Location via proxy:   [ UP ]  
[Report a bug]   [Manage cookies]                

Tilbake til artikkelen

Tilbake til historikken

universalkonstant – fysikk

Versj. 7
Denne versjonen ble publisert av Knut Hofstad 29. november 2018. Artikkelen endret 1574 tegn fra forrige versjon.

Universalkonstant er en fundamental fysisk størrelse som har samme verdi under alle forhold, og som ikke endrer seg over tid.

Universalkonstantene avledes ikke av en fysisk lov, men bestemmes eksperimentelt, til forskjell fra en matematisk konstant som har en fastsatt verdi uten forankring i noen fysisk måling. Hvorvidt en fysisk konstant kan karakteriseres som en universalkonstant, vil være avhengig av hva man i fysikken har akseptert å være av fundamental karakter. Utvalget av universalkonstanter vil følgelig til enhver tid reflektere rådende fysiske teorier. Antall anerkjente universalkonstanter har derfor endret seg over tid.

Siden universalkonstantene bestemmes eksperimentelt vil de alltid være beheftet med en viss usikkerhet og de vil aldri få en helt eksakt verdi. For å få en eksakt sammenheng mellom målenhetene i SI-systemet og universalkonstantene, har CGPM (Generalkonferansen for mål og vekt) i et møte den 19.november 2018 vedtatt å fastsette en endelig verdi av et utvalg universalkonstanter og redefinere grunnenhetene på dette grunnlag.

De fastsatte verdiene av naturkonstantene er hentet fra de mest nøyaktige målingene av konstantene som er gjort, basert tidligere definisjoner av enhetene. Ved å redefinere grunnenhetene i SI-systemet ved hjelp av disse universalkonstantene, oppnår man en definisjon som har en eksakt verdi i forhold til en universalkonstant, samtidig som avviket fra tidligere enhetsverdi blir minst mulig.

De nye definisjonene vil tre i kraft den 2. mai 2019. Da vil de aktuelle universalkonstantene få tildelt følgende verdier: