantet til med skog (Almindingen, Rø Plantage) på 1800-tallet. I den sørlige del av øya er morenelaget tykkere, mer fruktbart og vel oppdyrket. Sørøstspissen (Dueodde) består av sandklitter.
Klima
Klimaet er mildt, spesielt på sensommeren og om høsten, og fiken kan modnes på gunstige steder langs nord- og østkysten. Middeltemperatur (Sandvig) er 0 °C i februar, 17,5 °C i juli. Årsnedbør er 550 millimeter.
Befolkning
Største byer i 2011 er: Rønne (13 904 innbyggere), Nexø (3762), Aakirkeby (2100) og Allinge-Sandvig (1723).
Næringsliv
Viktige næringsveier er jordbruk og turisme. Jordbruket har hovedvekt på husdyrhold; ved kysten drives fiske. Bornholm har lenge vært kjent for sin sild (røkt bornholmer). Den tradisjonsrike utvinningen av granitt og kaolin opphørte på slutten av 1900-tallet; derimot fortsetter øyas tradisjonelle keramikkindustri. Sommerturismen er betydelig og er av avgjørende økonomisk betydning.
Kultur
Blant severdighetene kan nevnes Hammershus festning på øyas nordspiss, bygd rundt 1250 av erkebiskopen i Lund, visstnok Nord-Europas største middelalderruin, og de karakteristiske rundkirkene fra 1100- og 1200-tallet, som samtidig tjente som utkikkstårn og som festninger ved overfall av sjørøvere. Bornholms Kunstmuseum, innviet i 1993, ligger vakkert til på klippekysten nord for Gudhjem.
Samferdsel
Bornholm (Rønne) har flyforbindelse med København, fergeforbindelse med København, Ystad i Sverige og Sassnitz i Tyskland. Om sommeren er det hurtigferge fra Nexø til Kołobrzeg i Polen. Med åpningen av Øresundsbroen og oppstartingen av hurtigferge Ystad–Rønne er reisetiden til København kommet under 3 timer, men Bornholm har fortsatt preg av å være utkantsområde med svakt næringsgrunnlag og langsomt fallende folketall.
Historie
Bornholm hadde allerede i bronsealderen en tett bosetning og synes særlig i begynnelsen av vår tidsregning å ha spilt en fremtredende rolle. Store mengder av helleristninger og lange rekker av oppreiste stein, såkalte skipssetninger, vitner om den spesielle kulturutvikling i det isolerte øysamfunnet. Navnet Borgundarholm (Bornholm) viser tilknytning til folkestammen burgunder.
Først sent ble Bornholm nærmere knyttet til det øvrige Danmark. Bornholm kom etter innføringen av kristendommen etter hvert helt inn under erkebispestolen i Lund, og først Christian 2 brakte det direkte under kronen. Etter at han ble fordrevet, var Bornholm i 50 år pantsatt til Lübeck, til 1575. Bornholm ble ved Roskildefreden (etter Krabbekrigen) i 1658 avstått til Sverige; men da freden ble brutt, reiste bornholmerne seg, overrasket den svake svenske besetning og overgav igjen sin øy til den danske konge, som beholdt den ved freden i 1660.